Породица и школа

Каква је веза између хране за децу и криминалног понашања?

Cute healthy preschool kid boy eats hamburger sitting in cafe outdoors. Happy child eating unhealthy food in restaurant.

Готова конзервирана храна је опција брзе хране и за одрасле и за дете. Међутим, постоје алармантни подаци о здравственим ризицима таквих производа, о којима бисмо желели да проговаримо у овом чланку.

Почнимо са храном за бебе. Неке дечије намирнице садрже висок ниво токсичних тешких метала као што су арсен и олово, наводи Ана Медарес Милер у часопису «American Insider».

Аутор се позива на извештај америчког Конгреса који примећује да редовна храна за бебе може да садржи опасне количине тешких метала: арсена, олова, кадмијума и живе. Конкретно, неки од њих имају ниво олова и до 177 пута већи од нивоа олова који је одобрила Управа за санитарни надзот.

Дечја храна – удар на нервни систем

Ови подаци потврђују да се произвођачи хране за бебе придржавају ниских стандарда, а да не помињемо да игноришу посебне интерне стандарде компаније, што деци која конзумирају ове производе дугорочно ствара ризик од развоја болести нервног система.

Према педијатру Рашми Џејне, резултати извештаја изазивају велику забринутост, али родитељи могу и треба да предузму кораке како би осигурали успешан развој свог детета. Џејн примећује: «Као што знамо, у природи постоје тешки метали, па увек постоји ризик од контаминације хране. У ствари, конзумација малих количина одређених минерала важна је за здравље, а ако свом телу обезбедите велику количину ових минерала, то не значи да ће ваша деца неминовно развити неуролошке болести. Уместо тога, говоримо о ризику за њихов развој.»

Да би истражио ово питање, Пододбор Представничког дома за економску и потрошачку политику затражио је од бројних америчких произвођача дечје хране да доставе релевантне документе и резултате истраживања. Потоњи потврђују присуство велике количине арсена, олова и кадмијума у ​​производима.

Садржај ових супстанци у храни за бебе премашује дозвољене вредности у другим производима. На пример, минерална вода не може да садржи више од 10 микрограма неорганског арсена, 5 мкг олова, 5 мкг кадмијума и 2 мкг живе. Што се тиче хране за бебе, она садржи 91 пута више од прихватљивог нивоа арсена, 177 пута више олова, 69 пута више кадмијума и до 5 пута више живе.

Према аутору чланка, конзумација тешких метала у раном добу узрокује трајни пад IQ-а, дуготрајну дисфункцију мозга и повећава ризик од криминалног понашања у будућности. Што се тиче олова, Центри за контролу и превенцију болести примећују да у крви не постоји ниво олова који није штетан за развој и когнитивне функције детета.

Професор је саветовао да се децу не хране воћним соковима и конзервираном храном која могу бити засићена тешким металима. Можете и да деци понудите разноврсно воће и поврће тако што ћете сами купити састојке за дечије оброке. Поред тога, морају се темељито опрати и кувати код куће.

Према мишљењу Џејн, редовне посете педијатру помоћи ће да се идентификују могући проблеми у развоју детета, било због његове дијете или било ког другог фактора. Поврх тога, неопходно је да се од произвођача хране захтева одговорна политика у погледу садржаја токсичних метала у њиховим производима, који се могу повећати током производног процеса.

Супа из конзерве

Пређимо на још један конзервирани производ популаран међу одраслима и децом – супу. У чланку који је објавио амерички магазин «Eat This Not That», Џеф Сатари испитује опасне последице прекомерне конзумације супа из конзерви.

  1. Надимање

Према аутору чланка, надимање само по себи није опасан симптом, али изазива осећај нелагодности, обично повезан са једењем слане хране. Супа у конзерви је веома богата натријумом – 600 до 700 милиграма по малој конзерви; а истраживачи верују да, заправо, задржавање воде у организму, услед уноса натријума доводи до надимања.

  1. Гојазност

Студије су показале да висок садржај натријума у ​​храни повећава ризик од гојазности, јер жеђ подстиче конзумацију заслађених пића. Друге студије указују на ризике повезане са самом соли.

  1. Висок крвни притисак

Велика конзерва супе садржи 1.400 до 1.800 милиграма натријума, а неке супе могу садржати и веће количине.

«Чак и ако поједете пола конзерве супе, ваше тело ће добити 890 милиграма соли. То је више од половине дневних потреба за сољу, што се не препоручује“, објашњава нутрициониста Јана Маурер.

Америчко кардолошко удружење препоручује максимално 1.500 милиграма натријума дневно, посебно за људе са високим крвним притиском, и 2.300 милиграма за већину здравих одраслих. Истовремено, Американци дневно уносе око 3.600 милиграма соли.

Да би се смањио негативан ефекат због уноса натријума, Маурер препоручује да уз супу једете салату и воће, јер су богате калијумом, што помаже телу да се реши соли.

  1. Ризик од развоја срчаних болести

Неке супе у конзервама, посебно оне направљене од млека и кајмака, садрже пуно калорија и пуно засићених масти. То може допринети гојазности и повећаном ризику од срчаних болести.

Бројне студије су показале да храна богата засићеним мастима подиже ниво липопротеина мале густине (такозвани „лоши“ холестерол).

Маурер препоручује смањивање крем супа и прелазак на 80% здраву и домаћу исхрану. У овом случају, 20% остаје за наша омиљена јела.

  1. Ендокрине болести

Многе лименке супе садрже натријум фосфат као конзерванс и појачивач укуса. Иако фосфати морају бити присутни у исхрани, студија објављена у Journal of Advances in Nutrition открила је да неоргански фосфати додати у конзервирану храну могу проузроковати ендокрине поремећаје, довести до оштећења ткива и повећати ризик од кардиоваскуларних болести, отказивања бубрега и остеопорозе.

Превео Цветин Глоговчанин (http://www.dal.by/news/39/11-04-21-5/)

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!