Свет

Фејсбук свесно ради на штету деце и тинејџера

Фото: AP Photo/Nam Y. Huh, File/Profimedia/Ilustracija

Бивша радница Фејсбука сведочила је пред комитетом америчког Сената и своје тврдње поткрепила обимном документацијом.

Фејсбук свесно наноси штету деци и тинејџерима. Интерна студија потврдила је да ова компанија зна да подстиче надметање фотографијама на Инстаграму без обзира на последице које то може имати. Подаци представљени Сенату показују да Инстаграмови алгоритми изазивају анксиозност, зависност, поремећаје у исхрани и самоубилачке мисли. А компанија то зна!

Зашто ништа не предузима по том питању? Веома једноставно: за компанију је економска корист много важнија од добробити њених корисника, што је пред америчким Сенатом потврдила бивша менаџерка Фејсбука Френсис Хауген (37), инжењер рачунарства с дипломом мастера пословног менаџмента. Хаугенова је радила у Гуглу, Пинтересту и Јелпу, као и у Фејсбуку. Другим речима, она је веома добар професионалац који зна шта говори.

И не само да зна шта говори већ је предузела мере предострожности како би дошла у посед обимне интерне документације и поткрепила оптужбе које је упутила компанији.

Хаугенова такође оптужује Закербергову друштвену мрежу да подстиче поларизацију и поделе. Примера ради, она открива да Фејсбуков нови алгоритам спречава приказивање коментара у којима се критикују вакцине. Разлог је једноставан: већа поларизација, веће учешће корисника, више времена проведеног на мрежи, већа изложеност оглашавању, више промета за компанију.

Поред тога, ова бивша радница Фејсбука такође оптужује ту друштвену мрежу да није контролисала оне који желе да искористе мрежу за вршење насилних дела као што су масовна убиства у Мјанмару или напад на амерички Капитол.

На крају, она каже да је контрола говора мржње и дезинформација „неискрена“, то јест, да постоји пристрасност у контроли. Другим речима, имамо посла са експлицитном цензуром. И она зна о чему прича јер је некада радила као менаџер за „дезинформације”, што значи да је координисала наводне „провериваче чињеница“ (fact-checkers) што није ништа друго него нови вид цензуре.

Ево шта Хаугенова каже:

Не верујем у то да [компанија] заиста жели да уради оно што је потребно како би спречила да Фејсбук буде опасан. (…) Фесјбуку је на првом месту увек његов интерес, а то је да заради још више новца (…) Када живимо у информационом окружењу пуном љутитог, поларизованог, мржњом испуњеног садржаја, наша способност да бринемо једни о другима све више слаби (…) …) Тренутна верзија Фејсбука разара наше друштво и изазива насиље међу етничким групама широм света.

Као да то није довољно, недавно смо сазнали да је Фејсбук платио пет милијарди долара америчком Трезору да заштити свог извршног директора Марка Закерберга.

Међутим, чини се да је амерички Сенат вољан да обузда ову звер и посвећен је том циљу. И демократе и републиканци се слажу да Фејсбук даје предност профиту у односу на здравље, као и психичко и емоционално благостање својих корисника, а такође и у односу на ваше право на приватност личних података.

Информација коју је открила бивша радница прави је цунами. Истог дана када је Хаугенова иступила у јавност, акције Фејсбука пале су за 5%. Али штета у погледу репутације делује неповратна. И не само то, већ означава и прекретницу за државну администрацију да почне да контролише и регулише најмоћнију друштвену мрежу на планети.

Ако желите да подржите напоре америчког Сената, то можете учинити потписом петиције на платформи CitizenGo на линку овде: https://citizengo.org/es-lat/204676-investiguen-sancionen-y-regulen-facebook

Аутор: Луис Лосада

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!