Uncategorized

АМЕРИКАНЦИ ЗАБРИНУТИ: Путин може остати на власти до 2036.

Америка је забринута због гласања за измене у Уставу Русије, а посебно због „потенцијалне могућности“ да Владимир Путин остане председник до 2036. године, саопштила је прес-служба Стејт департмента. Из Москве поручују да Вашингтон никако не треба да брине о политичком уређењу у Русији.

„Посебно смо забринути због амандмана који би потенцијално омогућили председнику Путину да остане на власти до 2036. године“, изјавила је портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус.

Она је додала да су САД у принципу „против измена у Уставу“ које продужују мандат тренутне власти, „посебно у случајевима када одсуствују услови за слободне и праведне демократске процесе“.

Американци су такође забринути због вести о наводним „покушајима владе Русије да манипулишу резултатима недавног гласања за измене у Уставу“. Међутим, Стејт департмент није пружио доказе за наведене оптужбе.

„Такође смо дубоко забринути због вести да руске власти покушавају да одрже ‘гласање’ на украјинској територији у Доњецку, Луганску и на Криму, што још више истиче да Русија занемарује територијални интегритет и суверенитет свог суседа“, наводи се у саопштењу Ортагусове.

Гласање у Русији се никако не тиче Америке

Шеф међународног комитета Савета федерације Константин Косачов каже да гласање за измене у Уставу Русије брине Америку, јер Русија самостално доноси одлуке о свом политичком уређењу, које се никако не тиче Вашингтона.

„САД, које себе сматрају ‘надзорником’ демократије у целом свету, разуме се, нису могле да не одреагују на гласање у Русији. То је, на крају крајева, њихов посао. Наравно, Стејт департмент по обичају није објаснио шта је руска влада директно предузела и како наводно већ манипулише резултатима, који само што су изашли. Кажу, то су Руси, они увек нечим манипулишу – час својим гласањем, час америчким“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Косачов је поводом забринутости Американаца да Путин остане на месту председника рекао:

„Чињеница да је Путин за Вашингтон веома непријатна препрека на путу покушаја САД да управљају нашом земљом споља, као што се то понекад дешавало деведесетих година прошлог века, ни за кога није тајна. Међутим, благо речено, не тиче се Стејт департмента кога ће, како и на колико бирати у једној од ретких земаља у свету која поседује луксуз суверенитета и не пита амбасаду САД кога ће и на коју дужност бирати или именовати“, констатовао је сенатор.

Он је додао да је важан део демократије – поштовање туђег уставног процеса, а не само „рушење споменика и љубљење стопала потомцима бивших робова“.

„Мислим да не би било лоше да се САД врате почецима како не би изгледали смешно у улози самопроглашеног ментора онима које се њихово предвидљиво мишљење не тиче“, закључио је Косачов.

rs.sputniknews.com  

Извор: iskra.co

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!