Породица и школа

Алке и пирсинг су знак менталног поремећаја

Минђуше су телесни украси којима млади све више прибегавају, желећи да буду модерни. Међутим, алке (брњице) и пирсинг, које су се некада сматрале срамотом, сада су постале нови начин за улепшавање. И ова нова мода је почела да се шири након што су је популарисале звезде филма и шоу бизниса.

Извесна Елејн Дејвидсон из Бразила ушла је у књигу рекорда као „жена са највише алки“. Крајем 2004. године њено тело је пробушено са 2.500 алки, а у фебруару 2011. њихов број је достигао 6.952 [1]. Ова жена има више од 200 алки само у пределу главе. Њихова власница је рекла да их качи из разлога што воли бол.

Већина почетника у пирсингу развија озбиљну зависност. А због значајног броја алки и накита у људском телу који се допадају пирсерима, 25. јануара 2005. године у званични каталог занимања уведено је ново – „монтажер накита на тело“.

АЛКЕ И ПИРСИНЗИ – ЛАЖНА МОДА

„Боди пирсинг“, тј. „пробијање тела“ и ношење алки у разним његовим деловима је веома древни обичај, који се први пут сусрео код архаичних народа и племена. Ова пракса никада није нестала, већ се увек обнављала, на различите начине.

Египатски фараони су направили рупе у својим пупцима како би материјализовали свој прелазак на највиши ниво духовности; Римски војници су бушили брадавице у знак своје мушкости; Маје су у посебном ритуалу качили алке на језик; неки викторијански краљеви су носили накит око гениталија да би показали своје достојанство.

Алке је користио и јеврејски народ, али само као начин жигосања робова.

„Ако ти се прода твој сународник, Јеврејин или Јеврејка, онда шест година мора да ти буде роб, а седме године пусти га слободно од тебе (…). Али, ако ти твој роб каже: »Не желим да одем од тебе«, зато што воли тебе и твоје укућане и зато што му је код тебе добро, тада му прислони ухо уз врата и шилом му пробуши ресицу, а он нека ти буде роб до краја живота. Исто учини и са својом робињом.“ (5. Мојсијева 15:12, 16-17 ).

Алке и минђуше су донедавно качене само на одређеним деловима тела, а данас се убацују скоро свуда, све до најнеудобнијих места (уши, усне, обрве, нос, језик, пупак, репродуктивни органи итд.).

Алке су се често повезивале са протестом против друштвеног поретка, као што је био случај са омладинским покретима хипија, панка, рока итд. Затим су алке (пирсинг) неко време постале карактеристичне за сексуалне перверзњаке, посебно мазохисте. А данас је оно што је некада био знак духовног или друштвеног пропадања постало ствар поноса и моде.

Већина људи који окаче алке на себе то раде како би изгледали „посебни“ у очима људи, да би били „другачији“, а не као сви други, да би постали „јединствени“. Али, авај, потпуно заборављају да посебност и индивидуалност не долазе споља, већ изнутра. А да би се било шта променило – а промена се увек ради да би се нешто слабо заменило нечим бољим – нема потребе за спољашњим ретуширањем, потребно је изменити унутрашње, развити ум, променити срце.

АЛКАМА ЧОВЕК БЕСЧАСТИ СВОЈЕ ТЕЛО

Тенденција да се занемари вредност тела све више подстиче савремено друштво, опседнуто сензацијама. Међутим, тело је дар Божији и сасуд посвећен Духу Светоме, што значи да не можемо рећи да је наше и да можемо са њим шта хоћемо. Тело нам је дато на нашу бригу, а ми ћемо дати рачун шта смо с њим учинили: да ли смо га уподобили Христу или га учинили демонским.

Човека је створио Бог по свом лику (Пост. 1,27), тј. сложен, а није му ускраћено ништа неопходно за здрав и миран живот. Тако, физички гледано, човек није лишен ничега, али и нема ништа непотребно и бескорисно. Дакле, очување његовог физичког интегритета подразумева правилно функционисање тела и здравље душе.

Боди пирсинг, ма колико елегантно урађен, право је ругло телу. А ако се пирсинг периодично не чисти, може се појавити инфекција, али ако се то догоди, повратка неће бити: пирсинг се уклања, а пацијент пада у руке лекара на даље лечење. Истраживања су показала да је сваки пети младић имао здравствених проблема након што је направио пирсинг.

Ево неколико периода зарастања рана након пирсинга, у зависности од области у којој је направљен:

  • у уху – 6-9 недеља,
  • у носу – 7-9 недеља,
  • у обрвама – 6-8 недеља,
  • у гениталијама – 2-4 месеца,
  • у млечним жлездама – 3-6 месеци.

И за све ово време, они који су сами себе проболи доживљавају неописиви бол.

Још од старозаветних времена тело је уживало посебно поштовање, а закон му је забрањивао сакаћење, без обзира на разлоге.

„Ради покојника не правите резове на свом телу и не пишите по себи“ (Лев. 19:28).

„Ви сте синови Господа Бога свога; не правите резове по телу и не одсецајте косу изнад очију после покојника; јер сте ви свети народ Господу Богу своме, и Господ вас је изабрао за свој народ од свих народа који су на земљи“ (5. Мојс. 14, 1-2).

Људско тело, заједно са душом, мора бити заштићено од греха, јер је храм Божији:

„Зар не знате да су ваша тела храм Духа Светога кога имате од Бога, и нисте своји? Јер сте скупо плаћени. Прославите, дакле, Бога у телу свом и у души својој, који су Божији“ (1. Кор. 6, 19-20).

„Или зар не знате да је ваше тело храм Светога Духа, који је у вама, кога имате од Бога, и да нисте своји? 20 Јер, скупо сте купљени. Зато својим телом прославите Бога.“ (1 Кор. 6: 19–20).

И верујем да је пробушити тело у било ком делу (па и у уху), да би се у њега ставиле минђуше или било која друга ексцентрична ствар, исто што и рушење храма Божијег, а то је људско тело.

„*Не знате ли да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? Ако неко разара храм Божији, разориће њега Бог; јер је храм Божији свет, а то сте ви.» (1 Кор. 3: 16–17).

Грех се мора назвати грехом, али грешник мора бити вољен што је више могуће. Што је већи грех, већа мора бити љубав да би могла да исцељује. Сваки човек, без обзира колико алки носи, може се вратити Богу. То значи да не треба бацати камење на заблуделе људе који траже одмор и радост у стварима које их не могу дуго држати у радости, већ се треба радовати њиховом повратку. А се искрено покајемо, Бог ће увек гледати оно што јесмо, а не оно што смо били.

ИЗВОР: Creştin Ortodox (Православный христианин)

[1] Ипак, ова 58-годишња дама није стала на томе и до данас наставља да буши своје тело и забада у њега било шта. Године 2023. број пирсинга је већ премашио 15 000, а њихова укупна тежина је била 3 ​​кг, али она неће стати на томе и планира да њихов број повећа на 20 000, укључујући 3.500 алки у пределу гениталија.

С руског превео Зоран Милошевић – https://pravoslavie.ru/155032.html

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!