Mišljenja

ZSO – šargarepa koju će Srbija progutati zarad prihvatanja francusko-nemačkog predloga

Foto: Radio kontakt plus

Ne vidim ko će od Srba preostalih na KiM ostati da živi u  – u lažnoj državi Kosovo, tačnije velikoj Albaniji

Ko će i na koji način zaštititi Srbe od terora Aljbina Kurtija, a posebno – hoće li im ovaj parlament garantovati ustavno pravo da nastave da žive na Kosovu i Metohiji kao sastavnom i neotuđivom delu Republike Srbije?

Ovo je osnovno pitanje na koje Srbi na prostoru Kosova i Metohije očekuju odgovor.

Srbi sa Kosova i Metohije su skoro prepušteni sami sebi. Napustili su tzv. kosovske institucije nakon nelegitimne smene regionalnog komandira Nenada Đurića, kasnije podigli barikade prilikom hapšenja Miljana Adžića i Dejana Pantića, i to su uradili sami. Nisu mogli više da trpe teror Aljbina Kurtija.

Ono što vam Vučiću zameraju je činjenica da ste im u toj mirnoj borbi obećali apsolutnu podršku koliko god ona trajala, a onda ste 28. decembra u Raški, rekao bih, na neki način ultimativno zatražili da uklone barikade, iako glavni zahtevi građana nisu bili ispunjeni, a to je oslobađanje uhapšenih i povlačenje pripadnika ROSU sa severa Kosova i Metohije. Osim puštanja Pantića iz kućnog pritvora, praktično drugih zahteva koji su ispunjeni nije bilo.

Da li znate da kompromisno rešenje o KM tablicama koje ste postigli 23. novembra 2022. godine više ne važi na prostoru Kosova i Metohije, kada se tiče albanske strane?

Šta se desilo sa tom našom malom taktičkom pobedom, kako ste tada nazvali ovaj kompromis?

Što se tiče francusko-nemačkog predloga, njega nažalost možemo da komentarišemo samo na osnovu nezvaničnih informacija i ono što smo imali prilike da juče čujemo od vas.

Ako je tačno ono što ste svojevremeno i vi citirali, a to je da u članu 2. tog sporazuma, ili predloga, stoji da će obe strane rukovoditi se svrhom i principima utvrđenim u Povelji UN, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, o pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava itd. onda je potpuno jasno da je cilj tog predloga – predaja Kosova i Metohije!

Eventualnim prihvatanjem ovakve odredbe besmisleno bi bilo naše protivljenje članstvu tzv. Kosova u UN! Jer, od nas tamo nažalost ništa u toj kasnijoj fazi ne bi zavisilo, ukoliko priznamo tzv. Kosovu pravo na teritorijalni integritet, nezavisnost i samoopredeljenje.

Posledice prihvatanja ovakvog predloga po državu bile bi katastrofalne. A naročito bi bile pogubne za budućnost Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Ne vidim ko bi od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji poželeo da ostane da živi u takozvanoj državi Kosovo, odnosno u velikoj Albaniji!

Vi ste nas, predsedniče, obavestili da su vam predlagači plana predočili posledice sa kojima bi se suočila Srbija ukoliko odbaci ponuđeni predlog, a to su prekid evropskih integracija i neka vrsta ekonomskih sankcija – obustavljanje postojećih i budućih investicija.

Moramo da jasno odgovorimo na pitanje – da li zaista želimo da odlučujemo samo na osnovu toga ako je u pitanju Kosovo i Metohija?

Ako odlučujemo samo na osnovu ekonomskog interesa, onda moramo da pitamo – koja je vrednost kosovske zemlje, jezera, šuma, rudnih bogatstava na Kosovu i Metohiji, a ne daj Bože da počnemo da računamo i koja je vrednost Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške.

Verujem da se tom računicom u Srbiji niko i nikada neće baviti.

Ono što je očigledno: poslednjih dana se ponovo na velika vrata vraća priča o Zajednici srpskih opština. Ona bi trebalo da bude, koliko ja to shvatam, šargarepa koju će Srbija progutati zarad prihvatanja francusko-nemačkog predloga i odricanja od Kosova i Metohije.

Oni, navodno, vrše ogroman pritisak na Aljbina Kurtija da prihvati Zajednicu srpskih opština. U isto vreme američki ambasador u Prištini izjavljuje da Amerika neće podržati nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda ili koji ugrožava suverenitet i nezavisnost Kosova.

Sličnu izjavu dao je i Miroslav Lajčak.

Gospodine predsedniče, čak i da se prihvati da se Zajednica srpskih opština formira na osnovu četiri sporazuma i 22 principa o kojima ste govorili, to ne može biti zamena Srbima na Kosovu i Metohiji za državu Srbiju i za institucije države Srbije.

Jednostavno, ono što nam je poslednje ostalo od srpskih institucija, a to su prosveta i zdravstvo – preći će u nadležnost zajednice, ali naravno to više neće biti nadležnost Ministarstva zdravlja ili, pak, Ministarstva prosvete Srbije, na primer. Dakle, poslednje institucije će nam se na taj način ugasiti!

Autor: Slaviša Ristić, narodni poslanik

Izvor: Fakti

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!