Русија и руске земље

Зоран Чворовић: Украјина је НАТО тврђава која је последњих 8 година спремана за рат против Русије

„Србија није смела да подржи декларацију Уједињених нација којом се осуђује руска војна акција, а која се спроводи са циљем демилитаризације и денацификације Украјине. И Србија је последња која је требала да устане у одбрану територијалног интегритета Украјине. Ово делује као јерес када се посматра из угла одбране територијалног интегритета Србије на Косову и Метохији и делује као залагање за двојне стандарде“, објашњава Зоран Чворовић, професор Правног факултета у Крагујевцу, разлику између Украјине и Косова и Метохије и додаје:

„Неко намерно Србију увлачи у такву позицију да јој буду потпуно везане руке када је у питању самостално вођење спољне политике. А ја бих подсетио ваше гледаоце да се Србија одрекла самосталног вођења спољне политике потписивањем Вашингтонског споразума и његовим чланом 15. тачком 15. где се Србија одрекла права да брани територијални интегритет на Косову и Метохији зато што се сагласила са америчким диктатом да престане са активностима на повлачењу признања тзв републике Косово од стране других држава из међународних организација“.

Гост нове емисије Васељенске ТВ био је проф др Зоран Чворовић, један од најбољих познаваоца историјских и правних питања и Русије и Украјине, што је од кључне важности за разумевање данашњих односа две земље али и покушаја стварања паралела поводом Србије и Косова и Метохије.

На самом почетку емисије професор поставља најважније питање и одмах затим објашњава: Зашто гласање против Реолуције којом се брани територијални интегритет Украјине и осуђује руска војна акција у Украјини, није одустајање од одбране Косова и Метохије?

„Зато што статус Косова и Метохије у оквиру републике Србије не бране никакви апстрактни међународно правни принципи, јер у међународном праву поред права о заштити територијалног интегритета постоји и право на самоопредељење народа. Уз то, многа начела међународног права су срушена већ почетком деведесетих година, тачније у време Заливског рата. Када је при самом окончању Заливског рата у говору у америчком конгресу је Џорџ Буш Старији рекао да су САД, што показује Заливски рат и што показују тзв револуције у Румунији, Чехословачкој итд, што показује како је он рекао да настаје Нови Светски Поредак и да су САД једино војнички кадре и једине имају морално право да бране и граде Нови Светски Поредак. Тада је први пут у оптицај ушла синтагма Нови Светски Поредак…“

Аутор и водитељ: Весна Веизовић

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!