Србија и србске земље

Знамење србског слободарства

У актуелном времену колосалних геополитичких турбуленција, у околностима разобрученог безакоња, у злосрећној Босни и Херцеговини диригованог од стране представника Колективног Запада, празновање Дана Републике Српске представља, по преимућству, оваполоћење србског слободарског духа.

Од свог проглашења пре 32 године, у вртлогу грађанског рата на постјугословенском простору, Република Србска као тековина србског државотворства на делу србског духовно-културног простора западно од Дрине и Дунава представља „камен у ципели“ многовековних србских непријатеља, укључујући и лицемерне и лажне савезнике из оба светска рата. Њено међународно-правно озакоњење Дејтонским мировним споразумом и следујућом Париском мировном конференцијом, на жалост, није гарантовало и успостављање довољно снажних механизама заштите њеног статуса као једног од два једнакоправна ентитета послератне Босне и Херцеговине. Заправо, насртаји на Републику Српску непрекидно трају све време њеног функционисања у мирнодопским условима, тачније речено у условима одсуства оружаних сукоба на и у близини њене територије. У том погледу кључну улогу играју две институције, најблаже речено проблематичног међународно-правног утемељења, Канцеларија Високог представника Уједињених нација и Савет за имплементацију мира. Њиховом инструментализацијом од стране агената глобалистичке врхушке, инкорпорисаних у структуре УН, изглашавају се и у релевантна законска акта уграђују противзаконите одлуке на штету Републике Српске.

Минуле календарске године то безакоње достигло је врхунац у срамном судском процесу који се против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића води пред Судом БиХ. Оно ће учинити да прослављање предстојећег празника у други план стави сећање на хероје одбрамбено-отаџбинског рата, како оне који су положили своје животе на олтар отаџбине заједно са бројним цивилним жртвама, тако и оне који су иза њих остали да сведоче о тешком времену борбе за одбрану свог породичног дома, завичаја и народа, као и сећање на припаднике истинске елите, тадашње человође народног отпора и неуморне прегаоце на дипломатском, политичком, војном, медијско-информативном и другим пољима. Преовлађујући аспект празновања чиниће испољавање свенародног отпора насртају на правно-политичке темеље Републике Српске, које нелегални страни дипломата посредством (у светлу Дејтонског мировног споразума и међународног права генерално) нелегалне судске институције спроводи над легално изабраним председником Републике, и најавом наметања закона који, у континуитету претходећих и следујућих и у случају њиховог прихватања и спровођења, стратегијом „корак по корак“ своди Републику Српску на празну љуштуру – фактички, поставља је на пут нестанка. Због тога ће сви јавни скупови у оквиру овогодишње прославе Дана Републике Српске, почев од Свечане академије у предвечерје празника, преко свечаног дефилеа припадника МУП-а и кадета Средње школе унутрашњих послова, до концерата и осталих културно-уметничких манифестација представљати снажан израз србског непоклека пред неправедном силом и раскошни ораторијум србског слободарског духа који ће се проламати небом изнад Бања Луке.

Бескомпромисним одбацивањем претњи и притисака у правцу укидања Дана Републике Српске народ и преовлађујући део друштвене елите Републике Српске непрекинути низ његових прослава чини особитим знамењем слободарства, ефектно исказаним геслом овогодишње прославе, „Буди Слободан, буди Србин – слави 9. Јануар, Дан Републике Српске“.

Уредништво “Борба за истину“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!