Istorija

Zločin muslimana u Tuzli nad vojnom kolonom

15. maja 1992. godine muslimanske paravojne snage su napale pripadnike JNA prilikom povlačenja iz Tuzle.

U dogovoru sa civilnim i policijskim vlastima Tuzle, 92. motorizovana brigada JNA mirno se povlačila iz kasarne JNA “Husinska buna“ sa oko 200 motorizovanih vozila i 600 starešnina i vojnika JNA. Kolona vozila JNA je mirno napuštala Tuzlu prema Bijeljini, kada je napadnuta od strane pripadnika muslimanskog MUP-a BiH, muslimanske Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki, sa ukupnom snagom od 3.000 zločinaca. Napad su izvršili sa okolnih zgrada, pa čak sa zgrade bolnice, a duž celog puta bili su postavljene mine i druga eksplozivna sredstva.

Strašan prizor, odjekuju na sve strane eksplozije, gore vozila, gore i vojnici u njima, svuda ranjenih i mrtvih. Napad je trajao oko pola sata, a onda su muslimani izašli iz zgrada i krenuli u pojedinačno ubijanje ranjenih i preživelih vojnika JNA. Muslimanske zveri su ubile oko 200 starešina i vojnika JNA, a zarobili su 140 koje su mučili (po podacima iz krivične prijave). Ceo navedeni zločin direktno je prenosila lokalna muslimanska televizija “FS 3“, uz uvredljive antisrpske komentare, koje su prenele i druge muslimanske televizije.

Zločinom pod nazivom “Tulanska kolona“ prekršene su odredbe međunarodnog ratnog prava, Ženevska konvencija,  kao i prethodni dogovor SR Jugoslavije i muslimanskih vlasti u Sarajevu o mirnom povlačenju JNA sa područja Bosne i Hercegovine do 19. maja 1992. godine. Kao i za sve druge monstruozne zločine prema Srbima, ni za ovaj niko nije odgovarao. Smišljeno Haški tribunal je ceo predmet prepustio tužilaštvu u BiH, uz konstataciju da je počinjen ratni zločin i da ima osnova za pokretanje istrage i podizanje optužnice protiv najmanje 9 lica. Samo dvojici optuženih je suđeno i kakva slučajnost, oslobođeni su.  Zanimljivo je da isto tako postupa i sud u Srbiji u postupku protiv Ilije Jurišića, jednog od organizatora zločina nad pripadnicima JNA. On je uhapšen na teritoriji Srbije 2007. godine i posle dve presude da je kriv i kazne 12 godina zatvora, Apelacioni sud u Beogradu 2016. godine oslobodio ga je svih optužbi. Umesto da odgovara za počinjeni zločin, Ilija Jurišić će dobiti odštetu od Srbije jer je proveo “nevin“ 3 i po godine u zatvoru. Zašto se čudimo kada drugi ne poštuju naše žrtve, kada ni sami to ne činimo!

Posmrtni ostaci svih nastradalih nisu pronađeni, a u spomen kosturnici u Bijeljini sahranjeno je 29 tela. Da muslimani u BiH i dalje vode istu politiku kojom su započeli rat i počinili veliki broj zločina nad Srbima, potvrđuju da dan kada su počinili zločin pod nazivom “Tuzlanska kolona“ slave kao dan oslobođenja Tuzle i pri tome ne dozvoljavaju da se podigne spomen obeležje poginulim pripadnicima JNA.

Srbi, pamtite zločine da biste znali ko su vam neprijatelji, da vam se ne ponovi 1914, 1941. i 1992. godina.   

Uredništvo Borba za istinu

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu koja je u Srbiji zabranjena!