Историја

Злочин муслимана у Тузли над војном колоном

15. маја 1992. године муслиманске паравојне снаге су напале припаднике ЈНА приликом повлачења из Тузле.

У договору са цивилним и полицијским властима Тузле, 92. моторизована бригада ЈНА мирно се повлачила из касарне ЈНА “Хусинска буна“ са око 200 моторизованих возила и 600 старешнина и војника ЈНА. Колона возила ЈНА је мирно напуштала Тузлу према Бијељини, када је нападнута од стране припадника муслиманског МУП-а БиХ, муслиманске Територијалне одбране и Зелених беретки, са укупном снагом од 3.000 злочинаца. Напад су извршили са околних зграда, па чак са зграде болнице, а дуж целог пута били су постављене минe и друга експлозивна средства.

Страшан призор, одјекују на све стране експлозије, горе возила, горе и војници у њима, свуда рањених и мртвих. Напад је трајао око пола сата, а онда су муслимани изашли из зграда и кренули у појединачно убијање рањених и преживелих војника ЈНА. Муслиманске звери су убиле око 200 старешина и војника ЈНА, а заробили су 140 које су мучили (по подацима из кривичне пријаве). Цео наведени злочин директно је преносила локална муслиманска телевизија “ФС 3“, уз увредљиве антисрпске коментаре, које су пренеле и друге муслиманске телевизије.

Злочином под називом “Туланска колона“ прекршене су одредбе међународног ратног права, Женевска конвенција,  као и претходни договор СР Југославије и муслиманских власти у Сарајеву о мирном повлачењу ЈНА са подручја Босне и Херцеговине до 19. маја 1992. године. Као и за све друге монструозне злочине према Србима, ни за овај нико није одговарао. Смишљено Хашки трибунал је цео предмет препустио тужилаштву у БиХ, уз констатацију да је почињен ратни злочин и да има основа за покретање истраге и подизање оптужнице против најмање 9 лица. Само двојици оптужених је суђено и каква случајност, ослобођени су.  Занимљиво је да исто тако поступа и суд у Србији у поступку против Илије Јуришића, једног од организатора злочина над припадницима ЈНА. Он је ухапшен на територији Србије 2007. године и после две пресуде да је крив и казне 12 година затвора, Апелациони суд у Београду 2016. године ослободио га је свих оптужби. Уместо да одговара за почињени злочин, Илија Јуришић ће добити одштету од Србије јер је провео “невин“ 3 и по године у затвору. Зашто се чудимо када други не поштују наше жртве, када ни сами то не чинимо!

Посмртни остаци свих настрадалих нису пронађени, а у спомен костурници у Бијељини сахрањено је 29 тела. Да муслимани у БиХ и даље воде исту политику којом су започели рат и починили велики број злочина над Србима, потврђују да дан када су починили злочин под називом “Тузланска колона“ славе као дан ослобођења Тузле и при томе не дозвољавају да се подигне спомен обележје погинулим припадницима ЈНА.

Срби, памтите злочине да бисте знали ко су вам непријатељи, да вам се не понови 1914, 1941. и 1992. година.   

Уредништво Борба за истину

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!