Црква

Зло је само одсуство Бога у човеку: Како је млади студент запушио уста целом амфитеатру!

Фото: Илустрација / Профимедиа

Професор је био срећан што је на брзину успео да докаже да је вера један обичан мит. А онда је он подигао руку и проговорио.

Једног дана професор на факултету је одлучио да са студентима започне расправу.

Питање је било: Да ли је Бог створио све што постоји?

Студенти су у глас рекли да јесте.

„Баш све?“, питао је професор. „Да, све“, био је одговор студената.

„У том случају, створио је и зло, зар не? Јер, зло постоји“, рекао је професор. Студенти су заћутали, нису имали одговор на то питање. Професор је био одушевљен јер је показао да је вера само мит.

Одједном, један студент је подигао руку и питао: „Могу ли ја нешто Вас да питам, професоре?“

„Наравно“, одговорио је професор.

„Да ли постоји хладноћа?“

„Наравно, колега. Зар никад нисте осетили хладноћу?“, насмеја се професор. Али студент одговори:

„Заправо, професоре, хладноћа не постоји! Према ономе што смо учили из физике, хладноћа је одсуство топлоте. Може се само посматрати да ли објекат има и да ли предаје енергију и своју топлоту на друге објекте. Без топлоте, предмети су инертни, не реагују. Значи хладноћа не постоји. Ми смо створили термин хладно да бисмо објаснили одсуство топлоте. А тама?“, наставио је студент са питањима.

„Она исто постоји“, рекао је сада већ збуњен професор.

„Опет грешите, господине. Тама је потпуно одсуство светлости. Можемо проучавати светлост и осветљење, али не и таму. Николсова призма показује мноштво различитих боја на које се светлост разлаже у зависности од таласне дужине. Тама је термин који смо ми створили да објаснимо потпуно одсуство светлости.“

И коначно, студент је питао:

„А зло, професоре, да ли постоји зло?“ Професор је ћутао, а студент је наставио:

„Бог није створио зло. Зло је одсуство Бога у човековом срцу, оно је одсуство љубави, човечности и вере. Лјубав и вера су као топлота и светлост. Они постоје. Нјихово одсуство доводи до зла“. Сада је професор заћутао.

Студент се звао Алберт Ајнштајн.

Извор: https://stil.kurir.rs/lifestyle/zanimljivosti/54583/zlo-je-samo-odsustvo-boga-u-coveku-kako-je-mladi-student-zapusio-usta-celom-amfiteatru

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!