Историја

ЖЕНЕ ЈУНАЦИ ВЕЛИКОГ РАТА

Из Удружења Добродетељ стиже лепа вест за све љубитеље едиције „Добро дете“ – ускоро ће бити објављено репрезантативно издање дечије књиге „Жене јунаци Великог рата“, у коме су описане велике жене које су учествовале на српској страни у Првом светском рату.

У питању је књига за децу у тврдом повезу и великог формата (33×24 цм) у којој су ове хероине описане у причама које су базиране на истинитим догађајима и које упечатљиво сведоче о њиховој храбрости и пожртвовању. Сјајне илустрације Владимира Крстића Лација, који је илустровао и сада већ познату дечију књигу „Српски јунаци од Косовског боја до Кошара“, ће вам помоћи да још боље упознате те велике жене.

Књига Жене јунаци Великог рата ће ускоро у штампу, и биће објављена у септембру 2021.године, а до 20.септембра је можете купити у претплати, по сниженој цени од 750 динара (редовна цена ће бити 1230 динара, а у књижарама ће бити увећана још и за пдв и коштаће 1353 динара), и тако нам помоћи да објавимо ову јединствену књигу о јединственим женама.

УПУТСТВО ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРЕТПЛАТЕhttps://udruzenjedobrodetelj.rs/product/pretplata-zene-junaci-velikog-rata/

Одломак из приче „Храбри обавештајац“ о Мари Петровић

Осећала је како је стеже јелече. Одавно се од њега одвикла. И ова ношња на њој јој смета. Не осећа је као своју. У униформи јој је пријатније.
Али Луне је тражио баш њу за овај задатак. Само је њој веровао. Јасно се сећала њиховог разговора:
– Мора жена да оде међу непријатеље и види колико их је, где су им топови, какав им је морал. Жена ће бити мање сумњива. Разуми ме, Маро!
– Разумем! – одговорила му је војнички, па заустила: – Али…
– Шта али? Да се не плашиш што тамо идеш сама?
– Не плашим се! Не идем сама!
– Како не идеш? Ко ће с тобом?
– Бог, драги Луне. С њим се ја никога не бојим.
Осмехнуо се на те речи.
– Шта је онда проблем?
– Одвикла сам се од женске одеће. Знаш да се већ годинама борим као мушко. Расла сам с оцем и браћом, понашам се као мушко, тако и мислим.
– Маро, знам то, али знам и да си ти најхрабрија жена коју сам срео. Само ти можеш да сама ушеташ непријатељу иза леђа и донесеш ми потребне податке. Не би ти било први пут.
И ево је сада у овој ношњи међу непријатељима. Види бугарске војнике како се подгуркују и заједљиво смеју. Језик им је близак нашем, па разуме њихова ружна добацивања. Све у њој кува и радо би ову бомбу скривену међу јабукама на дну корпе бацила на њих. Али не сме да покаже своју ћуд. Скромно спушта поглед и као обична српска сељанка пролази поред групе.
Види где су топови. Броји их. Памти им распоред.
Наилази на немачке војнике. Њих бар не разуме. Нек лају шта хоће.
Немци и Бугари се држе одвојено. Чини јој се да међу њима има мржње.
То је добро за нас и савезнике,муњевито јој прође кроз главу.
Поново види топове. Броји. Памти…

Извор: https://udruzenjedobrodetelj.rs/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!