Породица и школа

Затвор или самица

Затвор или самица? – Смиља Милетић

Foto: Tanjug/AP

Поштовани,

Обраћам Вам се као  мајка шеснаестогодишњакиње, ученице Гимназије  и наставник историје  Економско-трговинске школе  у Смедереву.У  време овог повампиреног нацизма добили смо Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе  и могућност да се као родитељи изјаснимо да ли смо за он лајн или комбинацију он лајн и наставе у школи. Моје мишљење је да смо стављени пред избор да ли да дете оставимо у самици или шаљемо у затвор. Наглашавам да су родитељски састанци забрањени, а да је просветним  радницима препоручено да се  не окупљају у школи до 24. августа.

У поменутом упутству   посебно ми је спорно: “Поступак са ученицима, наставним и ненаставним особљем школе које имају симптоме респираторне инфекције са сумњом на инфекцију COVID 19 1. Уколико се симптоми појаве ван школе Јавити се у COVID – 19 амбуланту надлежног дома здравља. Не одлазити у школу и истовремено обавестити надлежну особу у школи. Даље пратити препоруке лекара. 2. Уколико се симптоми појаве у школи a) Особље школе: потребно је да се особа са симптомима болести одмах јави у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. Истовремено надлежна особа у школи коју одређује директор школе обавештава надлежни институт/завод за јавно здравље. b) Ученици: При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције ученику одмах ставити маску и сместити га у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеље и надлежни институт/завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа користећи маску и рукавице, а просторију након одласка детета очистити и дезинфиковати.”

Поменути поступци су у супротности са чланом, 79  који се односи на права детета и ученика и  и чланом  7 у коме су изнети општи принципи образовања и васпитања  Закона о основама система образовања и васпитања. Такође су и у супротности са чланом 25 Устава Републике Србије и чланом 5 Декларације о правима човека.

Намера ми је, као родитеља, да ово писмено досравим директору Гимназије у Смедереву. Међутим, право , Устав и законе у овој земљи нико више не поштује . Самица је по мом мишљењу у овом тренутку безбедније, али психички погубније место. Зато  су се деца, међу којима и моја ћерка, определила за затвор .

Као наставник спремна сам да начиним изјаву и предам је директору школе у којој радим. Навешћу да сам се школовала и усавршавала да деци објасним појмове ропства у антици, раскалашност ренесансних папа, реформацију, тоталитаризам, Јасеновац, Аушвиц и посебно историју Срба , а да се нисам учила медицини, те нисам у стању да разликујуем кијање и кашаљ. Замолићу да ме држава упути на Медицински факултет како бих стекла потребно знање.

Ово је начин борбе који сам једино могла да осмислим. Знам да је кључно повезивање и  сарадња родитеља, наставника, као и родитеља и школе. Истичем поново да се она разним забранама онемогућава.

Молим Вас, да ми предложите, уколико имате на уму  неки ефикаснији начин борбе . Спремна сам да се повежем са свим родитељима и наставницима који слично мисле и ради су   да се на било који начин укључе у борбу против овог малтретирања деце.

С поштовањем Смиља Милетић

Извор: http://zivimzasrbiju.com/zatvor-ili-samica-smilja-miletic/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!