Породица и школа

Зашто Срби нестају: Ових 10 узрока беле куге у Србији забрињавајући су и алармантни!

Срби спадају међу најстарије популације на свету, јер се више од пола века суочава с недовољним рађањем. Сваке године у нашој земљи нестане једна општина величине Ћуприје. Ако се тако настави и остваре претпоставке демографа, број становника Србије би 2060. године био сведен на 4,9 милиона, односно за трећину мање него сада, као што је био случај 1927. г.

Коју су главни узроци беле куге код Срба? Ми вам представљамо 10 разлога србокалипсе –

Лош животни стандард, незапосленост и немогућност куповине властитог стана основни су разлози због којих парови данас одлучују да имају мањи број деце, или чак не стварају потомство и брачну заједницу уопште. Међутим, ако имамо у виду да су наши стари још у време оноликих ратова и сиромаштва увек бринули о броју потомака којих је морало бити бар троје, свакако да данас економски аспект није пресудан. Ипак, ово би могли да буду једни од главних:

1. Физички геноцид над Србима незабележен је у свету. Саберите сва страдања западних народа у последњем веку заједно и опет ће патње српског народа бити веће.

2. Масовни абортуси – Према подацима Светске здравствене организације Србија је прва по броју абортуса у Европи. Стручњаци процењују да се годишње у Србији обави између 40.000 и 80.000 прекида трудноће.

3. Вековне сеобе Српског народа у европске и прекоокеанске земље. Срби су због честих ратова и лошег животног стандарда одлучивали да напусте своју домовину. Деведесетих година миграције су биле врло заступљене.

4. Немање развијене националне самосвести о припадништву српском националном бићу. Не знамо ко смо, ко су нам преци, шта се са нама дешава и шта ће са нама бити на послетку.

5. Демографска катастрофа на селу, гашење села и имиграција становништва из села у градове. Сеоска насеља чине око 97 одсто од укупно 7392 насеља у Србији. Преко 72 одсто већ су демографски испражњена.

6. Рушење породице као основног стуба друштва рушењем традиционалног патријархалног морала. Овде се убрајају и претеране слободе који су млади себи дозволили: по броју пушача трећи смо у Европи, међу водећима смо по конзумацији и производњи алкохола, а наркоманија поприма облике епидемије. Нездрави родитељи не могу рађати здраву децу.

7. Недовољна подршка државе у борби брачних парова са стерилитетом. И све чешћи стерилитет због ког парови, који се реше тек у позним годинама на формирање породице, најчешће остају без потомака.

8. Еманципација жена и њихова тежња да се што боље професионално остваре одлаже рађање за позније године. Такође, ни мушкарци нису оправдани због тога што све више беже од одговорности и желе удобан момачки живот ослобођен сваке врсте обавезе према другом бићу.

9. Нарастајући егоизам међу паровима – Млади брачни парови чешће ће се одлучити за куповину неке некретнине, аутомобила,путовања… него да новац искористе за проширење породице. Тако децу доживљавају као терет, а не као благослов и дар.

10. Недостатак адекватне популационе политике – Ова област нашим политичарима никад није била пријемчива. Без активне популационе политике тренд драстичне депопулације само ће се убрзати.

Преживљавамо данас, а сутра као да не постоји. А то је најгора ситуација која се једном народу може догодити. Кажу да ћемо изумрети, кажу да је будућност умирања већ почела… А ми и даље чекамо и допуштамо да се ствари одвијају мимо нас.

Аутор: К. М. (Извор: Зашто Срби нестају/Мр Биљана С. Спасић/треће издање/Крагујевац)

Извор: Опанак

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!