Србија и србске земље

Зашто се о ситуацији и о броју заражених у Ваљеву званично ћути?

О епидемиолошкој ситуацији у Ваљеву и о броју заражених, а према последњим незваничним подацима има 27 особа код којих је потврђен случај корона вируса, што је више од десет посто од укупног броја потврђених у целој Србији, не говори се званично. Такође према незваничним информацијама преко 400 особа у Ваљеву је у кућној изолацији.

То јесу незванични, али су подаци поуздани и тачни, а нажалост нико од званичника, а ни струке, о томе не жели да говори, нити да грађане Ваљева обавести о томе каква је епидемиолошка ситуација у нашем граду.

Ни на једној националној телевизији, ни у једним дневним новинама, ни у кабловским ТВ, не помиње се епидемиолошка слика Ваљева, не саопштава се званично колико има заражених… Саопштава се број заражених у Београду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку…, Милану…, али Ваљева упорно нема! Зашто?

За сада је званично саопштено и познато да је ваљевски Завод за јавно здравље обуставио рад лабораторија на две недеље, зато што је код петоро запослених позитиван тест на корана вирус, док је десетак њих у кућној изолацији, ваљевски Дом здравља упутио је ХИТАН позив да се јаве лекари, медицинске сестре, техничари, возачи, спремачице…

Јуче у подневним вестима РТС у прилогу из Ваљева није било речи о зараженим пацијентима, нити о ситуацији у Заводу за јавно здравље. Прилог је најављен да је Министарство здравља одобрило ваљевском Дому здравља да запосли на одређено лекаре, сестре, техничаре, возаче, спремачице.

Директорка Дома здравља др Бранка Антић је објаснила да је „то ради предострожности у случају да дође до заразе запослених у Дому здравља“. А онда је објаснила да, сматрајући да Дом здравља није специјално угрожен, нека одељења не раде.

„Тренутно нисмо нешто специјално угрожени, да кажем да нас нема мада има одређених људи који су у изолацији јер су били у контакту са оболелима. Рецимо Медицина рада нам је цела у изолацији, имамо два тима из Опште и три тима из Хитне службе, такође у изолацији“, рекла је директорка ваљевског Дома здравља.

Јуче, 23. марта, у „збирном“ прилогу из западне Србије на ТВ Н1, дописник из Краљева Ненад Божић саопштава податак, који су Колубарске.рс објавиле 21. марта, да је у Ваљеву 18 оболелих од корона вируса, а у тренутку када је он то „уживо“ саопштавао у Ваљеву је било 24-оро заражених и то према подацима од 22. марта.

На јучерашњој конференцији за медије на којој су говорили епидемиолог Предраг Кон, др Дарија Кисић Тепавчевић заменик директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ и др Ивана Милошевић са Инфективне клинике КЦС, нико није конкретно одговорио на питање каква је епидемиолошка ситуација у Ваљеву, нити колико има заражених у нашем граду.

Они су грађанима саопштили да је „данас умрла пацијенткиња због заразе корона вирусом“, да је „имала 60 година, да је имала лакше симптоме, да није боловала од других болести“. Међутим нису рекли да је, како незванично сазнајемо, преминула пацијенткиња из Ваљева.

На питање новинарке РТС „каква је ситуација у Ваљеву с обзиром на то да је вирус ушао у Завод за јавно здравље, како је ушао, колико су угрожени запослени, а колико грађани“, Дарија Кисић Тепавчевић није конкретно одговорила ни на једно питање. Њен одговор је био уопштен или избегавање одговора.

„Овај вирус као што смо рекли може да се појави било где и у било ком колективу и у било којој породици. Без обзира на то да ли се ради конкретно о некој здравственој установи или некој другој фирми, свугде се примењују исте мере. Најбитније је да знате да све особе, код којих је потврђено присуство ове инфекције, да не раде, наравно да су у изолацији, да су сви њихови контакти у изолацији, да су урађене све мере предострожности да се не шири даље…“, рекла је Кисић Тапавчевић.

Говрила је и о томе да су нам здравствени радници јако битни и да не смемо дозволити да се овај вирус прошири у здравственим установама.

Новинар Крик-а је питао „да ли, као што то раде друге земље, и Србија може да објави пол, старосну структуру и географски распоред заражених на територији Србије, с обзиром на то да ти подаци не угрожавају приватност пацијената“.

„Реферише се у реалном времену, али немојте у овом тренутку то да тражите од нас уз овај посао. То може да се савлада из области информатике. Али, молим вас немојте нас оптерерћивати више него што смо оптерећени. То значи да неко ко се бави кличничким послом то треба да остави са стране“, одговорила је др Ивана Милошевић са Инфективне клинике КЦС.

Дарија Кисић Тепавчевић је додала да не могу на дневном нивоу да се баве том врстом анализе. „Просечан узраст свих особа код којих је потврђен вирус је око 50 година и две трећине су мушларци“, саопштила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Нејасно је, ако се већ забележи податак о томе колико оболели има година, ког је пола, због чега је „оптерећујуће“ уз те податке и додати још само ЈЕДАН, а то је из ког града је оболели?

Међутим, према нашим незваничним али тачним информацијама, постоје званични подаци о броју заражених по градовима и општинама.

Према тим званичним подацима, који колико је нама познато нису јавно обајављени, на дан 22.03. 2020. највише потврђених случајева корона вируса 81 је у Београду, у Нишу је 32, а у Ваљеву је 23, следе Ћуприја са 10, Кикинда и Нови Сад са по шест потврђених случајева корона вируса…

Од тренутка када је у Ваљеву потврђен први случај оболелог од корона вируса, а то је било 15. марта, Колубарске.рс су саопштавале незваничне, али тачне, податке о броју заражених у нашем граду.

С обзиром на то да званично нико није желео о томе да говори, нити нам је из Министарства здравља одговорено на наша питања о епидемиолошкој ситуацији и броју заражених у Ваљеву, које смо упутили 18. марта, одлучили смо да информације о броју заражених, које смо добиљали из више поузданих извора, објављујемо свакодневно јер грађани, и по Уставу и по закону, имају право и треба то да знају, а званичници имају обавезу да те податке саопштавају!

Извор: kolubarske.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!