Породица и школа

Зашто се деца данас рађају болесна?

Ето, сви се чуде што се деца рађају болесна – расуђивао је отац Иполит (старац Иполит Халин).

– Да, ради грехова родитеља сва би требало бити инвалиди!

Здраво детенце – знак је великог милосрђа Божјег. А ми то доживљавамо као нешто обавезно.

Ако ли се родитељи не буду борили са својим гресима, онда ће деци бити двоструко горе, а унуцима – троструко. Са сваким новим поколењем непокајани грех се удвостручује, дубље се укорењује.

Зато, старајте се о деци, молите се више за њих. Сва су она јадна. Настојте да се сажалите на њих.

– А шта значи сажалити се на детенце, баћушка? – питали су га.

– Значи победити свој грех – то значи сажалити се над децом. Родитељи су у свему дужни бити испред, посебно у молитви, у добродетељима. Ако ли доводе малу децу у храм на причешће, а сами не живе духовним животом, не сједињују се са Христом, тиме децу осуђују на страдање.

То је мука, оче… Када чеда од малена не виде добри пример, они расту у безаконике. У породици треба, оче, да буде много деце. Но, у књизи Сираха речено је: када се деца умножавају, не радујте се њима, ако у њима нема страха Господњег. Боље један праведник, неко хиљаду грешника.

И боље је умрети бездетан, него имати нечастиву децу.

– Оче Иполите, зашто у Русији, посебно мушкарци, тако кратко живе? – постављали су старцу то чемерно питање.

– Узрок је у нашој крви. Сваку породицу је могуће унишитити на три начина: безверјем, враџбинама и – блудом. Господ се стара о Својој Мајци, а Његова Матер – Дјева. Ако ли девица ван брака, а не под благодаћу овог таинства, изгуби целомудреност, у њој се крв поквари.

Како су раније говорили у Русији? Искварили су девојку – у њој се крв изменила. И сада ће она само болесне рађати. Младићи, погазивши девственост, пре или касније осуђени су на погибао. Њих чека Божја казна – насилна смрт. И мужеве и жене спашће покајање. И само причешће, Крв Христова, може исцелити нашу крв. Само у том случају је могућа здрава и јака породица.

Извор: Епархија рашко призренска у егзилу

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!