Србија и србске земље

Зашто дете од 12 година мора да се вакцинише ако хоће редовно у школу, а није морало 20.000 ученика пре 10 дана на фудбалском стадиону?

Фото: EPA

Отворено писмо министру просвете

Господине министре,

Неколико пута смо победили пандемију, па смо на пенале губили. Играли смо утакмице пред публиком и хулиганима, када то нико на свету није радио. Ви сте се на тренутној функцији нашли након избора које су те утакмице требале да „учине безбедним“. Вирус је једно време био најсмешнији, али и такав да ће нам гробља бити мала. По препоруци смо могли у шопинг у Италију, а затим по 5 дана нисмо смели из својих домова. Све смо затварали када је било, звачино – 200 случајева заразе, а са 8000 дневно смо могли где хоћемо. Тему о сулудим моделима наставе, без било какве подршке, да не отварамо. Подугачко би било. Можемо овако до сутра али сте поенту, верујемо разумели.

Чињеница је и да је ретко која земља била апсолутно спремна за пандемију оваквих размера, али толико конфузне изјаве Кризног штаба и Владе Р. Србије, чији сте потпредседник и министар просвете, науке и технолошког развоја, а у претходном сазиву којег је пандемија затекла на власти и министар државне управе и локалне самоуправе, само су додатно увећале неповерење јавности. Када Вам после свега што смо проживели велики број људи не верује да је вакцинација решење, онда је јасно да је проблем до вас. Нажалост, ви више немате капацитет да учинити било шта поводом тога. То није процена већ чињенично стање којег сте и сами свесни. Е ту би ви онда на сцену појачање у виду просветних радника.

Они које нико никада ништа није питао, они који су срамно плаћени за свој рад, они који су жртва купљених диплома и убијања знања претходних деценија, понижени и посрамљени, они које крадете на обрачуну зараде – па смо стално у судовима, они којима свим силама отимате углед и поштовање… сада треба да раде ваш посао? Да такви какви смо, црни да црњи не можемо бити “снажно промовишемо” вакцинацију, а ви нисте успели да убедите половину просветних радника да је вакцина решење.

Сада сте се досетили да фактички родитеље упућујете професорима, да им они образлажу зашто дете од 12 година мора да се вакцинише ако хоће редовно у школу, а није морало 20.000 ученика пре 10 дана на фудбалском стадиону? У Србији се тренутно преко неких школа ургира и организован долазак на скупове политичких званичника, али ето на наставу се не може. Ако исто правило важи и за наставнике, како ће настава онда изгледати? Ако не важи, какво је то онда правило? Како да их убеде када вам и сами не верују? На крају крајева, Ви сте министар просвете а не здравља. Зато вам уљудно и враћамо ово кукавичије јаје. Одговорност за своје поступке мораћете да носите сами.

Да не бисте доводили у сумњу намере овог писма, међу нама има и вакцинисаних и невакцинисаних. Сви смо својом вољом, како и приличи цивилизацијском добу – донели личне одлуке. А чињеница да вам не верују ни једни ни други, требало би јасно да вам каже колико сте ви згрешили.

Независни синдикат просветних радника Војводине

Извор: https://www.nsprvojvodine.org.rs/2021/08/09/otvoreno-pismo-ministru-prosvete-2/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!