Црква

ЗАШТИТНИЦИ ХИЛАНДАРА: Хиландар би био заувек изгубљен да га није спасио молдавски војвода

Дуг манастира према османској Порти био је толико велик да је опстанак монаштва био угрожен. Војвода Стефан је откупио Хиландар од Турака и тако сачувао свето место које су подигли његови преци.

О изузетној везаности влашких и молдавских владара за Хиландар пише румунски историчар Раду Паун.

Стефан је још на почетку владавине помогао три своја најдража манастира: Зограф, Проботу (где му је сахрањена мајка) и Хиландар (1466.).

Паун испитује преписке „српске царске лавре“ и руског двора, због тога што се цар Иван Васиљевић Грозни такмичио са влашким и молдавским војводама ко ће бити упамћен као највећи заштитник Хиландара.

Цару Ивану су са Свете горе донесени крст Светог Саве и мошти светог архиђакона Стефана, заштитника династије Немањић.

Царева бака по оцу, Софија Палеолог, била је потомак Немањића и Дејановића (изданак деспота Дејана и Теодоре Немањић, ћерке Стефана Дечанског), а бака по мајци, Ана Глинска из породице Јакшића, имала је и веома значајну улогу у васпитању малог Ивана Васиљевића. Пошто је рано остао без оба родитеља, Јелене и Василија, бригу о њему преузела је баба по мајци и она га је, сасвим је извесно, упознала са српском традицијом. Немањићи су присутни у фрескопису његове епохе, неколико пута је заштитио манастир Хиландар од Турака, а манастиру Милешеви даривао је позлаћену чашу на којој се налазе грифон и симаргл, српско-руска краљевска знамења. Грифон је један од чувара Немањићких задужбина.

Иако је несумњиво да су сви Хиландар сматрали бастионом православља, можемо и да закључимо да су се владари обеју држава заправо „борили“ око легитимитета наследника царске немањићке државе. Титула војводе Стефана је у венецијанским документима забележена чак као „велики војвода Србије и Молдавије“, а Свети Симеон, Стефан Дечански и Свети Сава се живопишу у његовим задужбинама као династички светитељи-родоначелници.

И најчувенији румунски историчар, Николаје Јоргу, закључује да су војводе помагале и обнављале српске манастире на Светој гори јер су били „природни и легитимни наследници ромејских и српских царева“.

Извор: Националист

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!