Русија и руске земље

Заробљени украјински војници примили руско држављанство и у ДНР формирали батаљон

У Доњецкој Народној Републици појавио се добровољачки батаљон који носи име Богдана Хмељницког, формиран од украјинских ратних заробљеника, рекао је за РИА Новости један од команданата јединице, Андреј Тишченко.

„Ова прича је почела у време када украјинској влади нису били потребни њени људи, а због свега тога, када је украјинска власт морала да заштити свој народ, једноставно их је напустила. И гледајући све ово, желео сам да ја и моји саборци који ће бити са мном у овој јединици одамо почаст“, ​​рекао је Тишченко, бивши командант тенка и старији водник украјинских трупа а сада виши део батаљона.

Према његовим речима, Тишченкова јединица сада има око 70 људи, од којих су 95 одсто бивши украјински војници са борбеним искуством, док он чека на допуну.
Пратите избор наших најбољих вести на Телеграму.

„Формирамо батаљон у фази добијања руског држављанства, добијања пасоша, потписивања уговора и одласка у камп на даљу обуку, преобуку и формирање“, додао је војник.

Добровољачки батаљон се формира од затвореника стационираних у различитим колонијама. Уговори са добровољцима, према речима Тишченка, биће закључени са Оружаним снагама Русије под општим условима.

Надлежни, напомиње саговорник агенције, пружају сваку врсту подршке, без штете по волонтере.

„Момци у батаљону су борбено расположени, момци су спремни, нема оних који су пристали а онда су се предомислили, момци су у почетку рекли да. И мислим да ће сви момци ићи до краја“, Тишченко додао је.

Критеријуми за избор су морална и физичка кондиција, осим тога сваки добровољац се проверава да ли је починио војна и кривична дела.

Раније је комесарка за људска права у ЛНР Викторија Сердјукова саопштила да су неки од украјинских ратних заробљеника који су били заточени на територији Луганске Народне Републике одбили да буду уврштени на списак за размену. Према речима Сердјукове, око 1,4 хиљаде украјинских војника сада се налази у заточеништву на територији републике.

Извор: Webtribune

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!