Србија и србске земље

Захтев за истрагу у центрима за социјални рад

AGONIJA! Gradski centar za socijalni rad ODUZEO DETE RODITELJIMA! – Dan dvadeseti ….

Центри за социјални рад, установе за збрињавање старих лица и остале институције социјалне заштите у Србији су постале жариште тешких злоупотреба због којих страдају рањиви.

Само у току једног месеца, августа 2020, утврђено је да је систем социјалне „заштите“ у Крагујевцу пензионерима у Дому за старе „Мала пчелица“ давао лекове за животиње, лецеци их од суге! Такодје је утврђено да су државне установе наочиглед јавности оставиле целу породицу у Алибунару на улици, при чему су старија деца радила и издржавала младју децу, а мајка се о њима није бринула.

У центрима за социјални рад у Србији постоје сумње јавности да се тргује малолетном децом у одлучивању о хранитељству, усвајању и старатељство родитеља у бракоразводним парницама.

Лета 2020 више међународних организација, укључујући Хуман Ригхтс Wатцх и УНЕСЦО Катедру за биоетику, указали су на нерегуларности и проблеме у српском систему социјалне заштите и позвали су власти у Србији да започну истрагу у центрима за социјални рад и институцијама социјалне заштите, као и у надлежном министарству, због сумњи на организовани криминал.

Позивамо председника и Владу Србије да без одлагања наложе систематску полицијску истрагу у институцијама социјалне заштите, да полиција удје у све центре за социјални рад и домове за старе и за децу без родитеља, да одузима предмете и задржава све оне за које постоје основе сумње да су извршили кривична дела.

Тражимо од Владе Србије да хитно формира ударну групу криминалистичких инспектора која ће преиспитати рад по свим лоше ресеним и затасканим предметима у надлежној инспекцији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и да се одговорни службеници и намештеници тог министарства одмах отпусте и процесуирају.

https://www.peticije.online/zahtev_za_istragu_u_centrima_za_socijalni_rad

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!