Русија и руске земље

Захарова: Све што су хтели да ураде против Русије није уродило плодом

Портпаролка руског Министарства спољних послова је као важне ствари које су обележиле одлазећу годину издвојила што је Русија издржала притиске и што су земље Глобалног југа решиле да бране суверенитет и рекле „не“ Западу
Захарова сумирала 2023: Све што су хтели да ураде против Русије није уродило плодомwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Текућа година којој се ближи крај донела је свест о томе да све што су хтели да ураде против Русије није уродило плодом, оцењује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова сумирајући резултате 2023. године.

Први од важнијих резултата које је Русија постигла током године је то што је издржала жесток притисак које су на њу сручиле непријатељске државе санкционисањем, слањем оружја кијевском режиму, укидањем њене културе и сличним методама, наводи Захарова.

„Не само да смо издржали, него још и корачамо напред. Није све прошло, али је очигледно да се наш пут наставља. Наши задаци, циљеви и национални интереси ће се реализовати онако како ми будемо желели, а не како нам се каже“, појашњава Захарова.

Друго, важно је да су земље „светске већине“, тј. Глобалног југа издржале и упркос притисцима, уценама и замкама нису подржале агресију Запада против Русије, додаје она.

„Државе Глобалног југа су показале да имају силу воље, суверенитет и довољно знања и снаге да не продају своју историју, културу и традицију за неке бонусе које им се нуде“, објашњава она.

Захарова указује да су државе изабрале да се развијају независно и суверено ослањајући се на међународно право, а један од индикатора тога је ширење БРИКС-а, тврди Захарова.

„Пре две године су решили да изопште Русију из свега па чак и из различитих међународних форума, али дошла је 2023. која сведочи да им ништа није пошло за руком, док смо чак проширили БРИКС“, каже Захарова.

То је за Запад би шок, хладан туш, додаје.

„Таман су поверовали да су нас све посвађали, а овамо се ми уједињени договарамо да сарађујемо у миру, колективној безбедности, да негујемо фер трговину, повећамо узајамно корисну сарадњу и слично. И још смо се проширили, и то не за једну две државе, него за неколико њих“, појашњава Захарова.

„Све што су говорили председник Русије Владимир Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров се испоставило као истина и наша стварност“, тврди Захарова.

Према њеним речима, Русија није циљано започела дедоларизацију. „Сви би хтели да Вашингтон није користио долар да кажњава и управља другим државама, али десило се“ и Русија је прва међу једнакима устала против тога, наводи она.

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!