Rusija i ruske zemlje

Zaharova odgovorila Vučiću za izdaju u skupštini UN

Zaharova povodom glasanja Srbije: Možda različito gledamo na to šta je prijateljstvo

Poziciju Moskve povodom glasanja Srbije za rezoluciju kojom je većina u Generalnoj skupštini UN osudila „rusku agresiju na Ukrajinu“ i za isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava precizirala je portparol Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova.

Njoj je na brifingu za medije bilo postavljeno pitanje:

„Do istupanja Rusije iz Saveta UN za ljudska prava došlo je nakon što je Generalna skupština prethodno glasanja za suspenziju njenog statusa u Savetu zbog specijalne operacije u Ukrajini. Pored ostalih, za to je glasala i Srbija. Takvi potezi bili su prilično neočekivani s obzirom da se ta zemlja pridržavala neutralnosti povodom konflikta u Ukrajini i da je početkom marta narod održao miting podrške dejstvima Moskve sa 50 hiljada učesnika. Kako će to uticati na odnose Moskve i Beograda?

ZAHAROVA: Videli smo niz identičnih glasanja ne samo u okvirima UN, već i na drugim mestima. To su bila identična glasanja proteklih nedelja. I sva su bila protiv naše zemlje. Fiksiramo izjave srpskih političara povodom pritiska kojem su izloženi, kao i izjave srpske strane da im je Rusija prijatelj. Možda mi različito gledamo na to šta je prijateljstvo. Mi svoje prijatelje u teškim trenucima uvek podržavamo. Polazimo od toga da oni koji nas zovu svojim prijateljima baštine isti pristup. Predstavnici mnogih država koji teže da vode nezavisnu i izbalansiranu politiku predočavaju nam (o tome je više puta govorio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov) da su izloženi kolosalnom pritisku zapadnih država, u prvom redu SAD, koji žele da čitav svet «nahuškaju» na Rusiju i prema nama aktiviraju mehanizam «kulture ukidanja». I, u skladu sa tim idu na «kompromise».      

Mi to ne razumemo. Znamo da se vrši pritisak. Međutim, ako se radi o onima koji se proglašavaju našim prijateljima, onda se to ne može razumeti.    Mi polazimo od toga da će se naši tradicionalni partneri u svojim aktivnostima u okviru međunarodnih organizacija na različitim multilateralnim forumima dosledno pridržavati stava koji odražava njihove autentične nacionalne interese i istinsko prijateljstvo prema nama. Ovde se ne radi o tome da ih podstičemo da prave dil sa savešću po cenu zamene činjenica. Ne, u Beogradu su dobro upoznati ne samo sa pozicijom Rusije, već i sa izvorima ukrajinske krize. To je ne jednom razmatrano na najvišem nivou. Imaju sve potrebne  materijale.      

Što je najvažnije, oni su preživeli ništa manje teške istorijske trenutke koji su po mnogo čemu slični ovome što se sada dešava na teritoriji Ukrajine. Uostalom, sponzori tog dugogodišnjeg pakla su isti. Ovde je takođe važno razumeti da se ne radi prosto o podršci našoj zemlji na prijateljskim ili principijelnim osnovama, nego o odbrani istine.

Izvor: Fakti.org

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!