Природа и здравље

Забрана вегетаријанства и сирове хране за децу у Русији?

Вегетаријанство и исхрана сировом храном треба законски забранити малолетницима у Русији, јер могу довести до озбиљне болести или чак смрти, рекла је за РИА Новости Ирина Волинец, комесар за права детета Републике Татарстан.

Волинец је у интервјуу објављеном у среду рекао да је предлог о овом питању већ поднет Државној думи и шефовима релевантних комитета.

„За децу конзумирање неодговарајуће хране или недостатак одређених производа може довести до озбиљних болести и смрти“, рекао је званичник новинској агенцији.

Према Волинетсу, вегетаријанство и „сирова храна“ су повезани са недостатком виталних витамина и минерала, укључујући протеине, гвожђе, калцијум, цинк и јод. Она је тврдила да то може довести до бројних озбиљних стања као што су анемија, неурастенија, застој у расту и развоју, оштећење моторичких способности и поремећаји хормона штитне жлезде.

Повереник за права детета је истакла да је предложени закон усмерен на спречавање наношења штете деци. Она је додала да је Русија у последњих неколико година имала неколико случајева смрти деце у породицама у којима су родитељи пратили неконвенционалну децу.

У централном граду Краснојарску, двогодишња девојчица чији су родитељи практиковали исхрану сировом храном развила је анемију и умрла је након што јој је ускраћена медицинска помоћ. Судско-медицински патолози су утврдили да је смрт узрокована инфекцијом корона вирусом, али родитељи нису одвели дете лекарима.

Руску јавност шокирала је и смрт једномесечне бебе раније ове године на југу Краснодарског краја. Према наводима полиције, отац детета је био вегански блогер који је својој жени забранио да доји бебу и наредио јој да јој уместо тога да сок од поморанџе. Наводи се да је бебина смрт последица исцрпљености и недостатка медицинске неге.

Иако потпуни недостатак животињских протеина у исхрани одраслих не мора нужно имати деструктиван ефекат на организам, штетан је за децу, сматра специјалиста за исхрану др Арсениј Мартинчик.

Елена Петрјаикина, педијатар ендокринолог у Московском градском здравству, такође је рекла да је вегетаријанска исхрана неприхватљива за децу. Она је објаснила да додатни витамини, који се често користе за надокнађивање мањка животињских производа, не могу у потпуности да замене хранљиве материје добијене храном, напомињући да недостатак протеина утиче на хормонски статус и имуни систем детета, као и на заостајање у расту.

Прилагодили србском језику уредништво Борба за истину

Извор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!