Историја

ЗА УБИСТВО 3.267 СРБА ДОБИЛИ 22 ГОДИНЕ!

„Новости“ подсећају на сраман однос правосуђа БиХ и Хага према бошњачким злочинцима у Подрињу

КАКО би се одржала теза о геноциду над Бошњацима у Сребреници, правосуђе у Босни и Херцеговини и Хашки трибунал су деценијама игнорисали предмете ратних злочина над Србима на подручју поменуте варошице и Подриња.

Према подацима које су добиле „Новости“, из институција Републике Српске, пред Судом БиХ за злочине над Србима у Подрињу, односно Сребреници и околини где је убијено 3.267 наших сународника, осуђена су свега тројица Бошњака на укупну казну од 22 године?! Петорица Бошњака су ослобођена, један је умро у току процеса, а против седам особа је процес у току.

Саговорници „Новости“ кажу да међу онима који су осуђени су углавном војници који су добили симболичне казне, док се Насер Орић као главни сребренички злочинац извукао за своја монструозна злодела.

– Република Српска није задовољна радом правосуђе БиХ и Хашког трибунала, као и односом према злочинима над Србима на подручју Сребренице и околине. Српском народу је потпуно јасно да правосуђе и домаће и страно не желе да прикажу да су Срби масовно страдали у Подрињу – каже, за „Новости“, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он истиче да се деценијама покушава преко правосуђа одржати лажна теза о геноциду над Бошњацима у Сребреници:

– Једноставно, судови се не баве периодом страдања Срба. Потпуно безначајни део се узима, па се донесе једна пресуда да би се задовољила статистика. Република Српска никада није спорила да се у Сребреници десио злочин, али термин геноцид је измишљен и то није тачно. Опет, Бошњаци апсолутно оспоравају злочине над српским народом. Нико од њих не сме ни да спомене како су Срби страдали у Подрињу. То је њихов завет и сви њихови политичари се тога држе.

Бранимир Којић, председник Организације породица погинулих српских цивила и војника Сребренице, а којем су оца убили Орићеви злочинци 1992. године, каже за „Новости“ да најбоље Срби из Сребренице и околине знају какав терет неправде носимо на својим леђима:

– Замислите мајку која је изгубила два сина и супруга, или ону која је остала без два малолетна детета, да сваким даном слушају како смо мо као народ криви за некакав генодид. Више од 70 одсто наших жртава је страдало од половине 1992. до почетка 1993. године, што јасно говори о намери да се овај простор етнички очисти од Срба – истиче Бранимир и додаје да се српске жртве сваким даном убијају изнова јер их сви минимизирају, док се злочинци шетају слободно.

Иначе, у наредних месец дана Република Српска ће посредством својих представништава у иностранству представити извештај Независне међународне комисије за Сребреницу и тај ће документ биће упућен на све најзначајније светске адресе и амбасаде, што је у складу са закључком Владе РС.

НАШИМА СЕДАМ ВЕКОВА РОБИЈЕ
ПРЕМА подацима институција РС, 48 Срба је правоснажно осуђено на пет доживотних робија и 703 године затвора због злочина у Сребреници над Бошњацима. Од тога је у Хагу осуђено 16 особа српске националности на пет доживотних и 189 година. Пред Судом БиХ укупно је осуђено 25 наших сународника на 422 године због злочина над Бошњацима у поменутом месту. Остале казне су изречене у судовима у Србији и Хрватској.

Извор: Новости

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!