Природа и здравље

За лето без комараца: Четири биљке које их успешно терају, а једна од њих отклања и свраб

Јефтине су и лаке за одржавање, а решићете се досадних напасти

Pixabay

Са лепим временом стижу и комарци који нам не дају мира када желимо да уживамо на тераси. А да не говоримо о досадном зујању и убодима који сврбе током ноћи док спавамо.

Постоје хемијска средства која вам могу помоћи у борби против летећих напасти, међутим, можда је боље у помоћ позвати природу.

Ако сте присталица природних средстава постоје четири биљке које користимо и као зачине, а оне ће својим мирисом отерати комарце.

Босиљак

Омиљени зачин у италијанским јелима, може се наћи на свакој пијаци и веома је приступачан. Комарци не воле његов мирис и добро је да га имате у просторијама које често ветрите, због чега они улазе кроз прозоре.

Рузмарин

Такође јефтина биљка која захтева још мање одржавања од босиљка! Рузмарин је комарцима “неподношљив”, нарочито када цвета, а уље које се налази у гранчицама ове биљке ублажава и свраб ако су вас боцнули.

Лаванда

Као што тера мољце, тера и комарце, посадите је у саксијама на тераси или симсу како комарци не би ни помислили да уђу у ваш дом.

Матичњак

Биљка из породице нане “опасна” је за комарце када цвета. Матичњак држите у саксијама на тераси, немојте га држати у кући, пише Мондо.

Извор: 24 седам

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!