Мишљења

Вређање Цркве и верника – Клађење за време молитве

Врти се по телевизији мало чудна реклама. Крсна је слава, дошао свештеник и сад је претпоставка да сви укућани и гости треба да се с њим моле Богу али они нестрпљиво виркају у мобилне телефоне јер им се јавља апликација за спортско клађење. Завирују чак и док врте погачу. Излазе домаћини напоље, не могу да крију узбуђење, срећни, добили су опкладу. Али онда и свештеник вади телефон и одушевљен вели “Сунце ти, какав налог!”.
Шта види већина гледалаца: комичну рекламу с којом могу да се поистовете, укућани праве “невину” грешку, желе да дођу до телефона док “поп” чита, а то се “не ваља”. Хахах, ето и поп се клади!

Шта види верски освешћен хришћанин: Приказ молитве на крсној слави (продужетак Литургије) као смарајуће обавезе, нејасног обичаја и досадног ритуала. Са друге стране, као контраст је приказано тобож забавно и еуфорично спортско клађење које се не може оставити по страни ни док траје молитва Богу за здравље и напредак породице. Свештеник који се, по обичају, приказује као карикатура, од свих подложнији свим слабостима, па се итекако клади. При том још “скида” сунце, што је веома познато да се у православној култури никад не псује (као ни хлеб, итд.). Домаћинима зарада на кладионици и спортска забава имају превагу над крсном славом, свештеником, па и Богом. Чак је све приказано као да се Бога то ни не тиче, па чак ни вере. Само, ето, неки обавезујући, досадни обичај.

Додатна је и одвојена тема колико су спортске кладионице и коцка уопште огромна пошаст данашњице. Животи бивају уништени због коцкања, те ми није јасно зашто је уопште дозвољено њено рекламирање. У ствари, јесте – због новца. Данас се све праве вредности потиру и новац представља као једина вредно. Рекламирају колико је забавно стицати га кроз клађење на спорт – још једну забаву, па уз све то треба да се смејемо “попу” који то прећутно одобрава и прати, дакле, опуштено, они то сви раде, нека те вера не спречава.

Верујем да ће многи протумачити да је овај текст пуритански, али није ме брига. Знам неколико људи које је коцка довела до границе пуцања, а некима је разорила и породице и животе. А сад покушавају да јефтино манипулишу идејом како је то проста забава, па још и укључили и њихов карикатурални приказ Цркве и крсне славе у то.
Не, није у реду и не може бити.

Аутор: Марко Радаковић

Извор: Наша Херцеговина

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!