Crkva

VOŠTANICA ZA POKOJ DUŠE SRPSKOG GENERALA

Dana 23.08.2022. godine sve prave Srbe širom svih  svetskih meridijana pogodila je vest o upokojenju jednog istinskog srpskog rodoljuba – Generala Božidara Delića. Zemaljska Srbija siromašnija je za još jednog vernog sina, ali Nebeska Srbija bogatija za još jednog Svetolazarevskog Srbina koji nije sebe žalio u odbrani svoje voljene otadžbine onda kada joj je to bilo najpotrebnije.

Za života se ovaj veliki Srbin opredelio za tabor čestitoga Kneza, i do kraja ostao pod njegovim barjakom, ne prihvatajući izdaju i predaju, te stoga verujemo da će njegova plemenita duša i u večnosti biti tamo gde je sveti Knez Lazar zajedno sa Svetim Savom i svim kosovskim mučenicima i novomučenicima.

Ostaće zauvek zapamćene njegove reči upućene jednom od njegovih oficira saboraca u jeku borbe protiv nemilosrdnog neprijatelja: Nema povlačenja, nazad je Srbija!

Bolje potvrde o ispravnosti i dostojanstvu jednog oficira nema od odanosti i tople ljubavi i poštovanja koje su mu sve do kraja života ukazivali njegovi vojnici saborci.

Nama, vernim čedima ispovedničke Eparhije u egzilu, ostaće u sećanju njegove reči koje je izgovorio na parastosu našem blaženopočivšem Starcu i episkopu Artemiju. Na komentar jedne od prisutnih sestara: hvala što ste došli – General je odgovorio: Pa, ja ovde pripadam.

Da, zaista, i mi smo osećali i osećamo da pripadate svim istinskim Svetosavcima i  Srbima Svetoga Kneza Lazara.

Neka je Vašem telu laka ova napaćena, krvlju natopljena, srpska zemlja, a duši Vašoj plemenitoj neka je večni spomen  u Carstvu Nebeskome od Gospoda Pobeditelja smrti, čestiti generale!

Zahvalan za Vaš trud u odbrani i očuvanju naše svete kosovsko-metohijske zemlje, ove redove pišem kao nekadašnji vojnik jedinice 549.mtbr BG-2 kojom ste komandovali, a verujem da izražavaju osećanja svakog rodoljubivog srpskog srca Eparhije raško-prizrenske u egzilu.

 Vječnaja pamjat!

 Autor: Protosinđel Varsanufije, nastojatelj manastira svetog Jovana Krstitelja, Ljuljaci

Izvor: Eparhija raško prizrenska u egzilu

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!