Природа и здравље

Водећи научник за вакцине и имунологију: Вирус вакцинацијом постаје смртоноснији –одмах зауставите масовне вакцинације у време пандемије

Del Bigtree – The Highwire (VACCINE DISASTER AHEAD): Велике ствари су се догодиле ове недеље, бар ја тако мислим, а ви ћете о томе и сами донети одлуку, док будемо водили овај разговор.
Као прво, имамо светски познатог стручњака за прављење вакцина, који је на свом linkedIn-у написао писмо упућено сваком појединачном стручњаку на свету, говорећи им, у основи, да морамо да одмах престанемо са програмом вакцинисања.
Ево неколико одломака из његовог писма:
„Као посвећени вирусолог и експерт за вакцине, правим изузетак само када власти, у домену здравља, дозвољавају да се вакцине дају на начин који угрожава јавно здравље, нарочито онда када се научни докази не узимају у обзир. Садашња, изузетно критична ситуација, приморава ме да упутим овај позив за узбуну. Како се до сада невиђени обим људске интервенције у пандемији Ковид-а 19, сада налази под ризиком да резултира до сада невиђеном глобалном катастрофом, овај позив не може бити довољно гласан и јак“ – каже Geert Vanden Bossche PhD, DVM.
Он даље наставља:
„Ваљан научни доказ је стављен на сто. Нажалост, нико га није дотакао од оних који имају моћ да нешто ураде. Колико дуго се неће обраћати пажња на овај проблем, у ситуацији када постоји огроман број доказа да такозвано „бекство вируса од имуног одговора“ прети човечанству? Не можемо да кажемо да то нисмо знали – или да нисмо били опоменути. У овом очајничком писму доводим у питање целокупну своју репутацију и кредибилитет. Очекујем да и ви, чувари човечанства, бар то исто урадите. Ово је јако хитна ствар. Отворите дебату по овом питању. Преокрените ствари, у сваком могућем смислу!“
Онда иде даље и даје ову изјаву у форми, чини ми се, одрицања од одговорности:
„За оне којима је тешко да разумеју како масовна вакцинација доводи до „имунолошког бекства“ вируса, биће довољно да погледају стопе заражавања и смртности у оним земљама које су успеле да вакцинишу на милионе људи у току само неколико недеља (Велика Британија, Израел, САД). Док у овом тренутку у овим земљама опада стопа заражавања, за неколико недеља ће без сумње почети велики пораст случајева оболелих од Ковид19. Велики пад броја заражених је краткотрајан и велики пораст броја тешких случајева болести који ће уследити, је неизбежан“.

Ово су шокантне изјаве. Да будемо јасни, овај човек је један од оних који се у великој мери залажу за вакцинисање, заправо, он је вероватно један од најцењенијих и најталентованијих стручњака за прављење вакцина на целом свету.
Да погледамо звања овог човека који у овом тренутку подиже велику узбуну.
Он се зове Герт Ванден Бош (Geert Vanden Bossche), доктор наука. Био је запослен у „GSK Biologicals“ као виши руководилац пројекта у „Пројектима вакцина за одрасле“, дирекор развоја нових Биотек вакцина (Biotech Vaccine), руководилац технологија за додатке вакцинама (ађуванти) и алтернативног начина достављања у оквиру Одељења за истраживање и развој.
У компанији Новартис био је директор, шеф Одељења за истраживање и шеф Одељења за додатке вакцинама. У компанији Солвеј Биологије (Solvay Biologicals) био је директор Глобалног пројекта за вакцине против грипа, за „Фондацију Бил и Мелинда Гејтс“ био је виши програмски директор, радио у Одељењу за глобално здравље и у Одељењу за истраживање вакцина.
Радио је за „GAVI“ (Глобални савез за вакцине и имунизацију – Global Alliance for Vaccines and Immunisation) као програмски директор. У компанији „UNIVAC“ био је генерални директор за иновације и науку. Такође је радио у немачком Центру за истраживање зараза, као шеф Канцеларије за развој вакцина. У компанији „VARECO“ био је генерални директор.

Овај човек је све, само не антиваксер. Не постоји човек који је већи присталица вакцина од њега, а опет, постоји нешто што га је јако уплашило. Ово писмо је упућено само професионалцима, људима из његовог домена.
Али, срећом по нас, дао је један интервју, мислим да је то било прошле недеље и у уобичајеним околностима, ми бисмо волели да доведемо Герта код нас, али, по мом мишљењу, овај интервју је тако савршен, да ћу урадити нешто што ми ретко радимо, на овом каналу, ми ћемо приказати тај видео у оригиналу. Желим да будем сигуран да схватате да све заслуге иду лекару који је направио овај видео. Хајде да погледамо оно, за шта верујем да може да буде најважнији интервју у историји човечанства. Хајде да почнемо.

***

Интервју тема је „Масовна вакцинација у пандемији – Користи против Ризика“ („Mass Vaccination in a Pandemic – Benefits versus Risks“ – Geert Vanden Bossche, PhD, DVM)

Dr Philip McMilan: „Имам то задовољство да угостим Герта Ванден Боша из Белгије. Битно је што се Герт истински бави развојем вакцина и он је овде да са нама подели неке веома важне и јединствене ствари, око тога где се ми сада налазимо, када је реч о пандемији Ковид19.
Дакле, задовољство ми је што сте овде са нама, Герт. Како сте?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Добро сам, хвала што сте ме позвали.

Dr Philip McMilan: Дивно. Мислим да је прва ствар коју морамо да разјаснимо да се Ви бавите вакцинама, развојем вакцина. Каква је Ваша биографија, везано за то?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Када су вакцине у питању радио сам, како у производњи вакцина тако и у непрофитном сектору. Радио сам на концепту вакцина за глобално здравље и радио сам у неколико различитих компанија за прозводњу вакцина, радећи на развоју у суштини профилактичких вакцина, а главни фокус мог интересовања је увек био израда, концепт вакцина, на начин да можемо да научимо наш имуни систем да буде у неку руку ефикаснији него код конвенционалних вакцина.

Dr Philip McMilan: Дакле, то је поље Вашег рада, Ви радите на развоју вакцина. Ви сте такође радили и на вакцини против еболе, а то је један од заиста опасних вируса који постоје на свету. Како ту ствари функционишу, да ли је то лакше радити?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Да будем јасан, ја сам био координатор програма за еболу у компанији GAVI, а ми смо сарађивали са неколико компанија за производњу вакцина, које су се бавиле развојем вакцина против еболе, јер је за компанију GAVI било важно да направи добар избор, да изабере најбољу вакцину, да би се оне примениле у западноафричким земљама, које су биле највише погођене епидемијом ебола вируса пре неколико година. Дакле, то није био практични рад, већ је то више била координација, али, улога нам је била и да проценимо какав би био ефекат употребе неких од ових вакцина у ширим популацијама и у областима у којима се одвија епидемија, јер се радило о веома специфичној ситуацији.

Del Bigtree – The Highwire (VACCINE DISASTER AHEAD): Дакле, овде смо сазнали које је Гертово поље деловања, и сазнали смо да је његова специјалност израда вакцина. Он се разуме у израду свих вакцина које се праве у свету. Он је радио за компанију GAVI и надгледао је програм за ебола вирус, а његова специјалност је разумевање ефекта коришћења вакцина и избора одређених вакцина и њихов ефекат на масовни програм вакцинације. Установили смо да, ако неко треба да учествује у кампањи масовне вакцинације, онда је то овај човек, али, из неког разлога, он у њој не учествује.
Хајде да чујемо шта он даље има да каже.

Dr Philip McMilan: Ако у овом тренутку гледамо на пандемију из 2020.године, и ако погледамо одакле смо почели, када је пандемија почела у Кини, па у Италији и по целој Европи и по Великој Британији, ја сам сматрао да је једини начин да се са овим изборимо, затварање, како бисмо спречили ширење овог, очигледно веома опасног вируса.
Морамо са дистанце да размотримо да ли су ове одлуке биле исправне, али, рекли смо да је то било у 2020.години. Шта бисте сада рекли, када посматрамо одлуке које смо онда донели? Да ли смо били на правом путу? Да ли смо направили грешке?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Да будем искрен, од самог почетка, а има много људи који могу то да потврде, ја сам увек говорио да су затварања која се односе и на старије људе – лоша идеја, у смислу спречавања људи да имају контакте и да буду изложени вирусу. Јер, сетите се, постоји велика разлика између соја вируса Ковид који је онда циркулисао, то је доминантан сој који није био јако заразан, и овог који имамо сада.
Наравно, када неки нови вирус погоди популацију, он прво погађа људе који имају слаб имунитет. Ми знамо да је то, наравно велики број старијих људи. Затим, људи који имају неке болести, или им је због неког разлога нарушен имунитет итд. Наравно, исправна ствар је била заштитити ове људе и изоловати их.

Али, морамо да направимо разлику, а то је управо оно што ми не радимо, између оних људи који имају јак имунитет. Мислим, када видите неку особу не можете одмах то да знате, али, знамо да млади људи имају пристојан урођени имуни одговор, па су због тога природно заштићени и штавише, ако они дођу у контакт са коронавирусом, то ће поспешити њихов природни имунитет.
Због тога се од самог почетка нисам слагао са чињеницом да школе морају да буду затворене, универзитети и да се млади спречавају да имају међусобне контакте.
Ситуација је, наравно, потпуно другачија ако посматрате људе који су осетљиви, популацију са слабим имунитетом, или без имунитета.
Дакле, млади могу да се поуздају на свој добар урођени имунитет, а старији људи, код њих урођени имунитет слаби, код њих се стварају антигени, они имају специфичан имунитет који добијау како старе, па је јасно да те људе треба заштитити.
Требало нам је много времена да разумемо на који начин овај вирус и наш имуни систем међусобно реагују. Тако да, било је много забуна и много грешака, посматрајући у ретроспективи, и то је такође довело до лоше контроле, још од самог почетка.

Del Bigtree – The Highwire: Овде смо сазнали неке важне тачке гледишта, а ако први пут гледате наш канал „Highwire“ знате да ми доста обраћамо пажњу на науку. Ако вам је циљ да прочитате наслов или рекламни слоган, онда је боље да потражите неки други канал. Оно о чему је овде реч је тако дубоко и снажно, да је потребно узети у обзир науку.
Да будем прецизнији око тога на шта он указује: увек када избије нека пандемија, када неки вирус почне да се шири, први који су на удару су они са слабим имуним системом, стари, болесни, управо онако као што смо и видели, људи од преко 65 година, са придруженим болестима. Говорили смо о Великој Барингтон Декларацији (The Geat Barington DECLARATION), у којој је преко 50.000 научника, стручњака и лекара рекло исто што и Герт овде каже.
Он каже да… ево приказа бројева, дакле преко 50.000 стручњака, преко 700.000 заинтересованих грађана. Ако још увек нисте потписали Велику Барингтон Декларацију, пријавите се онлајн и ставите свој потпис, јер су то ствари које су важне. Дакле, Герт нам говори да је требало да заштитимо ту изузетно рањиву популацију, а то је нешто што је наш канал подржавао од првог дана. Али, ми смо на нашем каналу такође говорили да они који су млади и здрави морају да излазе напоље и да се заразе том болешћу. И као што је он рекао, то ће само још више подстаћи њихов имуни систем, да буде још јачи.
Има још један детаљ који је он напоменуо, а који ја нисам раније разумео, а то је да, када једном остарите, у позним годинама ви више не поседујете тзв. хуморални имунитет, односно урођени имунитет који представља онај почетни, општи имунитет. Немате више имунитет који напада, већ имате антигене, што значи да ће имунитет тражити само оне ствари од којих сте били раније болесни у току живота, али тај имунитет нема способност да савлада неки потпуно нови вирус, или варијанту вируса коју до сада још нисмо видели.
Али, наша деца, ђаци и здрави људи га имају, њихов имунитет је јак као Мајк Тајсон и спреман је за акцију да савлада било који нови вирус. Дакле, ми треба да излазимо напоље и да се носимо са тим вирусом, док старији који немају тај урођени имуни систем који ми имамо, они треба да буду на сигурном. О томе се управо говори везано за Велику Барингтон Декларацију, и очигледно је да се научници и виролози широм света слажу са тим.
А сада ћемо наставити са новим детаљима.

Dr Philip McMilan: Још увек се људи противе затварању, ношењу маски, забранама итд. Али, сви смо гајили наду да ће вакцине разбити тај зачарани круг. Из Ваше експертизе изводи се закључак да сте имали другачије мишљење о томе како треба да размишљамо о вакцинама, како тада – тако и сада. Какав је Ваш став о томе?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Мој став је био, и још увек јесте, да, ако идете у рат треба да имате право оружје. Само то оружје може да буде одлично оружје, то ја стално говорим у вези са вакцинама. То су сјајни људи који су направили ове вакцине у кратком времену, уз одговарајуће одобрење и све остало. Дакле, само то оружје је одлично.
Само је питање – да ли је то право оружје за овај рат.
А мој одговор је да оно то дефинитивно није, јер су то профилактичке вакцине, а такве вакцине не би требало да се дају људима који су изложени високом ризику заразе. Не заборавите да ми дајемо ове вакцине у јеку пандемије. Дакле, другим речима, док ми спремамо наше оружје, све време смо потпуно под ударом вируса
. Вирус се налази свуда. Дакле, то је потпуно различит сценарио од оног у коме користимо такве вакцине у окружењу у коме је вакцинисана особа мало, или нимало изложена вирусу. Ово говорим због тога што, ако имате висок ризик од заразе, вирусу је веома лако да пређе са једне особе на другу.
Тако да, ако се ваш имуни одговор изграђује, као што смо видели код људи који су примили прву дозу вакцине – приме прву дозу вакцине и број антитела им није нарочито висок, онда је њихов имуни одговор субоптималан. Али, они се налазе у ратном окружењу, за време док тек изграђују свој имуни одговор, налазе се усред заразе и за време док изграђују свој имуни одговор, свуда су окружени вирусом.
И буквално сваки пут, ово је знање из уџбеника, сваки пут када имате имуни одговор који је субоптималан, а налазите се усред заразе, у присуству вируса који може да вас зарази, налазите се у ризику од имуног бекства, што значи да вирус може да побегне вашем имуном одговору. Због тога ја говорим да употребом ових вакцина, које су иначе одличне, у јеку пандемије и масовном вакцинацијом ви у јако кратком времену становништво обезбеђујете великим бројем антитела и на тај начин вирус долази под огроман притисак. То не би ништа значило када бисте тако могли да га искорените, да спречите инфекцију. Али, ове вакцине не спречавају инфекцију, већ оне штите од болести. Јер, нажалост, ми не видимо даље од свог носа, у смислу да је једино важно спречити хоспитализацију. Али, у међувремену, ми не схватамо да у току ове епидемије, нашом интервенцијом, дајемо вирусу могућност имуног бекства, а то је веома опасна ствар, нарочито ако имамо у виду да је овом вирусу потребно само десет (10) сати да се поново створи, да се реплицира. Ми мислимо да ћемо, прављењем нових вакцина против нових сојева, успети да сустигнемо ствари, али, то је немогуће. Мислим, вирус неће отићи ако направимо и ове вакцине, ова ствар ће се наставити. И, да поновим, ако ово радимо у јеку пандемије стварамо огроман проблем. Ове вакцине су одличне, али нису предвиђене да се дају милионима људи у јеку пандемије.

Del Bigtree – The Highwire: Надам се да ће већина вас поново одгледати овај део јер се ту много тога говори. Али, да будемо јасни, један од највећих стручњака за вакцине на свету вам говори – ја знам како ове вакцине функционишу и кажем вам да ове вакцине не могу да зауставе заражавање.
Доктор Фаучи каже да чекамо да дође тај дан, а ја мислим да би тај дан већ дошао да је то било могуће, а Герт вам каже, а он се разуме у то, он је тај који ради у лабораторији, он је тај који је у протеклих двадесет (20) година проучавао вакцине са информационом РНК и вакцине са вирусним вектором, он је чак и руководио свим тим лабораторијама. И када он говори да ове вакцине нису предвиђене да зауставе ову заразу и даље преношење вируса – ја му верујем. Он само ради свој посао, он верује у вакцине и говори вам да је то сјајан производ. Ја се можда не бих сложио са тим, али то није важно. Али, он каже да, иако је то сјајан производ, то је погрешно оружје за овај рат који водимо. Не можете да користите профилактичке вакцине сада, када рат већ траје.
Веома смо забринути због људи који су примили прву дозу вакцине, а онда видимо у вестима да су се заразили природним путем, после прве дозе. То је најгори могући сценарио, из разлога о којима још увек нисмо ни говорили. Довели смо до претераног имунолошког одговора који може да вам се обије о главу и да учини вирус још смртоноснијим.
Он каже да ми сами стварамо најгори сценарио, јер изграђујемо оно што назива „субоптималним одговором“. То значи да вакцине не доводи до оптималног одговора антитела. Ваше тело покушава да створи антитела и почиње са тим након прве дозе, и онда, пре него што добијате другу дозу изложени сте у међувремену нападу вируса и вирус ће победити.

То ме је подсетило на један курс из самоодбране коме сам присуствовао и инструктор нам је рекао да, ако испод кревета држите пиштољ и неки часопис, склоните их обоје у сеф, да погрешна ствар не дође деци у руке. И овде је иста ствар.
Ако чујете да ваш пас лаје и видите да је неко напољу и да покушава да вас опљачка отворићете сеф, узећете пиштољ, а нећете дирати часопис, и бићете спремни да браните кућу. Али, да будемо јасни, ако се пробудите у својој спаваћој соби и видите да већ неко тамо стоји, док ви стигнете до сефа и узмете пиштољ, нападач вас је већ зграбио и ви сте сада у невољи. Знате да од тог пиштоља нећете имати никакве користи. Исто то вам и Герт говори. Било би сјајно када би вирус долазио полако и када бисте имали времена да се припремите. Али, вирус је већ ту и напада вас. У таквом тренутку, пиштољ више није одговарајуће оружје. У таквом тренутку најбоље оружје је природни имунитет. Он вас већ напада и морате сами да се браните како најбоље можете. То је најбољи сценарио. Није важно да ли су вакцине најбоље оружје, јер их не можете користити у овом сценарију. Са вакцинама ћете само развијати антитела и онда ћете доживети непријатно изненађење и то ће онда бити најгори сценарио. А уз то, на овај начин подучавамо вирус како да избегне деловање вакцине. Он сада учи, јер не постоји правилна одбрана, он сада учи како вакцина функционише и почеће да ствара и друге проблеме.
Људи мисле да је ова вакцина ефикасна и против мутираних сојева, али Герт је рекао нешто што је шокантно, а то је да овај вирус мутира у року од десет сати. Тако да, ако неко има субоптимални одговор, вирус ће мутирати и избећи тај субоптимални одговор и постаће јачи и снажнији у року од 10 сати. И зато он каже да не можемо да се утркујемо са тим вирусом. Зар ћемо правити вакцине увек када он мутира? Или, како је добро речено, ако узимамо и трећу дозу, да ли то значи да немамо поверења у две дозе? Овај човек каже да оне неће деловати.
Колико нам је доза потребно? Овде се види да је до сада било на хиљаде мутација. Свака тачка представља нову мутацију. Престаните да паничите сваки пут када чујете да је вирус мутирао. Погледајте све ове тачке. Ово је реалност. Има их на хиљаде. Овај вирус много мутира. Хоћемо ли узимати вакцине за све те мутације? Ово је погрешно оружје за погрешан рат. Није могао то да каже на бољи начин.

А сада почиње са заиста важним детаљима.

Dr Philip McMilan: Поменули сте ово у свом извештају, „то је се може упоредити са коришћењем делимичне дозе антибиотика у бактеријској инфекцији и онда на тај начин доведете до још јаче упале“. Да ли је ово добар пример за то? То је јако добра паралела.

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: То је такође паралела коју користим у извештају који смо управо објавили, јер би требало да буде доступан свима. Мислим, то је чиста наука. Као што сте рекли, ствар је у томе да је то јако једноставно. И исто је као и са антибиотицима. Или се антибиотици добро не уклапају са извором упале, због тога и правимо антибиограме, како бисмо прво идентификовали микроб, па онда бирамо одговарајући антибиотик. Морамо да знамо на који антибиотик микроб реагује, јер би у супротном дошло до резистентности.
Дакле, када ово поредим са садашњом ситуацијом, да ли имамо добро поклапање са нашим антителима? Не, у овом тренутку више немамо добро поклапање, јер имамо све те хетерогене варијанте, које се разликују од оригиналног соја тако да више нема доброг поклапања и, као што видимо, људи су још увек заштићени, али већ почињу да шире около вирус. Дакле, то је једна ствар.
Друга ствар је, наравно, квантитет
. Кажете људима, узимајте антибиотик према рецепту, али немојте престајати да узимате антибиотике чим се будете боље осећали. Иста ствар је и овде. Даћу само један пример. Ако људима дате само једну дозу и они су у процесу стварања антитела, та антитела тек треба да достигну потпуну зрелост итд, то је субоптимална ситуација. Стављамо их у субоптималну ситуацију у погледу њихове имунолошке заштите, а са друге стране – они се налазе у јеку рата који се води. Налазе се под нападом свих тих јако заразних варијанти вируса. Тако да, јасно је да ово доводи до имунолошког бекства и, на крају, до резистенције према вакцинама. Дакле, Филипе, то јесте јако слично, али са једном разликом – вирусу су потребне живе ћелије. Мислим, ако је дошло до имунолошког бекства, али вирус нема прилику да пређе на неку другу особу, онда то није важно.
Али, сада је ситуација другачија, јер се налазимо у јеку рата. Постоји притисак високе заразности. И зато постоји велика вероватноћа да ће, када дође до имунолошког бекства, вирус одмах наћи другу живу ћелију, што значи другог домаћина. Та могућност је јако велика. То скоро и јесте дефиниција пандемије.

Del Bigtree – The Highwire: Он каже оно што и ја говорим, да можемо да погледамо уназад у прошлост и да кажемо, Луј Пастер и антибиотици; ја исто кажем да су вакцине највеће достигнуће 20.века. Антибиотици такође. Али сада посматрамо крај ере антибиотика, али, сада, након сто (100) година не можемо да спречимо инфекцију, јер, дајући антибиотике учимо бактерије како да буду паметније и снажније. Они се људима прописују у претераној мери, многи научници и лекари упозоравају на то и многе фармацеутске компаније су престале да производе антибиотике, јер кажу да бактерије сада толико брзо мутирају, да док се сви развојни програми приведу крају и изађу на тржиште, бактерије већ нађу пут да избегну тај антибиотоик. Дакле, ако хоћемо да их побијемо морамо да имамо право оружје. Морате одмах да их побијете, а не да узимате све те рецепте и да узимате толико антибиотика. Ја то никада нисам разумео. Не морате толико да их узимате да бисте се осећали боље. Зашто бисте своје тело претварали у фабрику мутаната, да те, не толико заразне микробе, претварате у смртоносне убице, као што то видимо код болести SARS, MERS, CRS и осталих болести које све време убијају на стотине хиљада људи по болницама. И ова вакцина би могла то да направи, због субоптималног одговора, исто као и када сте недовољно покривени антибиотицима.

Дакле, ако се вакцина директно уклопи са овим вирусом, онда сте добро урадили посао. Али, већина неће дочекати потпуни ефекат вакцине, јер  ће у међувремену бити нападнута вирусом, и због тога ће имати субоптимални одговор и сада ћемо бити одговорни због тога што смо претворили овај вирус са процентом смртности од 4 одсто (4%), који није толико опасан, осим за оне који спадају у категорију високог ризика – у вирус који је опасан за све и који се претворио у опасног убицу. Хајде да наставимо даље.

Dr Philip McMilan: Овде се поставља једно једноставно питање које је неко поставио, а које у потпуности има смисла, а то је  – шта треба да радимо?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Лако је дати одговор на то питање. Морамо да урадимо бољи посао када смо суочени са ситуацијама које изгледају јако драматично, као што су епидемије. Наша генерација није живела у временима великих епидемија, или пандемија, па одмах прелазимо у акцију и нападамо ту звер оним оруђима које имамо, уместо да анализирамо шта се заиста дешава.
Једна ствар за коју мислим да је интересанта је да ми знамо да су многи људи заражени, али са асимптоматском сликом. Дакле, заражени су, али немају јаке симптоме. Имају благу клиничку слику, благе респираторне симптоме, или шта већ. Поставља се питање шта се заправо догађа са тим људима, да ли могу да елиминишу вирус, они ће га ширити около око недељу дана, а онда ће га елиминисати. Многи ће рећи, па наравно, антитела ће га елиминисати. Али, чекајте мало! Антитела долазе касније. Прво ви ширите вирус, а тек касније имамо кратак и умерени траг антитела. Дакле, антитела нису заслужна за елиминацију вируса. Па шта је онда заслужо за елиминацију вируса?
Срећа је што имамо један број сјајних научника, независних сјајних научника који имају све више доказа и презентирају их, да се у ствари дешава то да су NK ћелије (ћелије природне убице – Natural Killer), те које су се побринуле за вирус. Дакле, NK ћелије, вирус долази у епителне ћелије и почиње да се репликује, али NK ћелије се активирају и убијају ону ћелију у којој се вирус репликује. Рекли смо да вирус мора да се ослања на живу ћелију, дакле убијете ту ћелију и све је завршено. Имамо решење у патогенези, јер, неки људи успевају да елиминишу вирус. Апсолутно.

Del Bigtree – The Highwire: Ово је невероватно, јер ово о чему он говори је нешто о чему смо разговарали.
Једна од ствари које стално слушамо је да вакцина ствара више антитела него инфицирање природним путем, па је због тога ово прва вакцина која је боља од инфицирања природним путем. Али, то једноставно није истина, због овог што вам је Герт сада описао.Урођени имуни систем који имате, има нешто што вакцина нема. Та вакцина прави антитела, али, он каже да је то накнадни ефекат, то је последњи део приче, то је екипа за чишћење. Прави уништитељи, прва линија одбране, већ се налазе у вашем природном систему и она се зове NK ћелија. Ћелије природне убице.
Оне су, у ствари, а сада многи научници то проучавају, оне су ћелије које около плутају, сада верујемо да оне представљају око 10% ваших белих крвних зрнаца, то је посебна група лимфоцита и оне стално надгледају вашу крв, лутају и сударају се са другим ћелијама и пазе да ли су ћелије здраве, проверавају, оне су као оружана стража, воде рачуна да све буде у реду.
И када налете на ћелију рака, или вируса, препознају је. Оне имају ту невероватну способност да уђу и открију, уз интеракцију са интерфероном и да кажу – чекај, ово је заражена ћелија, па  улазе и грабе целу ћелију и испуштају смртоносну супстанцу која продире кроз ту ћелију и убија је.

Ово се дешава код свих који нису вакцинисани. Наша деца, бебе и деца, они имају невероватне природне ћелије убице. Као и млади људи. То је њихов хуморални имунитет, који код старијих особа више не постоји.
То је ваш урођени имуни систем. Он пролази кроз сваку вену у вашем телу. Зато, ако сте преплашени од овог вируса само треба да знате да имате те невероватне природне убице, те моћне ратнике који убијају ћелије.
Тек накнадно ваше тело улази у производњу антитела, како би почистило све остатке до краја, а научници сматрају да антитела обављају највећи део посла. Уопште нису у праву. То је најслабији део имуног одговора, нарочито када је у питању коронавирус.
Они не обраћају пажњу на NK ћелије, већ воде рачуна о накнадним ефектима и о антителима који су чистачи. Ја не желим мајсторе, водоинсталатере, већ желим ратнике који ће да се боре за мене. Али, ова вакцина то не ради.
А сада ствари постају заиста застрашујуће. Спремите се, надам се да сте спремни за ово. Али, ако сте слични мени, рећи ћете да сада ствари почињу да добијају смисао. Кажем вам, да ћете до краја ове емисије бити спремни да водите разговор који до сада нисте били у стању да водите. Бићете у стању да кажете – сада знам шта се десило са овом пандемијом и знам шта ћемо радити ако наставимо да се вакцинишемо. Спремите се, вежите се, сада стварно постаје густо. Идемо…

Dr Philip McMilan: Ово наглашава оно што сам ја увек говорио, а то је да нисмо одвојили довољно времена да проучимо како овај вирус напада тело и на који начин ће ова пандемија погодити свет. Ми смо сво наше време посветили проналажењу решења. Да ли је то била грешка?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Наравно да је то била највећа грешка. А и ја сам био део тога. Ја сам управо објашњавао да ми не разумемо наше оружје, због тога што не разумемо да профилактичке вакцине не би требало да се користе у јеку епидемије. Ми још увек не знамо како вирус функционише, тако да улазимо у рат, а не познајемо непријатеља, не знамо његову стратегију и не знамо како наше оружје функционише и шта ће бити. То је наш основни проблем.

Dr Philip McMilan: Разумем и потпуно то прихватам. Али, у исто време, још увек размишљам да, ако владе реагују на неки начин, јер морамо да видимо да оне нешто раде… оне су свакако у ситуацији да губе. Ако ништа не раде по том питању критиковаће их, а опет, и ако нешто раде, критиковаће их. Да ли је ово поштено рећи?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Не мислим тако. Како се беше звао онај човек, Хипократ? Да, као прво не смеш нашкодити пацијенту. Не би ништа значило да сте почели да вакцинишете људе, а то нема никакво дејство. Проблем је у томе што ми изазивамо дуготрајан одговор антитела и ми заправо знамо, а није то нешто што само ја знам, све је то већ објављено. Проблем је у томе што ми нисмо успели да саставимо делиће слагалице. Чињеница је да ова антитела имају дуготрајан одговор, која су наравно веом специфична за тај вирус, она надмашују наша природна антитела. Због тога што су то природна антитела и она имају веома широк спектар и имају ниску привлачност. Дакле, радећи ово, иако ваша антитела више не раде због резистенције, или је сој сувише различит од оригиналног соја, та специфична антитела и даље настављају да надмаашују ваша природна антитела. А то је огроман проблем. Јер, вама, као што сам рекао пре неколико минута, ова природна антитела обезбеђују широку заштиту. Ова заштита уистину није специфична за дату варијанту, али, није битно која је варијанта у питању, није чак ни битно који је тип коронавируса у питању, битно је да ће вас та антитела заштитити. Осим, ако вам, наравно, није смањен тај ниво урођеног имунитета, или ако није, на пример, надмашен од стране специфичних антитела са дуготрајним одговором. А онда не можете да ствари вратите уназад, јер сте већ направили штету.
Ово је различито од лекова. Ако над неким извршите имунизацију, то значи да сте инсталирали нови софтвер на вашем компјутеру. Не заборавите да ће ова антитела бити активирана сваки пут када се сретнете са коронавирусом. Не можете то једноставно само да избришете. Дакле, то су озбиљне ствари.

Del Bigtree – The Highwire: Он користи термин „антитела са дуготрајним одговором“. Ја ћу вам ово објаснити као да се радио о (америчком) фудбалу. Мислим да је овај видео прилично јасан, али, ја заиста желим да свима буде јасно, јер сам ове недеље научио нешто чега до сада нисам у потпуности био свестан, а сада ми је то потпуно јасно. Потрудићу се да и осталима буде потпуно јасно оно што је он рекао. Герт је то овако објашњавао.
Ако се ико од вас некада бавио неким спортом, фудбалом, америчким фудбалом, надам се да ће му овако то постати јасно.

У нашем имуном систему постоји нешто што називамо „неспецифичним антителима“. Она имају оно што називамо широки спектар и ниска привлачност. Њима није битно ко наилази.
Погледајмо сада други тим. Ово овде побројано су све варијанте коронавируса. Имамо варијанту А, F, T, R, L, Y, X.
Није битно ко у овом случају има лопту, јер имамо неспецифична антитела, па није битно који ће да наиђе. Рецимо да X има лопту и дотрчава и погађа неспецифична антитела и она га убијају.
Рецимо да имамо нову игру. Рецимо да су одлучили да ће Y нападати. Он дотрчава и напада неспецифична антитела и она га уништавају.
Она ће уништавати све зато што су неспецифична антитела (Non-Spesific Antibodies) и то је сјајно. То су сјајна антитела која ви имате као део свог природног имуног система.
Али, шта ако играч хоће да се користи триком и да се провуче? Опет није важно. Неспецифична антитела ће уништити и варијанту А. То је начин на који ради ваш имуни систем и то је фантастично.

А сада да видимо шта се дешава када дајемо вакцину. Ево следећег слајда. У овом случају, сада ћемо прећи на антитела која су изазвана вакцином.
Као што је Герт рекао, она су дуготрајна, она неће отићи, јер то није лек који се елиминише за неколико дана па можете да кажете – алергични сте на тај лек, па га нећемо више давати.
Не, ово ће остати заувек у вама. Не можете то да избаците из организма. Шта је вакцина урадила? Створила је специфична антитела (
Specific Antibodies) и о њима ћемо сада причати.
Када у овом сценарију играмо фудбал, сви у тиму траже само варијанту коронавируса Х (Specific Antibodies X).
Антитела створена у овом случају, за спајк протеин вируса SARS-Covid са којим смо се прво сусрели, на почетку, пре него што је дошло до нових варијанти (мутација), која се налазе у вакцини, добро ће вас заштитити. Како то функционише?
Тако што ће се сви играчи у тиму  устремити само на Х. Дакле, када Х има лопту сви ће се устремити на њега и сви ће рећи – сјајно, зауставили смо вирус. Али, сада настаје проблем о коме Герт говори. Овај читав тим може да одговори само на Х. Та антитела су специфична само на тај одређени вирус који они траже. А шта се дешава ако Y узме лопту? То је играч кога тим не познаје. Није важно што им је тренер рекао да ће то бити играч Х, они не познају играча Y. И онда Y пролази и може да иде где год хоће, а антитела за Х ништа не раде. И тај вирус побеђује у игри, јер га нико у тиму није спречио и речено им је да не прилазе играчу Y.
Ево сад нечега што ја раније нисам разумео. Разумео сам основу овога, али, сада имамо један корак даље.

Дакле, ево шта нисам до прошле недеље разумео о имуном систему, а сада разумем. Када је Герт рекао да су антитела које је изазвала вакцина дугог трајања, он је мислио на то да ће она ту остати заувек и објашњава да су она јача, та специфична антитела су јача и она надмашују ваша неспецифична природна антитела.
Дакле, у овом случају ви имате нека природна неспецифична антитела која би могла да изађу на крај са било којом варијантом вируса, али проблем је у томе што су ова специфична антитела силеџије већа и јача, специфична су и спремна да раде свој посао. Тако да, ако играч Y има лопту и покушава да се пробије, неспецифична антитела ће покушати да дејствују али нажалост, антитела створена вакцином (Specific Antibodies DOMINATE) ће их изгурати и тако ће се вирус пробити даље – бићете доведени у опасност чак и да умрете. Ова вакцина ће потиснути ваш природни имуни систем. Ви имате природна антитела, али она више никада неће функционисати. Да ли схватате колико је ово застрашујуће?Помислите на стотине милиона људи који чекају у редовима широм света. Сада чекају у редовима испред стадиона, зато што су им CNNи Ентони Фаучи рекли – ја обожавам ову вакцину.
Али, Герт – један од водећих научника за вакцине и имунологију у свету, говори вам да ће свако ко прими вакцину уништити свој урођени имуни систем, та неспецифична антитела која би могла да изађу на крај са било којом од варијанти вируса, јер су томе и намењена.
Када будете примили вакцину будите сигурни да немате више антитела која могу да се боре против нових сојева вируса. Дакле, сада када имамо нове сојеве, сви који су вакцинисани биће у страшној невољи, јер ће их напасти нови сојеви вируса, а неће моћи да изграде одбрану против њих. Говоримо о покољу какав до сада још нисмо видели.
Герт ће нам сада дати још мало детаља.

Dr Philip McMilan: Када сам гледао извештаје о изазовима на које су наишли у погледу првобитног SARS-а за време прве епидемије, када су покушали да направе вакцину, једна од ствари на које су наишли када су вакцину тестирали на афричким творовима је била да, када су их поново изложили коронавирусу они су имали веома јак одговор на вирус. Да ли ви то тврдите, да ми себе доводимо у положај да не смемо да се разболимо од много озбиљнијих болести или чак ни од вируса који би могли да буду много бенигнији?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Па, види се моја страст и убеђење. Мислим, ја сам био последњи који је критиковао вакцине у смислу тога да би оне у неком погледу могле да буду небезбедне јер би могло да дође до погоршања клиничке слике болести, због антитела која се не поклапају са коронавирусом коме су изложена итд. Знам да постоје извештаји о томе и да има много озбиљних размишљања у вези са овим. Али, ја мислим да ми сада говоримо о томе да је проблем код пандемије тај што имамо популацију која ни у једном тренутку у току пандемије, а у великој мери због наше интервенције – нема јак имуни одговор. То је много озбиљнија ствар од било ког нежељеног ефекта вакцине, који би могао то да изазове зато што људи имају антитела која се не поклапају најбоље са сојем вируса којем су изложена, и због тога она онда граде комплекс и не могу да неутралишу вирус. И тај комплекс може чак и да подстакне улазак вируса у осетљиве ћелије и то доводи до погоршања болести, итд. Мислим да је то могуће.
Али, проблем о коме ја говорим је глобални проблем. То није неки појединачни догађај. То је глобални проблем да ми тај вирус правимо све више заразним, јер му све време пружамо шансу да побегне нашем имуном систему и да стигне до нивоа да је толико заразан да више не можемо да га контролишемо, јер је толико заразан.
Неки људи мисле да ће се вирус смирити и да ће створити неке благе мутације. То се неће догодити. Овај високо заразни сој остаје. То неће бити спонтане мутације после којих би вирус поново постао безопасан да не би могао да буде у предности да преовлада, да не би више могао да буде доминантан. То се неће догодити. Дакле, ми овде говоримо о веома озбиљном проблему.

Del Bigtree – The Highwire: У овом видеу се за око 40 минута сумира оно што ми из свег гласа говоримо на нашем каналу већ више од годину дана. Ту се говори о толико много ствари које смо ми помињали.
У овом видеу особа која води интервју пита о претераном имунолошком одговору, односно о ономе што се назива патогеним прајмингом, ситуацији када лоше дејство вакцине представља катализатор који ће вирус начинити још убојитијим када дође у контакт са неком особом.
Герт каже да је тога свестан и да је свестан да многи научници то проучавају, али то је ново за мене. Да ли и за вас то било ново? Ми дајемо ту вакцину и најважнија ствар око које смо били забринути је претерани имунолошки одговор и покушавамо да упозоримо на то.
А он каже, наравно, то јесте проблем и многи научници покушавају да га реше, што је добро знати, не знам када ће успети нешто да ураде по том питању. Али, Герт каже – ја говорим о много већем проблему од тога. Да, неко може због тога умрети, може доћи до нежељеног ефекта код некога, вакцина ради против њега јер антитела помажу вирусу да уђе у ћелије и онда оне умиру. То би се десило код неке појединачне особе.
Али, он каже – ја бринем због глобалног проблема, говорим о глобалној ствари. А глобални проблем је у томе што ми помажемо овом вирусу да задобије функције – ми га претварамо у убицу у сваком појединачном телу које добија вакцину, јер оно није дорасло том послу.


Стално слушамо о томе да ли је то вирус који је створен у лабораторији. То задобијање функције вируса се проучава у лабораторијама, стављамо вирус у панголине (љускавце), стављамо га у слепе мишеве, стављамо га у змије и онда га стављамо у људске ћелије – да бисмо видели да ли може да задобије нове функције, смртоносније атрибуте.

А сада, оно што ова вакцина ради је то да она претвара на стотине милиона људи у целом свету у огромне лабораторије у којима вирус задобија нове функције. Као што сам вам раније говорио, у природи – вирус који има тенденцију да мутира постаје мање убојит, јер ако убије свог домаћина неће моћи да напредује даље у еволуцији, и због тога не убија свог домаћина.
Герт каже да ово није природна пандемија. Ми смо се овде умешали. Сада смо укључили механизам који заправо учи вирус да се понаша супротно томе и да постаје смртоноснији и начин на који то радимо учиниће да се вирус неће кретати у правцу у коме се креће вирус у природи – јер се ми не понашамо на природан начин. Ми вршимо утицај на њега помоћу вакцине са недовољним деловањем, која ће га претворити у грабљивца. И постоји бојазан да ће он постати толико опасан и смртоносан да нећемо моћи ништа да урадимо да бисмо га зауставили.

Dr Philip McMilan: Видео сам ово питање много пута и, да будем искрен, и мени постављају та питања. Долазимо до тренутка када ће људи морати да у кућним условима примају ове вакцине. То је реалност. Било да је то у контексту посла, или у контексту путовања. На основу онога што сте рекли – они су у позицији да свакако губе. Шта ово значи?

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Па јасно је шта то значи. Хајде да узмемо у обзир последице овога, како на нивоу популације, тако и на индивидуалном нивоу. Разумем да са аспекта популације то није најбоља ствар која треба да се ради, али је још увек у реду да се ради на индивидуалном нивоу. Да, то није лако питање. Али, у ствари, ситуација је супротна. У ствари, није супротна, него се погоршава, како на нивоу популације, тако и на индивидуалном нивоу. Рећи ћу вам зашто мислим на нивоу популације.
Објаснио сам вам да се убрзано суочавамо са јако заразним сојевима које већ сада не можемо да контролишемо, зато што ми у основи претварамо, када некога вакцинишемо, ми га претварамо у потенцијално асимптоматског носиоца који расејава около вирус.
Али, на индивидуалном нивоу, управо сам вам рекао – ако имате та антитела и у неком тренутку, а сигуран сам да ће ми многи рећи да нисам у праву, а реалност ће то доказати – мислим да смо веома близу резистенцији на вакцину. Сада се не развијају без разлога нове вакцине за нове сојеве итд. Оно што сам ја говорио је да, ако сте пропустили дозу, неко ће рећи – у реду, ништа се није десило. Не, ви у исто време губите највреднији део вашег имуног система који можете да замислите, односно ваш урођени имуни систем. Јер, ваша урођена антитела, AGN, биће надмашена од стране ових специфичних антитела за тај одређени вирус и то би престављало појединачну супресију, спречавање тог вируса – а изгубићете сваку заштиту против било које варијанте коронавируса итд.
То значи да сте остали без имуног одговора, да вам је имунитет на нули (0). Антитела вам више НЕ функционишу и урођени имунитет вам је потпуно превазиђен. И то све за време док циркулише јако заразни вирус. Мислим, ако то није довољно јасно – онда ја ништа не схватам. Прочитајте оно што сам објавио, јер је то чиста наука.
Као што то сви знају – ја се страствено залажем за вакцине. И уопште не критикујем  вакцине. Али, молим вас, користите праву вакцину  на правом месту и немојте их користити у јеку пандемије на милионима људи. Платићемо за ово јако велику цену. Сада постајем емоционално осетљив јер размишљам о својој деци, о њиховој младој генерацији и о томе да је лоше ово што радимо. Ми не разумемо ову пандемију. Претварамо је у вештачку пандемију. Ко може да објасни одакле је, одједном, дошао овај јако заразни сој? То нико не може да објасни. Ја то могу да објасним.
То нисмо видели у претходним пандемијама, то нисмо видели у природним пандемијама? Зато што је све време имунитет био довољно низак да вирус није могао да бежи. И онда, на крају пандемије, када се ствари смире и добије се „имунитет крда“ – циркулише исти вирус. Оно што ми сада радимо је да ми сада јуримо вирус и он постаје СВЕ ЗАРАЗНИЈИ И САДА ИМАМО СИТУАЦИЈУ КОЈА ЈЕ ПОТПУНО ВАН КОНТРОЛЕ.

Del Bigtree – The Highwire (VACCINE DISASTER AHEAD):Заиста не знам шта да кажем. Као што је Герт рекао – не знам шта треба да се догоди да би људи почели да слушају. Он нам говори да церује да нас само тренуци деле од тога да створимо коронавирус који је у потпуности отпоран на вакцине. То може да буде проблем само за једну особу, али он говори о ГЛОБАЛНОМ ПРОБЛЕМУ. Јер, једном када овај вирус постане отпоран на вакцину људи ће смо моћи вакцином да се заштите, али она више неће деловати.
И човек који се целог живота бави прављењем вакцина, који је руководио већином програма за вакцине штиром света, он вам каже да ова вакцина ради најгору ствар – она вам уништава урођени имуни систем, који иначе уопште не би имао проблема да се бори са разним сојевима тог вируса и био би веома успешан у томе, али, у овом случају његово дејство смо, како што је Герт рекао, свели на нулу (0). Он (ваш урођени имуни систем) – више не постоји. Ваш имуни систем је нестао.
А, у међувремену, мора да води рат са, сада смртоносним патогеном кога је вакцина направила смртоносним.

Узгред, да ли сте приметили да је ово научник, размислите ко је он и где је све радио: Фондација Била Гејтса, сви они људи за које је радио, GAVI, глобални програми, вакцинације широм света. Морате да знате да, чим је он заказао овај интервју у тренутку када је објавио отворено писмо, зано је да може да уништи свој кредибилитет везан за вакцинацију. Он је рекао да и даље верује у вакцинацију, али да је ово погрешно оруђе и да морамо сада да га слушамо. Он ту не калкулише. Не каже – ово је моја теорија, или ако сам ја у праву, како би једног дана могао да се повуче и да каже – па, испоставило се другачије. Он вам не говори, ако на крају вакцина заустави инфекцију и спречи даље преношење  – онда се неке ствари које мене брину неће догодити. Он вам каже да се то већ догодило – Ја не постављам хипотезе о будућности – Ја вам говорим да размислите због чега се ови нови сојеви вируса, за које извештавају да долазе из Јужне Африке, Бразила, Велике Британије – због чега се они појављују? Зато што од првог дана вакцинишемо људе. Вирус мутира због вакцине. Направили смо велику опасну грешку. И морамо себи да поставимо питање шта ћемо сада да радимо?
Колико је озбиљан овај човек? Да ли схвата да нас је све алармирао? Скоро да је заплакао када је говорио о својој деци и о свету у будућности.

Видео сам то у филмовима научне фантастике, када се научници појављују на почетку филма. Ово су застрашујуће и важне ствари. Али, питају га зашто је толико важно и због чега све ризикује, с обзиром на његов реноме.

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Видим све ове најпознатије научнике како гледају ове криве линије, ове таласе, као што би неко гледао однос валута на берзи. Све што могу да кажу је – ево, пење се, ево – стабилизује се, иде на доле – иде на горе итд. Али, то није наука. Они уопште не знају чак ни да ли ће кривуља почети експоненцијално да расте или да пада, или шта већ. Они су потпуно изгубљени и то је изузетно застрашујуће. У томе и јесте ствар. Ја сам рекао – у реду момци, морате да анализирате, морате. Али, ти људи не слушају. У томе је проблем.

Dr Philip McMilan: Дакле, ви у ствари стављате своју репутацију на коцку, јер имате пасиониран став према овоме? Јер, гарантујем вам да ниједна влада, ниједан здравствени систем – неће желети да чује ово што ви причате, ви у ствари доливате уље на ватру у корист антиваксера.

Geert Vanden Bossche PhD, DVM: Не, ја сам се јасно обратио и антиваксерима. Ја њима јасно говорим да… У овом тренутку више није важно да ли сте антиваксер или нисте. Овде се ради о науци и о човечанству. Немојмо сада губити време критикујући људе. Ако нисте антиваксер могли бисте да будете нешто друго. Знате, ми волимо да стигматизујемо људе. Јер, ако стигматизујете људе онда више не морате о њима да бринете као да су проблем. Гле, овај је антиваксер – он није битан, или гле, овај је од оних што прогањају људе – ни он није битан… Дакле, дискусија о томе је у овом тренутку потпуно ирелевантна.

Овде се ради о човечанству. И наравно о вашој деци, о вашој породици, о мојој деци, о нашим породицама, о свима нама. Што се мене тиче – ја сам све ставио на коцку, јер – ја сам свој домаћи задатак урадио. И ово је једноставно моја морална обавеза.

Del Bigtree – The Highwire (VACCINE DISASTER AHEAD): Дакле, мислим да смо савладали тему. Овај интервју је био покушај да се спасе свет. Ми имамо научне тимове у којима су најпаметнији људи, као што је Герт. Многи од њих се овде не појављују. Ми смо вам и раније на ово указивали. Али, сада се појавио неко ко је то јасно рекао за све вас и за ваше пријатеље и породице. Нећу сада да слушам антиваксере и све оно на шта смо до сада наилазили. Овде имамо двојицу научника, који воде, можда и најважнији разговор у нашем животу. Ако не саслушамо овог човека – наша врста може да дође у велику опасност.
Можете за пет, или за десет година да кажете да сам претеривао, као и Герт, који води највећи део програма за вакцине. Ми смо укључени у оно што нам је задатак да радимо на овом свету.
Он је иступио напред и тражи нашу пажњу, зна да ће га назвати антиваксером, али ми морамо да објавимо овај видео, пре него што Википедија буде рекла да је овај човек антиваксер, иако је радио за Била Гејтса и остале. Овог пута тражим од вас да не објављујете са нашег канала – већ да делите около његов видео.
Не дозволите да се ово саопштава од стране некокг антиваксера већ од светски признатог стручњака за вакцине. Ставили смо један линк, можете да кликнете на њега и да га делите даље, или да идете на Youtube, на „Масовна вакцинација у пандемији – Користи против Ризика“ („Mass Vaccination in a Pandemic – Benefits versus Risks“). Молимо вас да делите овај видео свуда где можете, сваком човеку кога знате. Размислите о овоме. Ваши пријатељи који се залажу за вакцине неће моћи да противрече овоме. Неће моћи да кажу – јао, ово је Боби Кенеди или ово је Шери Тенпени. Ово је један од најбољих и најпаметнијих, који опомиње свет.

За ФБР приредила Биљана Диковић

***

Прилози:

*видео интервју „Масовна вакцинација у пандемији – Користи против Ризика“ („Mass Vaccination in a Pandemic – Benefits versus Risks“) који је имао Dr Philip McMilan са првим у свету научником у области вакцинације Geert Vanden Bossche PhD, DVM, са коментарима Dr. Del Bigtree

*Отворено писмо Geert Vanden Bossche PhD, DVM – пдф

Извор: https://fbreporter.org/2021/04/17/vodeci-naucnik-za-vakcine-i-imunologi/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!