Црква

Владика Наум: Европска култура рађа монструме

 

… Ако се човек не храни Богом – храни се ђаволом, нема треће хране. У сваком тренутку – или се Богом хранимо и напајамо, или ђаволом. Зависи од наших мисли, наших речи и дела осећања и намера.

Ево, имали смо пример убиства у Београду и Младеновцу. Чиме су се ове убице храниле? – Богом? Не! – ђаволом, европском културом и цивилизацијом, европским вредностима које зраче из наших медија. И ето, наши медији, наше друштво у целини однеговало монструме, једног малог убицу и једног великог убицу. То су европске вредности, то је европска цивилизација, то је европска култура за којом Срби иду. То је ђаволска култура и ђаволска цивилизација; то је браћо и сестре стремљење ка паклу, ка ђаволу, ка вечној смрти, ка пропасти, ка оваквим монструмима које смо видели у наше време.

Нису само они криви, криви смо сви ми заједно. Крива – најпре држава која дозвољава накарадне грешне садржаје –  ријалити програме и саблажњиве програме телевизијске и оне у биоскопима и оне у домовима културе. То може да спречи ако хоће, то може држава. А она то пропагира – на чији наговор? На наговор ђаволског запада. Они све то финансирају, и они све то подстичу – слободу медија, демократију. То је у ствари демонократија! И ево какве плодове демонократија доноси. Монструме! Монструме мале и велике! Дакле, наша генерација доноси монструме, рађа монструме. Монструме васпитава школа, читав систем.

Како да нам буде добро? Не може да нам буде добро. Може само казна да нас стигне.
Зато вратимо се Богу, лично и свенародно. Нећемо никога оптуживати, кажем криви смо сви. Почев од државе, па онда и од Цркве, која тапше на неке потезе државе, и награђује предводнике зла орденима Светога Саве и другим наградама, и каже: “Ми се у свему слажемо што власт ради”. Дакле, када власт издаје Косово, предаје Косово, црква се слаже. Када власт доводи за премијера содомљанку, црква каже – није то ништа, и тако одобрава потезе власти. Шта да кажемо: „Ако је светлост тама, колика је тек тама? Ако је црква тама, колико ли је држава тама? Ако црква није светлост, како ће Срби светлост да виде?

Али, Богу хвала, што нам даде у ово наше време, нашу епархију. Да, ми говоримо отворено и за вакцинацију, и за содомски грех, за сва непочинства, и за издају Косова и Метохије. Трубимо и говоримо свакодневно, а нарочито на Лозничком сабору. То је наша проповед праве вере и правих светосавских и јеванђелских вредности. Нису нам потребне литије на које нас позивају. Наша литија је Лознички сабор, наша литија је ова Света Литургија и проповед нас епископа и свештеника на Светој литургији.

Служимо Свету Литургију задојени правом вером и светосављем и Господ ће нас чути. Нема веће жртве и веће литије од Свете Литургије. Господ хоће да види код нас нас: пост, молитву, присуство на Светој Литургију, покајање, причешће. То је права литија, то је прави хришћански живот. Тако човек непрестано, сваког тренутка учествује у небеској литији и служи Господу, и његове молитве Господ слуша и помаже и њему и његовом народу. Такве литијаше Господ тражи.

Ево, шта кажу подаци: само 2% Срба држи пост и молитву и редовно иде на Свету Литургију, можда и мање. 98% Срба не држи пост, нити се Богу моли, нити на Свету литургију иде. Шта то значи? То значи да Србија није православна земља! Да је она само на папиру православна! А практично, она је незнабожачка! Задојена европском културом и цивилизацијом, европским вредностима!

Нека су проклете такве вредности. А оне који заблудеше у такву лаж ђаволску, да Господ обрати на прави пут, да дођу у познање истине, Јеванђеља Христовог и Светосавља.
Ето, браћо и сестре, пута којим треба да идемо, то је пут Јеванђеља Христовог, то је пут Светосавља, то је пут покајања – личног и свенародног,  то је живот по Јеванђељу Христовом, то је интересовање за своју веру и учење своје вере, онакво учење какве је показала ова жена Самарјанка, Фотина мученица…

Владика Наум – беседа у Недељу самарјанке

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!