Црква

Владика Максим: Утемељени на непоколебивом камену вере, човек је силнији од свих искушења, свих прогона и прогонитеља

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ни једно добро дело не може проћи без искушења. Искушења проверавају чврстину и утврђују свако добро дело. Тако и у овоме Великом и Часном посту наш подвиг служења Богу, наш подвиг исповедања вере мора да буде опробан огњем искушења.

Наша борба за веру, ево, траје већ десет година. Више од десет година траје тај фронт који је отворен унутар Српске православне Цркве за очување њене суштине, која је садржана у чистом догматском исповедању вере православне, вере светосавске, и после сваког затишја та борба се наставља. Многи у тим затишјима нас исмевају и кажу нам: Ко вас то гони? Ти многи могу, слободно, да дођу данас и да виде сцену испред ове катакомбе и да виде и да се увере ко нас гони, ко покушава да омете ову свету Службу. Али, Бог силу не воли и права сила је у Истини Божјој, оној Истини на којој је утемељена Црква Божја, а тиме и наша света Епархија у егзилу. Тако утемељени на том непоколебивом камену вере, човек је силнији од свих искушења, свих прогона и прогонитеља. У таквој благочестивој вери православној ми се утврђујемо побожним, благочестивим животом, животом по светим заповестима Божјим. Свака заповест Божја, свако блаженство које је Богочовек Христос нама објавио, открио, јесте заправо исто заповест Божја и све су то те духовне, јеванђелске лествице које човека утемељеног на истини вере православне узводе ка небесима, ка вечном животу, ка Царству небеском. О тој духовној лествици посебно потанко, систематски, јасно и појашњено, нама пише и говори свети Јован Лествичник.

Период Великог поста јесте период интензивне духовне борбе. Зато Црква у периоду овог поста нас и подсећа на спомен овог великог угодника Божјег, који је корифеј међу светим оцима подвижницима, онима који нису само војевали ову борбу него су је на најславнији начин извојевали и достигли тај венац правде у Царству небеском. Посебно се међу њима истиче свети Јован Лествичник који, не само да је темељито прошао тај подвижнички, аксетски пут спасења – а то значи пут јеванђелских заповести, јеванђелских врлина и блаженстава, него нам је у својој непревазиђеној књизи, званој Лествица, оставио нацрт тог пута, како и ми, православни хришћани, треба да га следимо у том путу, посебно монаси.

Монаштво је савршено хришћанство, кажу свети оци. Монаси су, пре свега, призвани да савршено испуњавају заповести Божје и живе по светом Јеванђељу и, као такви, они представљају духовни, морални пример православним хришћанима и Цркви Божјој. Монаси су позвани да светле тим подвигом благочешћа, подвигом побожности, подвигом молитве, уздржања, честитог и чистог живота по заповестима Божјим, да, као такви, буду коловође ка Царству небеском на путу спасења, оном путу који нам је свети Јован Лествичник исцртао, систематски појаснио, у књизи званој Лествица. И, заиста, у тој књизи попут лествице он нама износи свете врлине као степенике, ступњеве, ка Царству небеском. Зато је главни наш труд и подвиг да, живећи у вери православној, настојимо да у сасуду светих јеванђелских врлина ту веру држимо и чувамо, јер једино православни живот у православној вери нас спасава. Подвиг очувања вере, на који смо сви позвани данас, јесте, у суштини, подвиг благочестивог хришћанског подвижничког живљења – а то је оно што нама даје снагу да у подвигу очувања вере одстојимо, да веру очувамо неокрњеном, да очувамо аманет и заповест светога Саве, нашег просветитеља, утемељитеља и оснивача наше свете помесне Цркве, који је у својој поуци говорио и саветовао нама, својим духовним чедима да држимо веру чисту и молитву честу. А молитва јецарица међу светим врлинама, како кажу свети оци, и она са собом вуче мноштво, читаву ту једну лествицу осталих светих јеванђелских врлина.

На сваки прогон, на свако изругивање нас, који настојимо да чувамо веру православну, ми ћемо одговорити смиреним одстојавањем на темељу вере православне и смиреним, побожним подвигом живљења у вери православној. То је отачки аманет, то је пут који су они нама зацртали, међу њима посебно свети Јован Лествичник, кога се сећамо и у овој, четвртој недељи светог Великог и Часног поста.

Нека нас свеблаги Господ у таквом једном подвигу укрепи молитвама свете Своје Мајке, молитвама светог Јована Лествичника и свих оних светих отаца који су том лествицомдостигли Царство небеско! Да тога и нас Господ удостоји, амин Боже дај!

Нека је срећан и Богом благословен данашњи празник!

Беседа Хорепископа Максима, у катакомбном манастиру Богородице Млекопитатељнице у Новим Козарцима

Извор: Манастир Кула

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!