Црква

Владика Максим: Данас је посебно актуелна међу хришћанима тема апокалипсе

Владика Максим

…А ми смо у Јеванђељу прочитали и баш чули шта сам Христос каже. Даје све одговоре. Јер Христос је у Јеванђељу дао све одговоре, на сва питања.

Каже Свети Јустин Ћелијски „Ако не можеш наћи одговор у Јеванђељу на своје питање, или си питање поставио погрешно – на погрешан начин, или је твоје питање бесмислено. Дакле, на сва питања ми одговоре налазимо у Јеванђељу и Христос каже: „Пазите да тела ваша не отежају преједањем и препијањем.“ Говори о апокалипси, о другом доласку. И шта још каже: „Бдите и молите се.“ То је савет. Значи не бдите над интернетом, телевизором и новинама. Него бдите и молите се. И молите се за шта? Каже, да избегнете све оно што треба доћи. У ком смислу да избегнемо?

Ми не можемо сада да се иселимо на неку другу планету, где се све ствари које се дешавају неће дешавати. Већ у оном смислу као што се молимо у молитви Оче наш „и не уведи нас у искушење“. Да та предстојећа искушења, ма каква она била, ма која Господ допустио, да понесемо и поднесемо на хришћански начин. Да и у њима и кроз њих останемо хришћани. И та искушења када их трпељиво подносимо Христа ради, кажу свети оци, чим кажемо у некој муци, ево истрпећу то Христа ради, нама одмах бива лакше. Дакле, када ради Христа истрпимо онда нас та искушења само утврђују у вери.
Људи који се труде да се вежбају у бдењу и молитви, а на то нас посебно Црква позива у време поста, они се не колебају и не размишљају пуно о томе.

Не размишљају о апокалипси. Размишљају пре свега о свом спасењу. Знање тих информација нас неће спасити. Спасиће нас само тај побожни живот у Богочовеку Христу…

Владика Максим Новаковић, духовни разговори са верницима 26.2.2022. године

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!