Srbija i srbske zemlje

Vladika Artemije o KiM – Ko razume – razume, ko ne razume – doživeće

Podsećamo na Bogom naduhnute reči blaženopočivšeg vladike Artemija, kako se brani i čuva Kosovo i Metohija. Uradili smo transkript dela njegovog govora na gostovanju u emisiji OKO na RTS1. Navedeno gostovanje je bilo pre 2010. godine, kada je otpočeo progon onog koji sprečava izdaju KiM, vladike Artemije. Da je narod slušao glas razuma, reči vladike Artemija, ne bi Srbija i srbski narod danas bili u ovako teškom stanju posebno na KiM.

Uredništvo Borba za istinu

Vladika Artemije 1935-2020

Ovako je govorio blaženopočivši vladika Eparhije raško-prizrenske, g. Artemije.

Voditeljka: Mislite da je u tom slučaju bolja nametnuta nezavisnost, nego podela Kosova?

Vladika: Da, upravo tim rečima sam se izrazio negde letos kada je pokrenuto to pitanje o mogućnosti podele Kosova, moj stav je bio tada i sada je, da je bolja nametnuta nezavisnost, nego podela Kosova, jer sve što je nametnuto, to je privremeno, to je kratkotrajno, kao i svaka okupacija koja traje jedno vreme, pa prestane, nijedna okupacija nije trajala večno i nije trajno rešenje. Prema tome, a ono čega se odreknemo, dakle dela Kosova, u ovom slučaju sigurno ogromnog dela Kosova bi se trebalo odreći, to bi onda bilo u vjek i vjekova.

Voditeljka: A u kojim onda vremenskim kategorijama razmišljate i govorite kad kažete „To bi bilo privremeno“, šta je „privremeno“?

Vladika: Privremeno je i pet stotina godina.

Voditeljka: Aufff…

Vladika: Ne, i to je privremeno!

Voditeljka: Petsto godina?

Vladika: Naravna stvar! Mi se nikada nismo odrekli Kosova. Ni kada su je Turci okupirali, ne bi ga se i sada odrekli, ni kada su ga Nemci okupirali, Italijani okupirali, ne znam ko sve nije okupirao, Velika Albanija je bila stvorena ’41. do ’44. godine, sve je to bilo privremeno i prolazno, tako i ovo sadašnje rešenje.

Voditeljka: Ali, zar ne mislite da ljudi koji žive u današnjoj Srbiji koji žele da budu deo Evrope, deo sveta, kad Vi kažete „ni petsto godina nije mnogo“?

Vladika: Nisam rekao nije mnogo, izvinite, ne, nego privremeno, privremeni termin, to je, razgovaramo u dakle kategorijama večnosti…

Voditeljka: Ne da nije mnogo, ne, izvinite, ja sam pogrešila! … Lako je Vama, preosvećeni vladiko, u kategorijama večnosti kažu, je li, ali pitanje je hoće li to razumeti građani Srbije?

Vladika: Ko razume – razume, ko ne razume – doživeće.

Transkript

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!