Србија и србске земље

Владика Артемије о КиМ – Ко разуме – разуме, ко не разуме – доживеће

Подсећамо на Богом надухнуте речи блаженопочившег владике Артемија, како се брани и чува Косово и Метохија. Урадили смо транскрипт дела његовог говора на гостовању у емисији ОКО на РТС1. Наведено гостовање је било пре 2010. године, када је отпочео прогон оног који спречава издају КиМ, владике Артемије. Да је народ слушао глас разума, речи владике Артемија, не би Србија и србски народ данас били у овако тешком стању посебно на КиМ.

Уредништво Борба за истину

Владика Артемије 1935-2020

Овако је говорио блаженопочивши владика Епархије рашко-призренске, г. Артемије.

Водитељка: Мислите да је у том случају боља наметнута независност, него подела Косова?

Владика: Да, управо тим речима сам се изразио негде летос када је покренуто то питање о могућности поделе Косова, мој став је био тада и сада је, да је боља наметнута независност, него подела Косова, јер све што је наметнуто, то је привремено, то је краткотрајно, као и свака окупација која траје једно време, па престане, ниједна окупација није трајала вечно и није трајно решење. Према томе, а оно чега се одрекнемо, дакле дела Косова, у овом случају сигурно огромног дела Косова би се требало одрећи, то би онда било у вјек и вјекова.

Водитељка: А у којим онда временским категоријама размишљате и говорите кад кажете „То би било привремено“, шта је „привремено“?

Владика: Привремено је и пет стотина година.

Водитељка: Ауффф…

Владика: Не, и то је привремено!

Водитељка: Петсто година?

Владика: Наравна ствар! Ми се никада нисмо одрекли Косова. Ни када су је Турци окупирали, не би га се и сада одрекли, ни када су га Немци окупирали, Италијани окупирали, не знам ко све није окупирао, Велика Албанија је била створена ’41. до ’44. године, све је то било привремено и пролазно, тако и ово садашње решење.

Водитељка: Али, зар не мислите да људи који живе у данашњој Србији који желе да буду део Европе, део света, кад Ви кажете „ни петсто година није много“?

Владика: Нисам рекао није много, извините, не, него привремено, привремени термин, то је, разговарамо у дакле категоријама вечности…

Водитељка: Не да није много, не, извините, ја сам погрешила! … Лако је Вама, преосвећени владико, у категоријама вечности кажу, је ли, али питање је хоће ли то разумети грађани Србије?

Владика: Ко разуме – разуме, ко не разуме – доживеће.

Транскрипт

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!