Црква

Владика Артемије: Многи славе светога Саву, али, да ли сви иду тим путем који је свети Сава показао

У име Оца и Сина и Светог Духа!

Срећна вам и Богом благословенаслава, драга децо светосавска који смо се данас сабрали овде у овом Божијем храму да прославимо њега, првог архиепископа српскога, њега, највећег сина нашега народа, светог оца нашега Саву. Данас, широм земаљске кугле, где год има српскога народа, а има нас свуда, по целом свету расејане, сви смо данас уједињени једном мишљу, једно осећање, једна молитва упућена светом оцу нашем Сави. Дакле, данас српство слави светога оца Саву, ма где да се ко налазио он се обраћа њему и његове молитве призива у заштиту за себе и рода нашега српскога.

Говорити о светом Сави, браћо и сестре, није лако не зато што нема шта да се каже, него зато што има много да се каже. Читави томови књига, читаве академије, предавања, беседе из године у годину говоре се у част светога Саве. И опет никада није све речено, опет преостаје много преко онога што је казано људским језиком и људским устима. Оно што је свети Сава учинио то једноставно људске речи не могу да обухвате,не могу да сместе у себе.

Истичу се многа дела светога Саве: његово оснивање српске цркве, почетак српске просвете и културе, његова дипломатија у утврђивању српске државе у то време, његова многобројна чудеса која је учинио за живота и после смрти, и много, много што шта друго се говори участ светога Саве. И све то стоји и све то треба рећи и све то треба нагласити, али, има нешто важније и главније од тога. То је оно што се у свакоме светитељу од његових богослужбених песама истиче – његов тропар. Јер главне мисли, главне врлине дотичног светитеља садржане су у његовоме тропару испеваноме њему у част.

И данас када ми славимо светога Саву,ми морамо да почнемо од његовог тропара. Шта се тамо истиче у тој краткој песми која се овде певала и која ће се и даље певати? Био си вођа пута који води у живот, био си наставник и учитељ тога пута. То је оно што опредељује светог Саву, то је оно што нас покреће да идемо за њим, јер он је наш путовођа, он зна где нас води. Он је српски Мојсије. Као што је Мојсије у старом завету постављен иодређен од Бога да изведе јеврејски народ из ропства египатскога и да иде испред тога народа, и да чудима својим чува народ свој у пустињи 40 година, тако је и свети Сава био вођа пута који води у живот вечни. И он је свој народ утврдио, свој народ засадио као духовне маслине у духовноме рају тј. у Цркви Православној.

Тај пут који води у живот то је он исказао у својој првој архиепископској беседи у манастиру Жичи, кад је постао први архиепископ. Он је тамо одржао беседу, шта мислите о чему? О Правој Вери. Јер, заиста, ништа важније и ништа спасоносније нема од праве вере. И свети Сава је хтео да ту Праву Веру, веру коју је Господ преко својих апостола предао Цркви својој, веру коју су проширили по целоме свету свети апостоли, и свети оци је прихватили и проповедали. Ту Веру Праву, Православну,свети Сава је донео у свој народ, донео је са Свете Горе Атонске, донео је из Цариграда и насадио је у српскоме православном народу. То је тај пут који води у живот вечни.

Данас, многи славе светога Саву, због многих његових врлина рекосмо, али, да ли сви иду тим путем који је свети Сава показао, чији је вођ он био? Да ли и данас српски народ  држи ту Веру Православну, онако као што ју је свети Сава предао у својој беседи у Жичи, и његови наследници чували и сачували до нашега времена? Нажалост, то се не би могло казати. Без намере да било кога прозивамо и помињемо, али је више него очигледно да је српски народ, његове вође и политичке,нажалост и духовне, одступио од тога пута, пута светосавскога, пута животворнога који води у живот вечни. Напушта се предање светога Саве, напушта се вера коју је он проповедао и предао нашем народу. Напушта се све оно што је сама суштина, а истиче се само његова видљива спољашња дела. Међутим, сва дела светога Саве базирају се и оснивају управо на тој правој вери. То је извор, то је корен свега онога што је свети Сава учинио за наш народ, а учинио је све оно чиме наш народ живи већ 800 година. Све што је добро, све што је племенито, све што је узвишено, све што је благословено у нашем народу то је од  светога Саве, само зато што је Праву Веру проповедао и предао своме народу. И свети владика Николај каже у једној својој песми: “Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води.“ Наш народ данас, није вођен светим Савом. Залутали смо на многе стазе и богазе, на екуменизам, на папизам, на глобализам, на евроунијатство и остале заблуде које се шире у нашем народу и које наш народ прихвата као нешто веома важно и спасоносно.  У ствари, све су то заблуде, све су то странпутице и нису онај пут који је свети Сава пропутио, који нам је оставио и на коме је он био вођа и учитељ нашем народу. Мало је оних који обраћају пажњу на ту суштину и садржину светог Саве, на његов темељ, јер свети Сава је и постао то што јесте само зато што је држао Веру Праву, што је живео по тој вери у Светој Гори, где је испунио себе Духом Светим и тако постао верни следбеник и ученик Христов и свој народ повео тим путем.

Нека би Господ дао, молитвама светога Саве, да и данашњи наши Срби схвате и прихвате тај пут светога Саве, којим је он водио, да прихвате ту веру коју је он проповедао, да је чувамо и сачувамо онако како смо примили од њега, неупрљану, неизмењену, неискварену, јер само та и таква вера јесте гарант да идемо путем и стопама светога Саве, тј. да идемо путем који води у живот вечни. Само идући тим путем, и учећи нашу децу и омладину томе путу, морамо их учити у нашим домовима, у нашим породицама, јер у школи, на улици, преко мас-медија сигурно томе путу се наша деца неће научити. А ми родитељи смо дужни да им предамо ту највећу вредност коју је свети Сава предао нама. Јер само ако будемо тако чинили браћо и сестре, онда ће и ово наше славље имати благослов светога Саве и његове свете молитве да се наш народ одржи у правој вери до краја света и века.Да бисмо том вером живели и у тој вери отишли из овога света, да се нађемо тамо где се свети Сава налази са осталим Србима светитељима у Небеској Србији и да тамо са њима и са свима светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза сву вечност и у све векове. Амин

Бог вас благословио и срећна слава свети отац Сава.

Владике Артемија, беседа на Савиндан у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, 2017. године.

Извор: Епархија рашко призренска у егзилу

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!