Istorija

Vječnaja pamjat Hristovi vojnici

Foto: katera.news

Da podsetimo, a mnogi i ne znaju, za Republiku Srpsku u odbrani srpstva, u borbi za očuvanje ognjišta, dece i predaka, živote je položilo čak 23000 duša!

Ovi div junaci, stradali, a neki ranjavani i preživeli, borili su se sami, sa vrlo malo pomoći u naoružanju i hrani od strane Srbije, bez vojne podrške, uz pomoć samo dobrovoljaca iz Srbije i Rusije. Narodna vojska, namučena ali odlučna da odbrani kućni prag i gole živote svojih porodica, je postigla nemoguće! To su bile pobede biblijskih razmera, koje je sam Bog vodio jer drugog objašnjenja nema! Neprijatelj je bio troglava aždaja, povampirene ustaše i balije, nacisti podržani od NATO snaga i proklete Amerike, pod najmodernijim opremom i naoružani do zuba, kasnije i potpomognuti bombardovanjem Srpskih snaga. Svirepi, bez imalo ljudskosti, ubijali su sve što je srpsko, i dete i ženu i majku i staricu. Ti isti se danas hvale na svojim portalima, postavljajući sliku dželata iz 1993. kada su na Božić istrebili selo Kravice kod Bratunca i samo tog dana ubili 49 meštana, od čega i četvorogodišnje dete i vremešnu staricu koju su predhodno mučili. U tom ratu je ukupno stradalo 163 stanovnika samo iz ovog mesta. Niko nikada nije odgovaraoza ovaj zločin! Danas se oni time diče!?

Srbski vojnici svojom žrtvom oslobodili, a Milošević za stolom predao!

Srpski div junaci su i pod tim uslovima, uspeli da ostvare neverovatne pobede i do kraja rata drže čak 75 posto BiH! Ovo je još jedan malo poznat podatak u odrođenih, zaslepljenih i zombiranih Srba! Nažalost, oni koji su gledali sa strane, nisu mnogo pomogli u ratu, srpske komunističke vlasti, bile su pozvane da potpišu primirje u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo. Da li po nekom predhodnom dogovoru ili u potpunom ludilu, ono što su vojnici osvojili, za šta su krvarili i ginuli, jednim potpisom, Slobodan Milošević je poklonio onima koji su Srbe klali i silovali. BiH (one balije) su dubile 51% teritorije a RS (dakle Srbi iz BiH) 49%. Što je još gore, RS se nalazi u sastavu nove, muslimanske države u srcu Evrope! Tvore zajedničku državu sa onima koji su ih ubijali umesto da budu pripojeni sa Srbijom, gde i pripadaju.

Nakon ovoga, Srbi su napustili Sarajevo (koje je, takođe, poklonjeno) kao i druga mesta i gradove i sa sobom poneli i svoje stradale. Tako su srpski borci po drugi put ubijani i sahranjivani. Posmrtni ostaci oko 1000 vojnika leže na Sokocu (na slici), blizu srpskog Sarajeva, na groblju nazvanom Mali Zejtinlik. Neko vreme RS je imala svoje vojne jedinice koje su rasformirane 2006. godine i sada postoji samo jedan srpski puk u okviru vojske BiH.

Sa nadom u skoro ujedinjenje, sa verom u Boga da ćemo da ga zaslužimo i povratimo srpske zemlje, kličem zahvalnost stradalima i molilim za oprost. Nismo vas zaboravili!

HRISTOVI VOJNICI

Vječnaja pamjat Hristovi vojnici,
vi što ustadoste i uzeste koplja
što beste hrabri odvažni i pravi
grudima hvataste besnih guja snoplja.

Vječnaja pamjat Hristovi vojnici,
svi vi što padoste na braniku svetom
do groba hvala tragu vašem, krvi
srcu što ga dušman probi bajonetom.

I za navek pomen
vi, vojnici dični
u večnost odoše vaši slavni dani
vi krenuste moćni protiv sile klete
Za vaskrs, spasenje Hristom odabrani.

I kličemo sada, mi potomci vaši
ma u kojem boju, ma kad da ste bili,
na čast nam je, ponos
što ste srpske loze
što ste za potomstvo krvcu svoju lili.

Sad grobovi vaši kraj drumova stoje
neki po poljima i vrleti pustoj
il’ moru plavetnom gde s ribama zbore
il’ sa pticom malom u toj šumi gustoj.

I šapuću tiho, opominju stalno
da je za čast grude, vere i znamenja
rab božji srpski jednom tu nastrad’o,
i svoj život dao za spas pokolenja.

Opominje danas i uzvislo poje
svaki kamen zemlje voljene nam naše
da nekada davno odvažno i hrabro
vojnici presveti za spas roda paše.

Zato stojte mirno deco novog veka
na pomen predaka velikih i svetlih
tu gde sad pojete, igrate radosno
nekada je tekla srpske krvce reka.

I nek je na umu svima ponaosob,
svakom stvoru ljudskom i mravu i ptici,
do neba zahvalni,
do zemljice naklon,
vječnaja pamjat Hristovi vojnici!

Autor: Nevena Tatić Karajović

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!