Мишљења

Ветеран америчке обавештајне службе Ритер: Руска кампања у Украјини биће укључена у уџбенике борбених маневара

Током специјалне операције у Украјини, руска војска је вешто користила тактику лажних маневара, захваљујући чему је успела да стекне предност над надмоћнијим снагама непријатеља.

Ову тачку гледишта изнео је на свом Твитер налогу ветеран америчке обавештајне службе, амерички војни аналитичар Скот Ритер.

Према Ритеру, Русија је започела своју специјалну операцију у Украјини, која је по борбеној снази озбиљно инфериорна од непријатеља. Оружане снаге РФ могле су да имају највише 200 хиљада бораца, док су украјинске снаге имале најмање троструку надмоћ.

Генерално, у стратегији маневрисања увек преовладава психолошки а не физички аспект. И фокусиран је пре свега на тактички, а не на стратешки ниво.

Ритер напомиње да је у стратешком плану Русије, да би се олакшало маневрисање између јужног, централног и северног фронта, било неопходно обезбедити копнени мост између Крима и Руске Федерације. А успостављање контроле над Мариупољом било је кључно за ове напоре. Русија је извршила овај задатак.

Али паралелно са тим, било је немогуће дозволити надмоћним снагама Оружаних снага Украјине да имају прилику да ометају операцију Мариупољ.

А то је подразумевало употребу неколико операција стратешке подршке – бочне маневре, операције поправљања и дубоки напад.

Реч је о концепту лажног маневра – нешто слично је користила америчка војска током своје чувене операције Пустињска олуја.

Сличан маневар је сјајно спроведен у Украјини. Прво, десант у близини Одесе је приковао снаге Оружаних снага Украјине које се тамо налазе.

Друго, лажни напад на Кијев приморао је Украјину да ојача одбрану престонице. Због тога су Оружане снаге Украјине изгубиле могућност да пошаљу велики број војног особља на исток, ка ДНР и ЛНР.

Као резултат тога, Украјина је окупила, према различитим проценама, од 60.000 до 100.000 војника у региону Донбаса. Русија је, с друге стране, извела опсежан напад који је осмишљен да задржи ове снаге у пуној приправности и спречи их да маневришу у односу на друге руске операције.

А подршка операцији са територије Крима и успостављање контроле над Херсоном само је проширило настали копнени коридор.

Поред тога, руска војска је извела продорне стратешке нападе са циљем да уништи украјинску логистику, команду и контролу, као и авијацију и ватрену подршку великог домета. Као резултат тога, данас Оружаним снагама Украјине понестаје горива и муниције, војска не може да координира маневре и практично нема борбене летелице. И ово такође треба посматрати као дефинитиван успех руских трупа.

У уторак, 29. марта, појавила се информација да Русија почиње да прераспоређује своје снаге из Кијевске области, где је извршен лажни напад, на исток.

Односно, руска војска прикупља додатне снаге за постизање својих главних циљева, а то су ослобађање Донбаса, као и коначно уништење главних трупа Оружаних снага Украјине.

У ствари, примећује Скот Ритер, реч је о класичним маневарским борбеним операцијама. И ово у потпуности објашњава како је 200.000 руских војника успело да победи 600.000 Украјинаца у елегантном стилу.

Нема сумње да ће руски поход на Украјину бити уврштен у уџбенике о борбеним маневрима.

Аутор: Скот Ритер, бивши амерички обавештајац задужен за Русију, а потом инспектор за оружје УН

Извор: https://webtribune.rs/veteran-americke-obavestajne-sluzbe-riter-ruska-kampanja-u-ukrajini-bice-ukljucena-u-udzbenike-borbenih-manevara/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!