Србија и србске земље

Весна Веизовић, српска новинарка која је однела још једну од ретких победа против актуелног диктаторског режима у Србији

Окончан неосновани режимски процес прoтив новинарке Вeснe Веизовић

Децембра 2014. године пре свитања, припадници Одељења за високотехнолошки криминал, упали су у стан Весне Веизовић док је још спавала са својом породицом и ухапсили је под оптужбом за “вербални деликт”, дело у том тренутку већ укинуто домаћим законодавством. Веизовићева је ухапшена због два чланка у коме је критиковала давање претераних привилегија Ромима, а које не добија остатак грађана Србије. Kривичну пријаву против ње поднела је повереница за права ромске националне мањине, због критике односа државе према тој заједници у смислу претераних привилегија.

Судски процес против који је тада покренут, окончан је недавно те Веизовићева за портал КМ новине говори о томе како је све протекло.

– Против мене је 2014. подигнута кривична пријава због ширења расне, верске и националне мржње и нетрпељивости због два чланка везана за Цигане. То је оно са правног апсекта. Међутим, мишљења сам да је разлог подизања те оптужнице притисак на слободу говора и изношење чињеница о тзв. позитивној дискриминација њих у односу на нас која прожима све сегменте друштва, почевши од здравственог и социјалног осигурања, социјалних давања, разних других врста помоћи, до бесплатног школовања од вртића до факултета и најзад запослења, а што се све издваја из државног буџета који пунимо ми – објашњава она прави разлог покретања поступка.

Њено хапшење подстакло је јавност да обрати пажњу на, до тада, маргинализовану појаву која оставља дубок траг на наше друштво.

– Проблем реадмисије је до тренутка мог хапшења био малтене непознат појам, а данас видимо резултате реадмисије на сваком кораку. Данас проблем нису само Цигани које земље ЕУ, са којима имамо потписан споразум о редамисији испоручују, не враћају, већ испоручују особе циганске народности које никада нису ни живеле у Србији, већ са свим мигрантима.

Желећи да сакрије од јавности оно о чему је Веизовићева писала, режим је могао да буде спреман на све па је било реално то и очекивати што је новинарка предупредила аргументима.

– Докази које сам ја изнела у истраживачким чланцима су једним делом информације прикупљене са сајтова НВО које се баве проблем тзв Рома, односно Цигана. Пре свега информације о њиховом званичном и незваничном броју. Дакле, то нису неке бројке које сам измислила како су неки спекулисали, већ бројке којима баратају и они сами. Погледајте само број НВО које су директно фокусиране на њих! У тренутку писања тих чланака било их је више од триста! Нисам ни најмање сумњала да ћу уколико и дође до суда победити, јер сам имала пре свега сјајног адвоката а друго, докази су били на мојој страни.

Дужина поступка ми је међутим задавала проблем, јер су се у међувремену дешавале бројне ситуације и догађаји о којима нисам могла да извештавам – наглашава Веизовићева.

А то није био кратак период, читав процес је трајао чак седам година да би, на готово баналан начин, био окончан априла ове године.

– Завршио се тако што су одустали од оптужнице јер није било кривичног дела. У суштини, најспорнија тачка мојих чланака нису изнете чињенице већ сам тај назив Цигани, који се овим проевропским фанатицима чинио погрдан. Што је занимљиво, на пример, само код нас је израз Циганин погрдан израз, док се у читавом свету и даље редовно користи – појашњава новинарка а указује и на степен репресије који је већ озакоњен у Србији према теми која у свету нема такав третман.

Ова победа баш зато има још већи значај јер ће у наредним случајевима оштећени по том основу, моћи да се позивају на овај случај.

– Ово једна огромна победа. Без обзира што случај није дошао до суда, самим тим је још већа! Јер значи да ни у основи нема кривичног дела! Да не говорим шта то значи за слободу говора и изражавања! Многима су након мог привођења и хапшења остала затворена уста а имали су много тога да кажу, међутим сада је простор поново отворен! Многи можда нису ни свесни шта ово значи за нас који се бавимо овим послом и на овај начин, односно да нисмо политички коректни и склони аутоцензури, што и јесте највећи проблем данашњег новинарства и не само мејнстрим већ и нас такозваних алтернативаца. Баш они који се боре за слободу говора су највећи цензори – истиче саговорница КМ новина и додаје да – Ово није само моја победа већ победа свих слободомислећих људи и хвала Богу на томе.

Наравно, победа у овом неосноваом и режимском судском прогону и самој новинарки пуно значи.

– Осећам се инспиративно!

У току је припрема једна врло занимљивог писанија које би требало ускоро да угледа и светлост дана, тачније а тиче се друге осетљиве групе, па будући да имам искуства, као и ви између осталог, осећам да ће бити врло занимљиво – најављује Весна Веизовић, српска новинарка која је однела још једну од ретких победа против актуелног диктаторског режима у Србији.

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!