Srbija i srbske zemlje

Vesna Veizović, srpska novinarka koja je odnela još jednu od retkih pobeda protiv aktuelnog diktatorskog režima u Srbiji

Okončan neosnovani režimski proces protiv novinarke Vesne Veizović

Decembra 2014. godine pre svitanja, pripadnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal, upali su u stan Vesne Veizović dok je još spavala sa svojom porodicom i uhapsili je pod optužbom za “verbalni delikt”, delo u tom trenutku već ukinuto domaćim zakonodavstvom. Veizovićeva je uhapšena zbog dva članka u kome je kritikovala davanje preteranih privilegija Romima, a koje ne dobija ostatak građana Srbije. Krivičnu prijavu protiv nje podnela je poverenica za prava romske nacionalne manjine, zbog kritike odnosa države prema toj zajednici u smislu preteranih privilegija.

Sudski proces protiv koji je tada pokrenut, okončan je nedavno te Veizovićeva za portal KM novine govori o tome kako je sve proteklo.

– Protiv mene je 2014. podignuta krivična prijava zbog širenja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti zbog dva članka vezana za Cigane. To je ono sa pravnog apsekta. Međutim, mišljenja sam da je razlog podizanja te optužnice pritisak na slobodu govora i iznošenje činjenica o tzv. pozitivnoj diskriminacija njih u odnosu na nas koja prožima sve segmente društva, počevši od zdravstvenog i socijalnog osiguranja, socijalnih davanja, raznih drugih vrsta pomoći, do besplatnog školovanja od vrtića do fakulteta i najzad zaposlenja, a što se sve izdvaja iz državnog budžeta koji punimo mi – objašnjava ona pravi razlog pokretanja postupka.

Njeno hapšenje podstaklo je javnost da obrati pažnju na, do tada, marginalizovanu pojavu koja ostavlja dubok trag na naše društvo.

– Problem readmisije je do trenutka mog hapšenja bio maltene nepoznat pojam, a danas vidimo rezultate readmisije na svakom koraku. Danas problem nisu samo Cigani koje zemlje EU, sa kojima imamo potpisan sporazum o redamisiji isporučuju, ne vraćaju, već isporučuju osobe ciganske narodnosti koje nikada nisu ni živele u Srbiji, već sa svim migrantima.

Želeći da sakrije od javnosti ono o čemu je Veizovićeva pisala, režim je mogao da bude spreman na sve pa je bilo realno to i očekivati što je novinarka predupredila argumentima.

– Dokazi koje sam ja iznela u istraživačkim člancima su jednim delom informacije prikupljene sa sajtova NVO koje se bave problem tzv Roma, odnosno Cigana. Pre svega informacije o njihovom zvaničnom i nezvaničnom broju. Dakle, to nisu neke brojke koje sam izmislila kako su neki spekulisali, već brojke kojima barataju i oni sami. Pogledajte samo broj NVO koje su direktno fokusirane na njih! U trenutku pisanja tih članaka bilo ih je više od trista! Nisam ni najmanje sumnjala da ću ukoliko i dođe do suda pobediti, jer sam imala pre svega sjajnog advokata a drugo, dokazi su bili na mojoj strani.

Dužina postupka mi je međutim zadavala problem, jer su se u međuvremenu dešavale brojne situacije i događaji o kojima nisam mogla da izveštavam – naglašava Veizovićeva.

A to nije bio kratak period, čitav proces je trajao čak sedam godina da bi, na gotovo banalan način, bio okončan aprila ove godine.

– Završio se tako što su odustali od optužnice jer nije bilo krivičnog dela. U suštini, najspornija tačka mojih članaka nisu iznete činjenice već sam taj naziv Cigani, koji se ovim proevropskim fanaticima činio pogrdan. Što je zanimljivo, na primer, samo kod nas je izraz Ciganin pogrdan izraz, dok se u čitavom svetu i dalje redovno koristi – pojašnjava novinarka a ukazuje i na stepen represije koji je već ozakonjen u Srbiji prema temi koja u svetu nema takav tretman.

Ova pobeda baš zato ima još veći značaj jer će u narednim slučajevima oštećeni po tom osnovu, moći da se pozivaju na ovaj slučaj.

– Ovo jedna ogromna pobeda. Bez obzira što slučaj nije došao do suda, samim tim je još veća! Jer znači da ni u osnovi nema krivičnog dela! Da ne govorim šta to znači za slobodu govora i izražavanja! Mnogima su nakon mog privođenja i hapšenja ostala zatvorena usta a imali su mnogo toga da kažu, međutim sada je prostor ponovo otvoren! Mnogi možda nisu ni svesni šta ovo znači za nas koji se bavimo ovim poslom i na ovaj način, odnosno da nismo politički korektni i skloni autocenzuri, što i jeste najveći problem današnjeg novinarstva i ne samo mejnstrim već i nas takozvanih alternativaca. Baš oni koji se bore za slobodu govora su najveći cenzori – ističe sagovornica KM novina i dodaje da – Ovo nije samo moja pobeda već pobeda svih slobodomislećih ljudi i hvala Bogu na tome.

Naravno, pobeda u ovom neosnovaom i režimskom sudskom progonu i samoj novinarki puno znači.

– Osećam se inspirativno!

U toku je priprema jedna vrlo zanimljivog pisanija koje bi trebalo uskoro da ugleda i svetlost dana, tačnije a tiče se druge osetljive grupe, pa budući da imam iskustva, kao i vi između ostalog, osećam da će biti vrlo zanimljivo – najavljuje Vesna Veizović, srpska novinarka koja je odnela još jednu od retkih pobeda protiv aktuelnog diktatorskog režima u Srbiji.

Izvor: Vaseljenska

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!