Свет

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ у Прагу против корона диктатуре, народ се сукобио с полицијом

Хиљаде Чеха је данас изашло на улице Прага због нових мера против короне које се уводе, плашећи се да и код њих не прогласе обавезан ПЦР тест за СВЕ становнике старије од 10 година као у Словачкој.

Чешка полиција употребила је данас сузавац и водене топове како би растерала демонстранте у Прагу. У сукобима полиције и демонстраната повређено је најмање 20 особа, преноси АП.

На протесту је било десетине хиљада људи укључујући фудбалске и хокејашке навијаче који су изашли да подрже народ.

Због рекордног броја заражених, Чешка влада је у суботу пооштрила мере и прогласила ванредно стање које ће трајати 30 дана, почевши од понедељка. Заменик премијера Карел Хавличек најављује да ће за најмање две недеље влада одлучити да ли ће увести потпуни карантин ради сузбијања епидемије.

Већ су затворени барови и ресторани, спортски и фитнес клубови, позоришта и биоскопи, школе су прешле на онлајн наставу, али су продавнице и даље отворене.

Новим мерама забрањено је окупљање више од шест особа, али је дозвољено демонстрирање до 500 људи, ако су раздвојени у групе од по 20 и ако носе заштитне маске.

Демонстранти на данашњем анти корона протесту углавном нису имали маске. Пошто је полиција саопштила да је њихов број већи од 500 и тражила да се оконча скуп због тога, демонстранти су остали на тргу и почели да гађају полицију флашама, каменицама и другим предметима.

Европски центар за превенцију и контролу болести саопштио је да је у Чешкој регистровао 828 случајева заразе на 100.000 становника у последње две недеље, што је десетоструко више него у суседној Немачкој.

Чешка је пријавила укупно 67.843 случајева заразе, са више од 43.000 позитивних тестова у септембру. Од последица коронавируса до сада је умрло укупно 636 особа.

Извор: https://srbin.info/svet/veliki-protest-u-pragu-protiv-korona-diktature-narod-se-sukobio-s-policijom-video/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!