Мишљења

Велики брат вас посматра: Тајни програм шпијунира милионе преплатника

Мало познати програм за надзор под називом Data Analitical Services (ДАС) тајно прикупља и анализира више од трилиона домаћих телефонских записа у Сједињеним Државама сваке године.

Програм, раније познат као Хемисфера, спроводи телекомуникациони гигант АТ&Т у координацији са америчким савезним, државним и локалним агенцијама за спровођење закона, преноси Fox News.

Програм ДАС користи технику познату као ланчана анализа, која циља не само на оне који имају директан телефонски контакт са осумњиченим за злочин, већ и на све са којима су те особе имале контакт. То значи да власти могу да прегледају и провере телефонске записе невиних људи који немају никакве везе са било каквим злочином.

Програм омогућава агенцијама за спровођење закона да приступе снимцима било којих позива користећи АТ&Т инфраструктуру, покривајући већину Сједињених Држава. Евиденција укључује телефонске бројеве, датуме, време, трајање и локацију позива, као и имена и адресе позивалаца.

Стручњаци кажу да програм функционише без икаквог судског надзора или јавне одговорности, чиме се крши Четврти амандман на Устав САД, који штити људе од неразумних претреса и заплена.

Програм је такође у супротности са духом Закона о слободи САД, који је усвојен 2015. године да реформише масовно прикупљање телефонских записа од стране Агенције за националну безбедност (НСА).

Закон је захтевао од НСА да заустави масовно прикупљање телефонских записа и уместо тога их захтева од телефонских компанија од случаја до случаја, подложно судском налогу. Међутим, ДАС програм заобилази овај захтев дозвољавајући АТ&Т-у да прикупља и складишти записе наводно у сврхе спровођења закона. Она наводно ради више од деценије и добила је више од 6 милиона долара од Беле куће.

Бивши председник Барак Обама суспендовао је финансирање програма 2013. након што је Њујорк тајмс први открио његов садржај. Међутим, појединачним агенцијама за спровођење закона било је дозвољено да наставе да директно уговарају са АТ&Т-ом за услугу.

Бивши председник Доналд Трамп обновио је финансирање програма 2017, али га је поново зауставио 2021. Председник Бајден је обновио финансирање програма 2021. године, али није јавно коментарисао.

Програм ДАС је такође наишао на критике неких законодаваца и активиста, који су изразили озбиљну забринутост у вези са његовом законитошћу и импликацијама. Сенатор Рон Вајден, отворени критичар надзора, послао је писмо америчком државном тужиоцу Мерику Гарланду позивајући га да истражи и прегледа програм.

Вајден је такође добио неке „узнемирујуће информације” од Министарства правде које му је забрањено да их открива у јавности, али за које је рекао да би „правно наљутиле многе Американце и чланове Конгреса”.

Стручњаци су навели неколико могућих начина да се заштитите од тоталног телефонског надзора ако користите услуге америчког оператера. Један од начина да заштитите садржај ваших телефонских позива је да користите шифровање, које шифрира податке тако да их само прималац може декодирати.

Неке апликације нуде енд-то-енд енкрипцију за гласовне позиве, као што су Сигнал, ВхатсАпп или Телеграм. Међутим, шифровање не штити ваше метаподатке о позивима, као што су бројеви телефона, датуми, времена, трајања и локације.

Други начин да се заштитите од телефонског надзора је коришћење алтернативних метода комуникације. На пример, користите е-пошту, ћаскање или видео позиве преко Интернета, као и фиксни или говорни телефон.

Међутим, ове методе можда неће бити тако згодне, поуздане или приступачне као коришћење вашег телефона и могу имати своје ризике или рањивости. На пример, е-пошта и ћаскање се такође могу надгледати или хаковати, а фиксне и телефонске говорнице се такође могу прислушкивати или пратити.

Коначно, трећи начин да се заштитите од телефонског надзора јесте да користите алате и технике приватности који вам могу помоћи да смањите или сакријете ваш дигитални отисак и идентитет. На пример, користите виртуелну приватну мрежу (ВПН), која може да маскира вашу ИП адресу и локацију.

Извор: Webtribune.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!