Црква

Вартоломеј убеђивао Светогорце да је уједињење с Римокатолицима “неизбежно“

Димитриос Архонтонис, или такозвани „патријарх Вартоломеј“, сматра да Православље и римокатолицизам не раздвајају догмати, већ само историјске разлике, па је зато јединство међу њима неизбежно.

         Вартоломеј је изјавио да међу православним хришћанима и римокатолицима постоје само историјске разлике, али не и догматска неслагања. Он је ово рекао за време своје недавне посете Светој Гори.

 „Савез православних новинара“ (СПН) Русије, позивајући се на своје изворе са Свете Горе, извештава да је Вартоломеј, приликом своје посете манастиру Пантократор, у присуству братије и гостију манастира, између осталог, изјавио, да је уједињење Православне Цркве с римокатолицима неизбежно.

Вартоломеј је, као и сваки јеретик и расколник, сасвим изгубио разум, па је устврдио да подела која сада постоји између православних и римокатолика има историјски корене, и није у сфери догмата.

Архонтонис је у свом безумљу отишао толико далеко, да је чак изјавио да су римокатолици „исти такви хришћани као и ми“. Такође је нагласио да је поклон добијен од папе Фрање – честица моштију Светог Апостола Петра – доказ расположења Римокатоличке „цркве“ према Православној Цркви.

Извор „СПН“ Русије је још јавио да су за време Архонтонисовог говора били присутни игуман манастира Пантократор архимандрит Гаврило, игуман манастира Ксенофонт архимандрит Алексиј, игуман манастира Ватопед архимандрит Јефрем, братија неколико обитељи и гости. Већина браће манастира је после таквих речи челника Фанара била збуњена, али му нико од присутних ништа није приговорио. Једина реакција присутних – после речи шефа Фанара да је уједињење с римокатолицима неизбежно – била је да је неколико монаха заплакало.

Такође, очевици тврде да многобројно Архонтонисово обезбеђење није дозволило ником од братије да забележи његову изјаву.

Подсећамо да смо раније већ известили да су се Вартоломеј и игуман Ксенофонта молили римокатолицима у Белгији.

Извор: vidovdan.org