Србија и србске земље

Вакцинација у Србији у три фазе: Објављен оперативни план

Оперативни план за имунизацију против вируса корона у Србији, који је објавио институт „Батут“, предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва.

Поред израде планова за вакцинацију са обухватом од 20 одсто укупне популације, истовремено су припремљени и планови за обухват до максимално 50 одсто укупне популације Србије у случају доступности веће количине вакцина.

Прва фаза

У првој фази вакцинације обухваћени су запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције као и запослени у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите.

Приоритетне групе запослених у здравственим установама обухватају: запослене у јединицама интензивног лечења у ковид болницима, запослене у ковид амбулантама домова здравља и пријемно-тријажним центрима болница, у ковид болницама у директном контакту са оболелима на одељењима, запослене у лабораторијама за директну дијагностику ковид 19, запослене на интензивном лечењу и хируршким одељењима у нековид болницама, затим запослене на осталим одељењима у не-ковид болницама и запослене у домовима здравља.

Планирано је да обухват вакцинације буде од 60 до 80 одсто запослених у овим категоријама, односно око 85.400 људи.

У овој фази биће вакцинисани и старије узрасне групе становништва и то: особе старије од 65 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите, особе старије од 75 година у општој популацији, особе у старосној групи 65-74 године у општој популацији са вишеструким факторима ризика и корисници установа социјалне заштите (осим домова за стара лица) у којима је отежано или немогуће спровођење нефармаколошких мера превенције и сузбијања.

Приликом планирања вакцинације, зависно од расположиве количине вакцине, треба дати приоритет особама у поменутим циљним групама који имају придружен и додатни висок ризик од настанка тешке болести услед инфекције вирусом SARS-CoV-2.

Обухват вакцинације у овој категорији грађана требало би да буде између 75 и 80 одсто и то је уједно најбројнија категорија становништва која треба да се вакцинише (око 635.000 особа).

Укупно за прву фазу планирана је вакцинација 720.600 особа.

Друга фаза

У другој фази која обухвата до 20 одсто од укупног броја становништва биће обухваћене старије групе које нису обухваћене у првој фази, особе са коморбидитетима које не спадају у старије узрасне групе становништва као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва.

Када је реч о запосленима биће вакцинисани у службама од виталног и посебног значаја за функционисање друштва које одреди Влада Србије или орган управе коме Влада повери израду такве листе приоритета затим запослени у државној управи и локалној самоуправи који су посебно изложени инфекцији у непосредном раду са странкама, запослени у комуналним и јавним предузећима, у полицији и правосуђу, запослени у предшколским установама и образовању у установама са већим ризиком од трансмисије вируса (факултети и средње школе).

За другу фазу планира се имунизација са обухватом од 10 до 80 одсто у зависности од ризика од настанка тешког облика болести код особа које већ имају нарушено здравље или повећаног ризика од трансмисије вируса у радном окружењу. У другој фази имунизације тако би било вакцинисано око 736.000 људи.

Трећа фаза

Уколико се обезбеде количине вакцине веће од потреба за вакцинацију циљних група планираних у прве две фазе имунизације, план се проширује на трећу фазу која би требала да обухвати до 50 одсто укупног становништва Србије.

Приоритети се одређују накнадно, на основу нових сазнања о току епидемије, имуногености вакцине, као и на основу доступних количина вакцине, пренео је РТС.

У овој фази требало би да буду вакцинисани запослени у образовним установама са мањим ризиком од трансмисије вируса (основне школе), есенцијално особље ван медицинског и образовног сектора које није обухваћено у другој фази, запослени на производњи вакцина и у лабораторијама на местима са високим ризиком за инфекцију као и особе које су услед свог социјалног статуса у повећаном ризику од инфекције, јер не могу да обезбеде физичку удаљеност:

  1. Мигранти и тражиоци азила у колективном смештају;
  2. Групе особа које живе у нехигијенским насељима;
  3. Бескућници и особе које живе у екстремном сиромаштву;
  4. Особе старије од 50 година на издржавању кривичних санкција.

У овим категоријама планиран је обухват од 75 одсто за вакцинацију односно око 446.000 особа.

Укупно би се у прве три фазе вакцинације обухватило око 1.750.000 грађана Србије.

Где се спроводи вакцинација

Имунизација се спроводи у надлежним здравственим установама, као и установама ван здравственог система код чијих запослених је предвиђена вакцинација, у координацији са надлежним институтима и јединицама здравствене заштите, који спроводе надзор над извођењем имунузације. Имунизација здравствених радника вршиће се у посебно опредељеном простору здравствене установе, у домовима здравља биће вакцинисано старије становништво, запослени из приоритетних група биће вакцинисани у посебно опредељеним просторијама тих установа.

Када је реч о корисницима геронтолошких центара, они ће као и до сада бити вакцинисани у тим установама док ће затвореници бити вакцинисани у установама за извршење кривичних санкција.

Мигранти и тражиоци азила биће вакцинисани у прихватним центрима а за особе које живе у нехигијенским насељима, бескућнике и особе које живе у екстремном сиромаштву биће посебно организовани пунктови.

Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/202101091124327151-objavljen-operativni-plan-za-vakcinaciju-u-srbiji-korona/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!