Србија и србске земље

Вакцинација против корона вируса у Србији највероватније обавезна, мењају закон да би то омогућили!

Изменама закона о заштити становништва од заразних болести, о којима ће се ове недеље изјаснити Скупштина Србије предвиђено је, поред осталог, да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва, пишу Новости.

Измене релативно фришког Закона о заштити становништва од заразних болести биле су изнуђење проблемима у санкционисању оних који крше противепидемијске мере у време епидемије ковида 19. Требало је и законом регулисати надлежност контроле спровођења ових мера.

Кућна изолација и боловање

Тако ће, према новом закону, када буде усвојен, и почне да се примењује, сви који су до сада и поред тога што су позитивни на САРС-КоВ-2, али без симптома или са лаком клиничком сликом болести и слободно шетали, морати у кућну изолацију. Та мера важиће за све инфициране који нису за болницу, а налагаће је специјалиста за инфективне болести или други доктор, у складу са наредбом ресорног министра. Исти доктор ће обавештавати надлежну епидемиолошку службу, а ко ће контролисати поштовање ове мере прописаће Влада Србије, пишу Новости.

У кућни карантин ићи ће сви који су били или за које постоји сумња да су били у контакту са зараженим. Ограничење слободе кретања и обавеза праћења здравственог стања прописиваће се на 14 дана од последњег сумњивог контакта. Меру, такође, доноси инфектолог или други доктор и о њој обавештава надлежни институт за јавно здравље, али и санитарног инспектора, и то писмено. У оба случаја решење о изреченој мери је и потврда о спречености за рад, током које особи, ако је запослена, припада надокнада. То је „класично“ боловање за време којег се исплаћује 65 одсто зараде.

Изменама Закона предвиђено је, такође, да ресорни министар може да донесе одлуку о ограничавању слободе кретања у свим установама колективног смештаја, а за контролу ове мере биће задужена санитарна инспекција.

Под најширом лепезом контроле биће мере које спадају у личну заштиту, што подразумева и заштитну маску у затвореном, као и на отвореном, ако је тако прописано. Њих ће удруженим снагама контролисати санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција.

Вакцинација може бити обавезна

Изменама закона предвиђено је да се због епидемије може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација против заразне болести и то за све или за одређене категорије становништва. Док су за све остале вакцинације трошкови регулисани законима о здравственој заштити и здравственом осигурању, да су обавезне и бесплатне или препоручене које осигураници плаћају, посебна имунизација у време пандемије може се финансирати из буџета Србије, у складу са посебним актом Владе.

Извор: https://www.srbijadanas.net/vakcinacija-protiv-korona-virusa-u-srbiji-najverovatnije-obavezna-menjaju-zakon-da-bi-to-omogucili/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!