Србија и србске земље

Узбуњивач о ЕПС: Илегално рударе и руше цркве

Željko Stojković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Жељко Стојковић, председник Удружења српски центар екологије из Лазаревца и радник Електроприведе Србије, који је већ месецима прогоњен од стране директора ЈП ЕПС Милорада Грчића, због указивања на илегално рударење које спроводе, каже за портал Нова.рс да надређени предузећа не презају ни од чега, па су тако чак расписали и анкету за мештане да се изјасне о томе где би волели да преселе цркве, које су такође нашле на мети багера.

У месту Вреоци већ годинама се спроводе радови ескплоатације угља, због којих су бројна домаћинства измештена са овог подручја, а по свему судећи, ни цркве неће бити поштеђене.

“Не постоји правни основ за измештање тих објеката. То би било исто као када би неко Цркву Светог Василија у Београду решио да измести како би направио зграду, што је немогуће. Са друге стране, видимо да је само педесетак километара даље то могуће. Они су расписали тендер и фирми из Новог Сада дали посао анкетирања грађана у смислу нове локације, где да се црква пресели. Али нема предуслова за то, нема правних основа”, каже Стојковић и додаје:

“Та анкета неће бити валидна. То је покушај преваре грађана, они нису дужни да знају да то не треба да се премешта, директор ЕПС Милорад Грчић је дужан да то зна. Ако већ он не зна, постоји правни тим у ЕПС који би требало и сигурно зна”, додаје он.

Реч је о Цркви Покрова Свете Богородице из 1872. и Цркви брвнари из 1815. године, а Стојковић је због овог проблема писао и премијерки Ани Брнабић и председнику Александру Вучићу. Ипак, тада су кренули и прогони од стране његовог директора – најпре је смењен на ниже радно место, а потом је против њега поднета и кривична пријава за изазивање панике.

Стојковић је у уторак требало да буде саслушан у Основном јавном тужилаштву у Лазаревцу по кривичној пријави, коју је против њега поднео Грчић, а која га терети за изазивања панике, међутим оно је одложено. Ово је за портал Нова.рс потврдио адвокат Предраг Савић, правни заступник Стојковића.

“Мој брањеник није могао да приступи на саслушање из здравствених разлога, односно због хроничних проблема са срцем. Он није износио или проносио лажне вести или тврдње, а што је основ радње из члана 343. Кривичног законика. Недостају и штетне последице неопходне да би неко био процесуиран по члану 343. Кривичног законика. Није изазвана паника, а није ни ометено спровођење мера државних органа”, рекао је Савић.

Подсетимо, портал Нова.рс је раније писао о случају узбуњивача Жељка Стојковића из Вреоца, који се, како тврди, протеклих месеци налази на мети директора ЕПС Србије Милорада Грчића након што је указао на извесне неправилности у раду тог предузећа.

Стојковић је, између осталог, указао и да би илегалним рударењем, које ЕПС чини спровођењем радова који нису усаглашени са урбанистичком и планском документацијом, предузеће Електропривреда Србије могло да прибави противправну корист и трајно наруши културно историјско наслеђе, јер на мети багера није само угаљ него и локалне цркве.

Аутор: Тања Миловановић

Извор: nova.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!