Занимљивости

Узбуна: Скоро пресушила трећа највећа река на свету која водом снабдева 400 милиона људи

Фото: Јутјуб/Global News

Делови реке Јангце у Кини, која је веома важан пловни пут, пресушили су услед рекордне суше што негативно утиче на рад хидроелектрана и речни промет бродова.

Због дуготрајне суше која је захватила велики део земље проглашена је и узбуна, а прогнозе кажу да ће се топлотни таласи у густо насељеном југозападном делу земље наставити и током септембра, пише британски “Гардијан”.

Смањени проток воде кроз кинески разгранати систем хидроелектрана изазвао је велике проблеме у провинцији Сечуан која чак 80 посто електричне енергије добија управо из хидроелектрана.

У недељу је влада те провинције прогласила највиши степен узбуне због “посебно тешке ситуације” јер се проток воде кроз хидроелектране преполовио. У међувремену се потражња за електричном енергијом овога лета повећала за 25 посто.

Провинција Сечуан је још прошле седмице ограничила испоруку електричне енергије за хиљаде фабрика и смањила јавну потрошњу струје. Међу компанијама које су привремено обуставиле неке своје операције су и Тоyота, Фоxцонн и Тесла.

Јангце је трећа река по величини на свету која питком водом снабдева више од 400 милиона грађана Кине и за кинеску економију представља најважнији пловни пут.

Такође је веома важна и за глобални ланац снабдевања, али овог лета је достигла рекордно ниски ниво, па су пресушили читави делови и на десетине притока.

Проток воде у главном кориту је за 50 посто мањи од петогодишњег просека. Затворени су и пловни путеви у средишњим и низводним подручјима.

Широм погођених регија Кине, власти су пожуриле да осигурају снабдевање водом и електричном енергијом како се приближава сезона жетве усева попут риже и соје.

Угрожено скоро два и по милиона људи

У недељу је испуштено око 980 милиона кубних метара воде из резервоара како би се надокнадио изузетно низак водостај, објавили су државни медији.

Суша је погодила најмање 2,46 милиона људи и 2,2 милиона хектара пољопривредне површине у провинцијама Сечуан, Хебеи, Хунан, Јиангкси, Анхуи и Чонгкинг.

Више од 780.000 људи због суше треба помоћ владе, објавило је кинеско министарство за управљање у хитним ситуацијама.

Вода за пиће допрема се у цистернама у подручја која су у потпуности пресушила. Високе температуре су само у јулу проузроковале економску штету од 2,73 милијарде јуана (400 милиона долара), при чему је погођено око 5,5 милиона људи.

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!