Свет

Ужас у Немачкој: Часне сестре водиле децу свештеницима и моћницима који су их силовали

© Фото : Пиксабеј

Часне сестре једног католичког дечјег дома у Немачкој подводиле су децу свештеницима, политичарима и бизнисменима који су их онда силовали на забавама, испричала је једна од жртви која је добила судску битку против својих злостављача.

Суд за социјалну заштиту у Дармштаду доделио је мушкарцу, сада 63-годишњаку, одштету након што је детаљно описао како су га часне сестре одводиле свештеницима и моћницима који су га онда злостављали на забавама. Злостављање је почело у његовој петој години. Часне сестре су за то биле плаћене.

Мушкарац, који је остао анониман, каже да је био силован око хиљаду пута током времена које је провео у дечјем дому током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, уз остале дечаке.

Суд је пресуду о случају донео у мају, али најновији скандал злостављања католичке цркве појавио се овог месеца тек након што је високи званичник свештенства јавно о томе проговорио.

Спејерски бискуп Карл-Хајнц Виземан јавно је прозвао бившег званичника бискупије Рудолфа Моценбекера, који је умро 1998. године, за наводну умешаност у злостављање. Бискуп је рекао да су се од тада јавиле још три жртве.

Имао је само пет година кад је злостављање почело, каже да су га часне сестре дословно вукле на секс-забаве

Жртва злостављања имала је само пет година када се у марту 1963. придружила дому који је водио ред сестара Божанског Спаситеља у немачком граду Спеyер. Она препричава да су је часне сестре „дословно вукле“ у Моценбекеров апартман где је била сексуално злостављана, објавио је „Дер Шпигл“. Ако се опирао, добијао је батине.

Жртва је рекла да су га посетиоци дечјег дома злостављати на „секс-забавама“. Каже да су на таквим догађањима часне сестре подводиле млађу децу између седам и 14 година свештеницима, локалним политичарима и бизнисменима.

„Часне сестре су биле сводници“, рекао је. Ако су се противили одвођењу на забаве, добили би батине штаповима или су им главе лупали о зид.

„Постојала је соба где су часне сестре нудиле пиће и храну људима, а у другом углу те собе деца су била силована“, наводи се у исказу жртве. „Часне сестре су зарађивале на томе, мушкарци су им великодушно донирали у знак захвалности.“

Силовала га три свештеника истовремено

Мушкарац каже да су га једном силовала три свештеника истовремено.

„Некад бих отрчао у дом у крвљу запрљаној одећи, крв би ми цурила низ ноге“, рекао је, па наставио своје сведочење: „Пре него што сам напустио дом у септембру 1972. био сам сексуално злостављан око хиљаду пута“.

Анонимни мушкарац у свом сведочењу на суду истакао је да су часне сестре биле кључ у целом систему злостављања, те да су неке сестре чак и саме сексуално злостављале млађе дечаке. Дечији дом у којем се наводно ово све догађало затворен је 2000. године.

Црква му исплатила новчану одштету

Католичка црква платила је мушкарцу 15.000 евра одштете и 10.000 евра за трошкове терапије уз жртвину пензију.

„Која ми је корист од новца?“, пита се жртва, која пати од посттрауматског поремећаја и депресије.

„Брак ми је сломљен. Моје кости, јетра и бубрези такође.“

„За жртве злостављања предузимање правних радњи повезано је са знатним психолошким стресом“, рекла је судија Андреа Херман из социјалног суда у Дармстаду, преноси портал „Индекс“.

Од 2010. године католичка црква суочила се с низом случајева злостављања. Интерна истрага злостављања у 2018. открила је злостављања у којима је учествовало 1.670 свештеника и 3.677 жртава и то између 1946. и 2014. године.

Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/202012231124173623-uzas-u-nemackoj-casne-sestre-vodile-decu-svestenicima-i-mocnicima-koji-su-ih-silovali/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!