Мишљења

Усташе су биле суровије од нациста

Усташе су биле суровије од нациста: Професор Гидео Грајф о два најмонструознија логора

Израелски историчар проф. др Гидеон Грајф анализирао је злочине у Аушвицу и Јасеновцу: Павелићеви зликовци су уживали у убијању, волели су крв. Немци осмислили ликвидације, да не испрљају руке

ПРОФЕСОР др Гидеон Грајф, израелски историчар, анализирајући систем концентрационих логора Аушвиц и Јасеновац, у својој мултидисциплинарној студији истражио је злочине у овим логорима, њихове сличности и разлике. Закључио је: Јасеновац је балкански Аушвиц. Тако је и насловио монографију која је, уз подршку Министарства спољних послова Србије, преведена и на српски језик.

– Системи оба логора су били зли, врло окрутни, садистички. Нацисти и усташе брутално су истребљивали људе, потискујући било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосећајности. Ни милости није било. Био сам изненађен колико су слични, али и колико се разликују – навео је, за „Новости“, професор Грајф. – Разлика између Аушвица и Јасеновца је у томе што су усташе уживале у убијању својих жртава, док су Немци користили гасне коморе, убијали су их стерилно, нису желели да им жртве буду пред очима. Усташе су, међутим, уживале да виде нечију патњу, нечији последњи удах. Уживале су у убијању. Оне су обожавале смрт.

У тој студији, првој компаративној анализи Јасеновца и Аушвица у светској историографији, на око седам стотина страна професор Грајф је описао педесет седам усташких метода убијања и мучења људи.

– Уз поклич „За дом спремни“, усташе су своје жртве, пре свих Србе, давиле у Сави, тровале цијанидом, топиле у сапун, убијале чекићем, маљем, вешале их, чупале им гркљане, одсецале тестисе, вадиле им делове утробе, убијале труднице струјом… Дечје главе разбијале су о зидове. За све ове методе свирепог убијања које су примењивале усташе у Јасеновцу постоје докази – навео је Грајф. – Усташе су, очигледно, желеле да надмаше злочине Немаца, и у Јасеновцу су у томе и успеле. Немци су покушали да не испрљају руке. Њихова филозофија убијања је била: убијмо људе на веома чист начин. Шта то значи? Ми никада нећемо држати жртву у својим рукама. Никада нећемо испрљати руке њеном крвљу. Убијаћемо на технички, индустријски начин. Тако су осмислили индустријализацију смрти. Нови систем је радио као фабрика с гасним коморама у којима није било директног контакта убице са жртвама.

Ипак, врхунац усташких злодела су концентрациони логори за децу, које ниједан немачки логор није имао. Логори у којима су деца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврђује најмонструознији, непоновљив злочин, апострофирао је др Гидеон Грајф.

Извор: novosti.rs