Породица и школа

“УПРОПАСТИЋЕМО ДЕЦУ МАСКАМА” – француски логопед упозорава да нема више чекања

Фото: Pixabay

Концентрација, читање, дисање… Nathalie Gual Hancali, логопед у Герс-у у Француској и чланица Националног колектива логопеда Француске, детаљно описује утицај маске на ученике, годину и по дана након њеног увођења у школу. А закључак је да маске веома успоравају напредак деце у учењу, а посебно у савладавању фонологије, и последице ће бити трајне, каже она.

Према речима логопеда Nathalie Gual Hancali, маска, која је од краја 2020. обавезна за децу од шест година у школи, представља велике препреке при учењу ученика, пише Le Parisien

,,Схватили смо да смо изгубили 12 поена разумљивости када смо је увели, односно да је смањена наша способност да разумемо оно што је речено. Али деца и даље уче. У школи приступају појмовима које не познају, па немају могућност да предвиде шта ће бити речено. Маска доводи до напора концентрације и, на силу, значајног напуштања пажње из вртића у средњу школу”.

,,Не можемо рећи да је маска директан узрок. Али то љуља већ крхку децу. Пре њеног увођења, у нашим канцеларијама виђали смо децу од 2-3 године која нису говорила. То се понекад дешава и знамо да када крену у школу, напредују за неколико месеци. Данас то више није случај. Исти проблем у вртићу: енглеска студија показује да бебе рођене током изолације имају значајно кашњење у комуникацији. Заправо, деца која имају потешкоћа у фонологији, на пример између речи „отров” и „руно”, држе се за читање са усана. Без ове визуелне помоћи, они више не могу да препознају одређене звукове, прича она.

,,И то има последице. Ово се назива ломбардским ефектом: повећањем јачине гласа, тежите да акцентујете самогласнике, а мање сугласнике, што модификује идентификацију речи.

,,Деца имају тенденцију да држе уста отворена да би удахнула, језик не игра своју улогу у ширењу непца. Неки ће стога имати проблема са држањем, жвакањем и спавањем”.

,,Не, неки од ових ефеката су реверзибилни. За оне најкрхкије, утицај на фонологију ће бити трајан. Маска има последице, ми то видимо, не смемо порицати”, закључује она.

Извор: https://ssup.fr/upropasticemo-decu-maskama-francuski-logoped-upozorava-da-nema-vise-cekanja/2/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!