Русија и руске земље

Упознајте Јевгенија Серебрјакова, Путиновог сајбер-ратника и најопаснијег хакера на свету

Руски хакер који изазива велико подозрење агената тајне службе и ИТ стручњака писао је мастер рад о употреби информација као оружја кроз амерички пример, а сада руководи хакерском групом која наводно упада у велике државне компјутерске системе
"Шпигл": Упознајте Јевгенија Серебрјакова, Путиновог сајбер-ратника и најопаснијег хакера на светуwww.globallookpress.com © © Silas Stein

Сједињене Америчке Државе воде хибридни рат против Русије и време је да Русија узврати ударац, написао је у свом мастер раду Јевгениј Серебрјаков за којег „Шпигл“ пише да изазива пажњу агената тајне службе и ИТ стручњака, као и да се нашао на потерници ФБИ због сајбер шпијунаже.

Магазин „Вајер“ у пролеће ове године известио је да је Серебрјаков преузео руковођење „Сендвормом“, последњих месеци вероватно најопаснијом хакерском групом под окриљем Кремља, како се описује.

Убрзо након објављивања ове информације, на интернету се појавио студентски мастер рад Серебрјакова „Информациони сукоб у светској политици“.

Мастер теза је предата 2019. године, а „увид у рад открива како Серебрјаков жели да употреби хаковање и информације као оружје, као и његов окрутни поглед на свет“.

Представљајући животопис Серебрјакова, наводи се да су га 2018. године холандски истражитељи ухватили на делу у дрској хакерској операцији када је допутовао у Хаг из Москве са још три агента у наводној мисији шпијунирања Организације за забрану употребе хемијског оружја. Организација је истраживала да ли је Сирија користила нервни гас против цивила.

Кремљ је, према наводима „Шпигла“ био толико заинтересован да сазна резултате ове истраге да је послао своје „државне хакере“, а циљ је био да они пробију у ВЛАН организације.

Холандска полиција руску групу сачекала је на паркингу хотела, убрзо пошто су стигли у ову земљу и пронашла код њих гомилу опреме за хаковање. Истражни органи Холандије заплењене доказе су представили на конференцији за медије, а Русе протерали из земље одузевши им претходно лаптопове и мобилне телефоне.

Серебрјаков је изгледа одлучио да надогради свој си-ви, тежећи ка вишим постављењима, а није случајност што се његов рад од 90 страна бави информационим сукобом, под којим Руси подразумевају употребу информација као оружја, пише немачки лист.

Серебрјаков пише да је „информациони рат ефикасно средство спољне политике“. Ако желиш да повећаш политички утицај, не мораш да освајаш територије непријатеља, већ треба да добијеш битку за њихове душе. У суштини, ради се о утицају на појединце и читаво друштво: осећањима и ставовима може се манипулисати преко информација.

У свом раду Серебрјаков пише како добро Америка води „наводни“ информациони рат, како би учврстила своју глобалну премоћ. Кроз довитљиву комбинацију војне и културне моћи, САД могу да изазову кризу у стратешки важним местима у свету, а онда да убаце своје интересе. „Готово да изгледа као да постоји одређено дивљење према способностима архинепријатеља“, наводи се у тексту.

Човек који је упозоравао на наводне америчке дезинформације сада је задужен за групу чије активности укључују саботажу и дезинформације, пише „Шпигл“.

Сматра се да је ова група одговорна за сајбер нападе на Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји, француску председничку кампању 2017. и украјинску електроенергетску мрежу, између осталог.

Део њихове стратегије је наводно и пресретање процурилих имејлова, напади на индустријске објекте, а утицали су и на америчке председничке изборе 2016. године ширењем украдених информација.

У деловима свог рада, Серебрјаков је заступао теорије завере, по оцени немачког медија, попут оне да Међународни монетарни фонд и Светска банка раде на успостављању новог светског поретка. Он истиче да Русија мора да се брани од Запада и пре свега Америке, и на домаћем терену, кроз снажније повезивање руских грађана, као и на глобалном плану користећи своју позицију у Уједињеним нацијама како би била гарант глобалне безбедности.

Мастер теза Серебрјакова није само документ који открива његов начин мишљења. Она је показатељ идеологије и наратива који могу да покрену ствари у руском обавештајном апарату.

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!