Crkva

Upokojio se Luka Mladenović

Dana 19. jula/1. avgusta 2020. god. usnuo je u Gospodu i svoje privremeno zemno obitavalište za večno zamenio

Luka Mladenović

Luka Mladenović

postojani revnitelj Svete vere pravoslavne, projavitelj visokovrlinskog života u Hristu, blagogovejni pohoditelj svetinja Srpske pravoslavne crkve i vascelog Pravoslavlja i sabesednik prebogat rečju utehe i ohrabrenja svakom ko mu iskaže neku svoju nevolju. Svojim nepatvorenim čovekoljubljem veoma lako je osvajao srca ljudi, bez obzira na stepen njihove utvrđenosti u veri. Onim utvrđenijim umeo je na imresivan način, pravovremeno i nepogrešivo, da podari pouku, savet, smernicu iz prebogate duhovne riznice Pravoslavlja kojoj se svojim srcem priopštio, uvek ističući Svete Oce, učitelje, prepodobne, podvižnike koji su ih iskazali ili napisali, nikada sebe i sopstveno promišljanje. Svoju duhovnu pomoć umeo je, kada bi procenio da je to delotvorno, da obogati šalom posebne vrste, umesne i vrlo lekovite. Iako obremenjen velikim telesnim nedostatkom (slep) usled kojeg je imao dosta problema u svakodnevnom životu, uvek je bio znatno spremniji na pomoć drugome nego na molbu za pomoć za sebe. Iz širokog spektra jevanđelskih vrlina njegov život ni u čemu nije oskudevao: od reči utehe u malim i brzoprolaznim nedaćama, do priložništva i milosrđa kadgod je bilo hitno i bitno. Zbog toga je imao poštovanje vernog naroda, sveštenstva i monaštva Eparhije šabačke/šabačko-valjevske, i ostalih eparhija, a od osnivanja Katakombnog manastira Sv. kralja Milutina pri Eparhiji raško-prizrenskoj u egzilu u Badovincima, i njenih duhovnika, monaha i monahinja Eparhije i vernika. Vernici – bogomoljci pri našem manastiru i članovi MO Mačva SNO „Srbi na okup“ iskrenog i pouzdanog prijatelja, savetodavca i ukrepitelja u svakom zajedničkom pregnuću.

            Molimo se Preblagom Gospodu da, molitvama Presvete Bogorodice, naš brat Luka nađe pokoj u Njegovom životvornom naručju i primi nagradu za sva dobra dela kojima je izobilovao u svom ovozemaljskom životu.

            Gospode Isuse Hriste, primi naše molitve i udostoj brata našeg Luku slušanja Tvojih reči „dobri i verni slugo, u malome si mi bio veran, uđi u radost Gospoda svog“, i daruj mu Pokoj, Mir i Večni život u Ljubavi Tvojoj.   

Uredništvo Borba za istinu

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!