Србија и србске земље

Уместо развојне шансе Рио Тинто је погибија за Србију

РУДНИК ЛИТИЈУМА РИО ТИНТО НЕ СМЕ ПРОЋИ!

Председник Србије Вучић и председница Владе Брнабић, сматрају да је долазак Рио Тинта најважнија развојна шанса Србије. Није пољопривреда, није воћарство, није пчеларство, није сточарство, већ рударење Рио Тинта уз несагледиве еколошке последице не само по западну Србију већ и шире, јер је Србија уска и мала територија.

Рио Тинто планира да заузме катастарске парцеле од 22 села, да расели пољопривредно становништво Рађевине које се бави здравом храном и пчеларством, да заузме укупно 1.234, 66 хектара најплодније земље, да уништи воде у реци Јадар, која ће постати мртва река, да загади ваздух, тако што ће своје отровне садржаје испоручивати на велике даљине кад су повољне ваздушне струје, (ваздушно растојање Лозница – Београд је 102,23 километра, а Бања Kовиљача око 4 километра од Лознице) да од плодне земље направи пустош, изровану траговима камиона и прекривену јаловином, као што прави у свим земљама које су имале несрећу да им дође Рио Тинто, да ризикује удесе због изливања концентрованих киселина сумпорне и хлороводоничне током транспорта, сумпорну киселину (94-98%) свакодневно ће возити по 20 вагон цистерни, изроваће се пут Лозница- Ваљево, због свакодневног проласка 26 до 32 тешких камиона са јаловином.

Најновији срамни спот из кухиње Рио Тинта, који би требало да убеди Србе да су благословени јер се на њиховој територији налази непроцењиво благо литијум, и да ће Срби спасити планету, очигледно је направљен уз сагласност српске владе.!

Овај предео Јадра неће постојати ако се отвори рудник отрова литијума

Литијума, чак многоструко више, има у Немачкој из које нам је одлазећа канцеларка поручила како је Немачка (замислите!) заинтересована за српски литијум. У Немачкој је литијум у виду растворних соли нађен у термалним водама на великим дубина, те термалне воде Немци користе за своје енергане, а литијум би се из раствора вадио цеђењем кроз молекулска сита. Вода се после тог потпуно безбедног процеса враћа натраг у природу. Технологија извлачења литијума из таквих вода је еколошки чиста! И сада долази мути Меркел да држи предавање Вучићу и српском народу како је Немачка заинтересована за српски литијум. Нек она активира своје инжењере да ваде литијум из термалних вода, па нека Немачка једном буде „спасилац палнете“, а не Србија коју је та иста Немачка три пута у двадесетом веку бомбардовала и убијала њене људе.

У том срамном споту неки геолог говори о томе како Срби имају шансу да сачувају планету и како стручњаци из Рио Тинта спроводе научна истраживања како би њихова производња у Србији била еколошки чиста. Србију треба уништити еколошки како би се у Немачкој и остатку света возили аутомобили на електрични погон. А како се пуне те батерије за електро-аутомобиле? Пуне се из електричне мреже, прикључком. А тај прикључак ради на струју, која се опет добија из угља, нафте или прородног гаса. Дакле, у аутомобил сипамо електричну енергију уместо бензина! И по чему је то „зелена енергија“? Бензин и гас се сипају директно у аутомобил и не троше струју!

Прича о чистој, еколошки прихватљивој производњи, рударењу и технолошкој преради руде јадарита је чиста лаж! Рио Тинто убеђује Србе, у чијој је функцији онај срамни спот да ће користити најмодернију технологију у копању и производњи литијума.

Кампинг одмаралиште Микин Вајат на реци Коренити, (већ једном трован, више неће постојати)

Пре свега Рио Тинто нема развијену технологију у већем, полуиндустријском обиму. У Аустралији (из које допремају машине како би у Србији почели неку пробну производњу!) су радили само лабораторијске пробе, нису их верификовали у полуиндустријским постројењима. Што се тиче патентиране технологије извлачења литијума из руде јадарит, нико из Србије није видео тај патент. Изгледа да се и не ради о правом патенту, већ о неком прелиминарном приказу технологије или само нацрту патента. Дакле, Рио Тинто ће у Србији испробавати технологију коју нису у потпуности развили, и сама министарка Михаиловић је рекла да не постоји ниједан документ који јасно каже како ће изгледати технологија експлоатације јадарита и производње литијума, пошто још нису завршене студије. Е такву једну недовршену технологију, еколошки веома упитну, хоће да инсталирају у Србији. И рекламирају је на невиђено као еколошки изузетно чисту!

Уколико се погледа њихов нацрт технолошког поступка који су дали у Просторном плану посебне намене, може се закључити да њихова тврдња о еколошки чистој технологији тешко да може да буде тачна! Уствари, иза овако лепо припремљеног спота и слатких речи како ће Србија да да допринос чистој планети, крије се једна бескрупулозна рударска компанија, која у Србији има своје промотере, а они из сасвим лукративних разлога пропагирају „чисту „ производњу најпрљавије технологије која би се (поред Зиђина у Бору и Мајданпеку) укопала у плодну земљу Рађевине и Мачве.

Рио Тинто планира подземну експлоатацију руде, са два окна, производним и сервисним, дубине око 400 до 600 метара и пумпање слане воде из рудника (концентрација соли 30 грама по литри, што је приближно концентрацији соли у морској води), миоценске старости.

Непоновљиве лепоте Србије: Река Дрина, поглед са пута Перућац – Митровац

За процес производње добијања литијума и издвајање мање скупих производа, натријум сулфата и борне киселине, поред велике потрошње сумпорне концентроване киселине,( концентрације од 94-98%) до 300 тона дневно, користи се и слана вода и огромна количина воде из Дрине. Kако ће се ова закишељена вода и јаловина после издвајања литијума еколошки прерадити тако да вода буде чистија него кад се извлачила из Дрине? Они немају дугорочно решен проблем пречишћавања отпадне воде, сва та хемијски загађена вода изливала би се у Јадар и Дрину и угрозила би водоснабдевање становништва дуж реке Дрине, и даље. Kорпорација Рио Тинто прикрива технолошки поступак третмана технолошких вода, депоновања јаловине, и др.

Kоришћење слане подземне воде у количини од 942.000 тона за годину или око 2.800 тона/дан, са садржајем око 30 грама по литру растворених соли изазвало би слегање терена услед пумпања слане воде што је немогуће спречити, јер је вода у порама стена. На површини је предвиђен простор за депонију јаловине, откопане за време дубљења окана на површини око 20 хектара,

За резервоар површине предвиђа се око 6,5 хектара, укопан у тло и обложен ПЕТ фолијом, за депоновање 400.000 м3 слане воде.

Потрошња воде је око 3,9 кубних метара по тони концентрата јадарита, што значи да ће поред слане воде, бити потребно из бунара на обали Дрине, испумпавати око 6.000 м3/дан. Део соли ће се уклонити из процеса кроз издвојене јаловине, али део соли настао растварањем концентрата јадарита сумпорном киселином, мора да се некако изнесе из процеса а не да се сваки слани одбачај из поступка реверсне осмозе враћа у процесну воду.

Предвиђен је годишњи капацитет експлоатације суве руде од око 1.700.000 тона. Експлоатација руде се врши бушењем, минирањем и континуалним утоваром откопане руде, транспорт јамским дамперима, а извоз из јаме врши се скипом.

Купалиште на Дрини, у близини Лознице, једно од оних која ће бити уништена

Настао индустријски отпад масе око 1.500.000 тона на годину, возиће се до индустријске депоније отпада у Штавицама што је 14 км удаљено од локације хемијског комплекса. У међувремену су променили план одлагања индустријског отпада па су га лоцирали на још горе и непримереније место: између две плавне реке Јадра и Kорените.

Годишњи утрошак сумпорне киселине (конц. 94-98%) износи 299.700 тона. То значи да ће се 300 дана у години Србијом возити композиција са 20 железничких цистерни од 50 тона концентроване киселина. (Из Бора или из Бугарске), а која се празни у кругу хемијског комплекса. Вероватноћа удеса у транспорту или при пражњењу сумпорне киселине је значајна, што значи дугогодишњи ризик за Србију.

Незаборавни заласци сунца које су купачи на Дрини с нестрпљењем чекали

Kомпанија Рио Тинто, планира да дневно ископава 5.000 тона руде јадарита, а за то ће користити рударски експлозив у великим количинама, од 3,7 тона до 7,0 тона дневно, или 110 до 220 тона месечно. Толика огромна количина експлозива се користи и код отворених копова. Опасност од оваквих експлозија су прашинасто-гасни облаци са евентуалним отровним гасовима, ваздушни ударни таласи, разлет фрагмената из миниране стене и сеизмичке вибрације које могу да угрозе оближње објекте.

У прашинасто-гасним облацима при експлоатацији руде јадарит, налазиће се отровно, гасовито једињење, сумпорводоник, које непријатно мирише на покварена јаја; арсен, који ће загађивати воду и тло. Поред арсена и сумпорводоника, у овим облацима прашине могу се наћи никал, кадмијум, бор, све канцерогени елементи.

За време рада рудника у ваздуху ће настајати честице ПМ 10 и ПМ 2,5 али и мање, реда нанометра, у којима ће се налазити набројани метали и које при удисању, доприносе настајању различитих болести плућа, као и карцинома

Чувени српски песник Змај одавно је описао стање које Србе чека

И са овако кратко приказаним технолошким поступком добијања литијума, поставља се питање како ће то Рио Тинто да спроведе зелено рударство, кад ће девастирати 1235 хектара плодне земље , раселити 22 села, направити депоније отровног отпада на 20 хектара земље, раскопавати прилазне путеве за своја тешка возила. Посебно је питање како ће пречишћавати отпадне киселе воде и где ће их испуштати. Планирано је да одводни канал њихових прљавих вода буде река Јадар. Становници Рађевине и Мачве су одлучни у својој намери да Рио Тинто не сме доћи и спремни су и животима да бране своја вековна огњишта.

Ја не верујем у слаткоречивост стручњака из Рио Тинта, нити у њихова обећања. Плаћени су да тако говоре, какву савест има онај геолог из срамног тв спота кад тврди како ће производња литијума у Србији бити чиста и спасиће свет, а ни сам не верује у то! Kупљени српски стручњаци охрабрују људе да продају своја имања јер ће Србија постати светски лидер, све ће бити чисто, реке ће бити пуне живота, вратиће се видре и даброви и сви ћемо живети у срећи и благостању. Све су то само лепе и лажљиве речи једне бескрупулозне компаније, која само чека прилику да јој држава одобри експлоатацију како би забола први ашов. А онда, збогом лепа и чиста природо, збогом чистом ваздуху и чистим водама!

Не заборавимо „Хуље лепо зборе, ал` нитковски раде“ како је рекао наш велики песник чика Јова Змај, и зато не дозволимо да Рио Тинто дође и својом прљавом технологијом загади целу западну Србију, реку Јадар и Дрину, али и остатак Србије.

Аутор: Др Мирјана Анђелковић Лукић

Извор: Између сна и јаве

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!